Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Colruyt plaatst op hun mousserende wijnen een 'ontgistingsdatum' op het etiket .

Gepost op 07/04/2017 om 17:48 door Carl in de rubriek algemeen.

Sinds kort staat de 'ontgistingsdatum' op de rugetiket van de zelf gebottelde mousserende wijnen van de groep. Hun huismerk Cava 'Gran Baron' - Cava Mas Pere seleccio - Champagne Pol Gadere & Marquis de Villon zullen vanaf mei 2017 een 'ontgistingsdatum' krijgen. Is dit een meerwaarde ?

Ontgisting

De ontgisting is eigen aan het productieproces van schuimwijnen. Tijdens de tweede gisting, die ook zorgt voor de belletjes, ontstaat er een bezinksel van dode gistcellen. Door de flessen elke dag te draaien en verticaler te zetten (remuage), zakt het bezinksel naar de flessenhals. Zo kan het dan uit de fles gehaald worden door een ijsbad - dit heet men ontgisting. Daarna volgt de dosage, die de definitieve smaak van de schuimwijn bepaalt door een (suiker)likeur toe te voegen 'droog' 'zeer droog' 'half droog' 'zoet' - in wijntermen brut zero/brut/ demi-sec-sec .

Versheidsdatum

Met het ontgistingsdatum toe te voegen, wil de Colruyt-groep NIET de houdbaarheidsdatum, maar het eindpunt van de vinificatie weergeven. Na een rustperiode wordt de wijn in verkoop gebracht. Meestal is dat 6 maanden - zo wil Colruyt het eerlijk spel aan de client meegeven. Dat dit bij de cliënten een negatief gevoel zal bezorgen is een feit. Er is geen symbool of tekst voorzien bij de 'ontgistingsdata' waarbij men dit slecht zal begrijpen. Op alle mousserende flessen plaatst men uitdrukkelijk geen data of wijnjaar omdat alle wijnen klaar zijn om verbruikt te worden. Uitsluitend milisiemes of speciaal oogstjaar zet men dit wel erop. Is dit een goed voorbeeld van nog meer apothekerij op een fles ? Neen .


DECA

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese