Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

17 de Megavino 2015 sloot terug zijn deuren . Een algemeen overzicht .

Gepost op 27/10/2015 om 22:10 door Carl in de rubriek algemeen.

Van vrijdag 23 tot 26 oktober in Brussel Expo. Geen groter feestmaand voor de wijnliefhebber dan de maand Oktober : Megavino - Foire-du-vin Roeselare,(dezelfde periode met uitzondering van uitsluitend Franse wijnbouwers) en alle handelaars hebben al een pré-degustatie aangeboden - supermarkten komen met Mega-wijnfestival.

Een flinke 'schot' erop voor de regering die een flinke alcoholverhoging zal doorvoeren. Belgen hamsteren hun feestwijnen voor de komende eindejaarfeesten. De berekening hoe de industrie boost is moeilijk in te schatten. Ik geef toe, naar deze ontwikkeling met groot plezier terug te volgen. Na bijna 30 jaar wijnen te volgen - de evolutie is formidabel. Denken we maar aan de opwarming van de aarde : ik sprak met tientallen wijnbouwers, uit alle regio's, 2015, dit zal onherroepelijk in alle wijnarealen prachtige resultaten opleveren.

Maar ook de know-how is uitstekend. Kijk maar eens naar Rueda, in 10 jaar tijd is deze wijnregio geevolueerd tot wereldtop. De stiel is bij alle wijnbouwers goed ingeburgerd. Slechte wijnen bestaat niet meer. Nieuwe appellaties komen erbij, de nieuwe hype.

Minpunt

Wijnen uitspuwen of inslikken ? Voor de eerste maal in de geschiedenis was er een onaangekondigde alcoholcontrole aan de uitgang wijnbeurs. (laatste dag op maandag). Wie de parking verliet, stond voor de politie-controle. Een laffe daad ? Vooral professionals, en vooral handelaars van gans Europa waren aanwezig, kan dit zonder te slikken ? Ieder ongeval na de sluiting van de wijnbeurs is er éen teveel.

Goed proeven : kijken , ruiken, proeven en afdronk.

Een wijnbeurs bezoeken, is vooral de volgorde van stijlen handhaven : fruitig, tanninerijke, versterkte wijnen- uitspuwen kan het plezier van ontdekken bevorderen. Uw smaakpapillen en mond zal de verzadiging moeilijk begrijpen ,daarom proef niet kriskras. Nogsteeds de gulden regel : een stukje brood of een glas water nemen. Niet drinken voor het rijden, we kunnen daar niet om. Wet is wet. Doodsimpel, kan men aan de voet van de ingang met de wijnsalon geraken : metro en trein bieden goede alternatieven.

-Architectuur, was voor de organisator Alain Bloeykens en zijn team steeds een groot moment om het grootste wijnevent in Benelux te vullen. Hall 1, die nog tot de modernste van stokoude gebouwen behoort. 480 exposanten, 35 verschillende wijnlanden - 10.000 wijnen en een stock die achter de schermen stond. Geslaagd, zekerlijk voor de masterclass wijnproeverijen die per uur liepen - ofwel in de beurs of in afzonderlijke lokalen aan het einde van de wijnbeurs. De exposanten, vooral gastland Elzas, deed het voorttreffelijk. Ook andere landen of groepsorganisaties waren een streling voor het oog. De wijnroute is inmens, met een goede voorbereiding kan men véél ontdekken. Kleinere plaatsen bieden dan eveneens een meerwaarde.

-Culinaire mogelijkheden : perfect, voor ieder beurs voor een 'broodje gezond' of een specialiteit te smullen - zelf Delhaize groep deed het dubbel (Wwijnen of een hapje ) Met mijn opmerking verleden jaar, ook vrije tafels of stoelen te voorzien op vrije plaatsen, is een kleine verbetering te bemerken. De smulmogelijkheden waren goed verdeeld.

- Paviljoenen : Italie , Sicilie, Abruzzen, Umbria, Portugal, Libanon, Elzas, Spanje, Frankrijk, Bulgarije, Chili, Belgische wijnbouwers, Concours Mondial de Bruxelles, Duitsland, Champagne ....Gin en degustieven. Een vertrouwd beeldvan verleden jaar met Luxemburg, Georgie, Oostenrijk, Zwitserland, waren er niet meer bij - persoonlijk een treurnis, maar dat maak je goed met Bordeaux Grand Cru astelen van de stand ' TOPWIJNEN.BE ' of gadgets stores.

-Athletisch blijven :
Een petanquebaan, oefenen en uitleven! Ook dit Frans bollenspel en baan was aanwezig. Voor sommigen teveel, om het dubbel van ballen te zien. Goed gevonden.

Spuwbakjes en waterfonteinen

Bravo - hier geen opmerking. Voldoende om uw glas te reinigen, of de plaatsruimte van degustatie kon iedereen helpen.

De wijnen

Mousserende wijnen

Dat de Champagne industrie aanwezig was, is maar natuurlijk, maar niet om waw te zeggen. Een standplaats en hun prestige moet duidelijk zijn. Niet de mega-huizen maar duidelijk goede kelders. Mijn oog viel op Champagne Delong uit Allemant. Verder zal ik dit uitschrijven binnenkort.
Cava industrie, is voor mij toch de moeite geweest, nadat er toch een groot gamma belabberde cuvée's rondtoeren. Codornieu was er, maar met hun slimme verkoopstechnieken van 'Barcelona' en andere namen in mooie omhulsels, toch heb ik een boontje op een preminum Cava van Jaume Serra. Nummero uno del mundo en het kan voor een prijsvork van 7,49 € die we in ons laadbak vulden. De samenstelling van 20 % Macabeo, 30 % Chardonnay, 30 % Xarel-lo, 20 % Parellada Brut nature vintage . (proefnota volgt).

Ook bij onze Belgische wijnbouwers (Paviljoen)is Chardonnay Meerdael van Paul Vleminckx in Oud Heverlee een toonaangevende meerwaarde. Paul en An Vleminckx planten er in 1994 - 21.000 stokken, nu zijn er al 60.000 die vlot de wereld rondgaan. Rijke belletjesvorming en witte mousse en feestelijk kleur. Vegetaal ,fris, delikaat aroma, lentebloesem , groene appeltjes en duidelijk veel fruit. Geef de kansen om nog verder de elegante zuurtoon te ontdekken.

Maar ook prijzige Prosecco's waren er op de Italiaanse paviljoen. Pinus Brut IGT met malvasia bvb. Crémant d'Alsace en hun cru's - Domaine Paul Blanck is mijn referentie uit Kientzheim

Witte wijnen

Spanje
Rueda mag beschouwd worden als de grootste revelatie in minder dan 10 jaar tijd. Verdejo, viura, sauvignon blanc en palomino fino - een bloemenfestijn van geurig exotisch glas wijn met fruit die vele vrouwelijke wijntasters hartendieven zal bezorgen. Jose Galo is hier in West-Vlaanderen (Wijnhuis Van den Bulcke) een topper. Kopen en het kan onder de 8 euro. Helaas de meeste cuvée's zijn jong te degusteren.

Italie : Toscana bianco met chardonnay, malvasia bianca, agrum, limoen,en heersen als een profumo , vol met perzikzuren, citrus, en fruitigheden.

Libanon : Château Ka met als varieteiten sauvignon blanc, viognier, muscat, en chardonnay. Extraordinaire agrumes , honingtoetsen , noten en exotisch. Verdere beschtijving komt van het domein.

Ik heb nog mooie witte wijnen gevonden, die ik in verschillende thema's zal uitvlooien.


Rode wijnen

Elzas : hun enige rode wijn is Pinot noir, die men algemeen op een 70 % van een Bourgondier mag beschouwen. Parfums van roodfruit, donkerrodkers, framboise, bosvruchten.

Topwijnen.be : Peter Lesage uit Westvleteren is voor ons land, de grootste invoerder voor de kastelen van Bordeaux. Zijn paviljoen met een handelswaarde van premier cru en grand cru is niet te tellen. Hij bracht rechtstreeks medewerkers mede die nauw betrokken waren met de kastelen. Dit is natuurlijk het hoogtepunt van de beste wijnen ter wereld. De meeste waren vrij te proeven, dure wijnen of niet - daar bonst het hart van.

Concours Mondial de Bruxelles (Paviljoen)

Een van de grootste keuringsbedrijven die de gouden, zilveren, bronzen medailles uitreikt. Deze organisatie is de meest betrouwbare, aanvaard dat ook de Huide Hachette en een Parijse keuringbedrijf eveneens eerlijk overkomen - de rest is echt lokale jury's en samengeroepen kenners.

Deze wijnen waren aanwezig op het paviljoen , om de waarde te herontdekken. Le Plan Vermeersch, zowel wit of rode wijnen uit de Rhonedal. Toch wel duidelijk. Bewaarcapasiteit en culinair - wereldtop.

Feestelijk en show

Beste Belgische wijn is uitgeroepen geweest : Ruffus Brut Sauvage uit de Henegouwse Haulchin. Uit een 68 wijnen ingestuurd en 50 sommeliers, is een score van 91 % naar Ruffus gegaan. Basis van Chardonnay, wat dacht je.
Nog eens herhalen, iedereen deed niet mede, zodat de prijs is toegekend voor wie wel meedeed.

-Michel Wuyts : wijn ambassadeur en promoter van wijnen op de Staatszender. Tijdens de tour de France, dagelijks een woordje wijn uitleg. De titel is overgenomen van de vroegere werking van World wine taster of the year. Maar een beetje show mag : de mannen van ......(dit tot 30 keer te herhalen ) journalistiek zouden we beter kunnen aanduiden in sportuitslagen.

Het is goed geweest - spijtig dat mooie liedjes niet lang duren. Maar volg onze blog : ook Kempense - Limburgse wijnbeuzen. (er zijn nog 10 gratiskaarten) - stuur een email.

Zo- nu is mijn taak, verder u hoog op de hoogte te houden van prachtige ontdekkingen. Die volgen natuurlijk. Wens u verder een prettig verblijf met Wijnton.be

DECA OKT 2015.Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese