Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Resolutie aangenomen door Europees Parlement voor nog meer vermeldingen op een wijnfles te plaatsen.

Gepost op 06/05/2015 om 15:52 door Carl in de rubriek algemeen.

Hoeveel calorieën drinken we eigenlijk?
Europa waakt over uw gezondheid. Wat is me dat allemaal ? Binnenkort, wanneer alles in kannen en kruiken is, en in een wettekst is uitgeschreven, zal men nog meer symbolen, cijfers en consoorten op een wijnetiket vinden.

Alvast is de resolutie aangenomen voor dranken o.a eveneens wijn om verplicht te vermelden hoeveel calorieën aanwezig is, in de dranken. Volslanke (gezonde) bewoners in Europa - mannen kunnen maar best op hun 'bierbuik' passen. Ze hebben gelijk, in de eerste plaats om over de gezondheid te waken.

-overdaad van alcoholverbruik
-teveel aan dagelijkse calorieën te verbruiken & weinig sporten.
-het verminderen van ziektes en vroege sterfgevallen.
-gezond voedsel te eten.
-het verbieden van chemische sproeistoffen voor bloemen, planten, bomen en struiken.

-allerhande


Praktisch en theoretisch niet te becijferen.

Een koud buffet, een warm buffet, een 3 gangenmenu, barbecue, kippenfestijn, friet met stoofvlees en een gulle schep saus ..., hamburgers noem maar op .... een berekening van calorieën die geen mens kan bijhouden, zonder de dranken ! Aperitieven vooraf en de snacks inbegrepen, om maar niet van dessert te spreken. De sauzen die de grote boosdoener zijn. Leef gezond en kies voor de keuze.


Caloriebron

Alcohol is een caloriebron die vaak over het hoofd wordt gezien als iemand wil vermageren. 1 gram alcohol bevat maar liefst 7 Kcal terwijl bijvoorbeeld koolhydraten (zetmeel en suikers) slechts 4 calorieën per gram leveren.

De hoeveelheid calorieën verschilt per soort alcoholische drank. Aangezien een standaardglas alcohol 10 gram zuivere alcohol bevat, gaat het om minimum 70 Kcal per glas. Bieren bevatten van nature meer suikers en zijn daardoor nog calorierijker. Een glas pils bevat zo'n 110 Kcal, donker bier tot meer dan 200 Kcal. Ook wijn bevat veel calorieën, zij het minder dan bieren. Een glas rode wijn (10 cl) bevat ongeveer 70 Kcal, een glas witte wijn 120 Kcal. Omdat ze naast alcohol ook fruitsappen of limonades bevatten, zijn zogeheten 'alcopops' de grootste dikmakers.

Lege calorieën en vetopslag

De calorieën in alcohol worden wel eens 'lege' calorieën genoemd. Dit omdat alcohol naast calorieën weinig andere nuttige voedingsstoffen bevat. Die 'lege' calorieën uit alcohol komen bovenop de normale voeding, waardoor het lichaam de neiging heeft het overschot aan calorieën op te slaan als vet.

Bovendien heeft alcohol de onaangename eigenschap dat het de afbraak van andere vetten uit onze voeding vertraagt. Gevolg is dat het lichaam nog meer vet opslaat en verdikt.

Levensstijl

Ook op een onrechtstreekse manier zorgen alcoholische dranken voor extra calorieën. Wie lange tijd veel drinkt, leeft vaak ook minder gezond (door bijvoorbeeld minder te bewegen en dus minder vet te verbranden). Tijdens het drinken ontstaat soms de neiging om ook nog eens vet te eten (nootjes, chips, snacks, een pak friet,…). Het verdovende effect van alcohol maakt dat wie dronken wordt zichzelf minder in de hand heeft en bijvoorbeeld minder maat kan houden in het eten van chips en snacks.

Veel dranken krijgen toegevoegde suikers, maar wijnen bezitten natuurlijke suikers. Dat Europa een signaal bezorgt, zijn we akkoord. Maar ons blijvend in regels en normen wil besturen .....dit gaat duidelijk over de maat.


Deca Mei 2015


Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese