Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Druiventeler en geen wijnboer : Familie Dewit

Gepost op 02/11/2013 om 15:26 door Carl in de rubriek algemeen.

Het is al een familiale bedrijvigheid sedert de oprichting in 1900 en zo heeft Filip Dewit als 4 de generatie het bedrijf in 1981 overgenomen. De doelstelling is uitsluitend het kweken van druivelaars om het druivenfruit te verkopen. Zijn echtgenote Rita Verhaegen helpt hem dagelijks bij zijn beroepsomstandigheden. De totale oppervlakte bedraagt een 7000 m2 wijnbouw, en toch spreken we hier niet van een wijngaard of wijnboer. Ontvingen vanwege het Ministerie van land-tuin-wijnbouw een 'BOB-label' of een Beschermde Oorsprongsbenaming en toch is het geen domein. Allemaal vreemd voor druiventelers letterlijk en figuurlijk.


Hun bedrijf is gelegen in Overijse, maken geen wijn en toch jaar in en uit met druivenlaars, trossen in het gezeldschap. Over gans de wereld tot Rusland toe, zijn de tafeldruiven zeer geeerd. De naam 'wijnboer' komt weinig over de lippen : zelfstandige- druivenkwekers en handelaars en marktverkopers ligt hun beter. We verduidelijken nog beter : we hadden een ontmoeting en een proeverij niet van wijnen maar van druiven. Het is eens iets anders, toch boeiend leest u mede.

De familie DEWIT uit Hoeilaart


De familie bezit een serrecomplex van 50 serres volledig in alluminium en glas en uitgerust met de meest hoogstaande verwarmingsinstekllaties. Eind oktober krijgen de druivenstokken een rustperiode. Vanaf Januari krijgen alles serres 7000 m2 groot dag en nacht verwarming op 20 °C. De primeurs verwachten ze al in Julihet jaar erop. Net als wijnboeren bezitten ze tractors, snoeischaren, kisten, mandjes noodzakelijk op het bedrijf.
Serredruiven kweken is een peperdure investering en kostprijs van een druiventros.


Serredruiven zijn anders dan bessendruiven van de wijnbouwers. Consumenten verwachten een mooi volgegroeide tros , een knapperige en krokante druif in de mond en vooral veel sap. De gemiddelde doorsnee is 44 milimeter en dit is veel. Overrijpe druiven, rotte druiven komen niet in een tros. Daarom en we ze zeer teer en zacht. Het begint al bij de eerste trossen , die we regelmatig per tros bijknippen of korrelen met een schaartje. Alle bessen dienen dezelfde rondheid te bezitten. Onze dagelijkse bezorgtheid bestaat erin, eveneens de serres te verluchten en geen ziektes te verkrijgen. Is dit wel zo of het geval dan moet dit gebeuren met het bestrijden met een natuurlijke vijand.

Allerhande activiteiten en zorg

Elk jaar wordt de serregrond verrijkt met natuurlijke meststoffen. Het Federaal voedselagentschap controleerd onze druiven op stalen in labo's, omdat het duidelijk over fruit en voedsel gaat. Giftvrij moet het fruit zijn. De stokken krijgen ook vervolgens hun behoefte handmatig natuurlijk gefilterd regenwater en warmte , die in de trostijd hoger ligt , net zoals in de zomerperiode bij warmte. We moeten ook het verschroeien van de groene bladeren tegengaan en hoe doen wij dat ? Met pompen gekleurd gekoeld water over het glas spuiten, die een ganse circulatie ondergaan tot terugkoeling. Dagelijkse zorg tot het knippen en inpakken en verkopen. Het verschil met wijndruiven is dat ze kleiner , geconcentreerder en meer suikers bevatten dan een tafeldruif.


Rassen

De witte Muscat, die zowel in openlucht als in serres kan gekweekt worden is de meest klassedruif. Canon Hill is een exclusieve maar moeilijke druif. Voor rode rassen komen Ribier en Leopold III in aanmerking.

Succes aan de 9 serrehandelaars !

We vinden ze terug rond Overijse, Huldenberg, Hoeilaart en Duitsburg Tervuren.

Hilde en Filip Luppens
Ronald Vanderkelen
Gilbert Distelmans
Hans Meyhi
Paul Olieslaeger
Eric Van Camp
Willy De Kerk
Jeroen Vandenbussche

*****De tafeldruif , de lekkerste parel van de natuur uit Vlaams Brabant

****De serredruif beschermde oorsprongsbenaming in België

Druiven DEWIT
Brusselsesteenweg 262
3090 Overijse

Deca copyrichtrechten verboden tot copy November 2013 ©

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese