Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Vrouwen aan de macht !

Gepost op 28/03/2012 om 10:46 door Carl in de rubriek algemeen.

In wijnbouw mag je van alles verwachten - zo ook wijnbouwsters die het voor het zeggen hebben. Het 'mannevolk' , mag toekijken, ze zijn er de baas. Natuurlijk een grapje, het kan zijn door familiale omstandigheden, ons respect blijft. Het is al op vele plaatsen het geval, dat vrouwelijke oenologen de Cave, of een bodega beheren. We gaan eens zo'n cave bekijken, en we moeten vaststellen, dat de cuvée's zeer hoog worden aangeschreven.

De omgeving van VACQUEYRAS


We zitten in de Rhône-vallei, en om het nog beter te beschrijven : La vallée du Rhône méridionale, zeer dicht bij de Chateauneuf-du-Pape. De communale A.O.C. kreeg een erkenning in 1990, we spreken hier van een terroir van 1455 ha en een productie van 42325 ha ( 97 % rood en rose ). Gelegen in de Vaucluse tussen Gigondas en noordelijk Beaune-de -Venise (zuidwest).


Beaume-de-Venise moet u mogelijks goed kennen, ze hebben een schitterende reputatie voor kruidige zoete wijnen. Keren we terug naar Vacqueyras , dan vermelden we de twee communes die er verbonden zijn : Sarrians en Vacqueyras zelf. Rode wijnen zijn er in de meerderheid met stokken zoals : Grenache, Syrah, Mouvèdre en Cinsault. Deze wijnen kan je werkelijk laten rijpen in uw kelder voor het gebruik - we nemen van 3 tot 10 jaar. Witte wijnen treft men aan voor de stokken van Clairette , Grenache blanc , Bourboulinc en Rousanne.


Domaine La Fourmone

Aline en Marie-Thérèse Combe en dochters beheren het domein van 6 ha - hun troetel cuvée is hun ' Maître - de chais ' . Hun ander stuk domein is iets verder in Gigondas .Het terroir is er buitengewoon mooi, met heuvelruggen, keien, stenen, kalkresten, klimaat zeer goed, met zeer veel zon in de zomer.De flessen

Schitterende fles met de sleutels van Rome op de fles - de graniet rode robijnkleuren met zwarte reflexen. Het bouquet is al een gestoofd fruit , rokerige noten , kruidigheden en réglisse - zeer intens gestructureerd, élegant soepen en fruitigheid. De smaken volgen de geuren, de zuren zijn goed in balans, met een lange afdronk.


Hun tweede cuvée noemen ze ' Trésor du Poète ' - nog zo iets, in zijn pracht en in dezelfde lijn , maar hier treffen we meer champignons en kruidigheden. Zeer genereuse, kaneel is er als bijzonderheid. Ontdek de fijne verweven zuren. Verwacht echt een grote hap fruit, en een lange afdronk.
Cuvée Fleuratine (wit)Citroen geel, met een parfum van wit fruit, witte bloemen, peer, schittering , frisheid, fraîcheur, volheid en molligheid, fijne aciditeiten (zuren) van perzik, fruit, lekker om zelf lang na te genieten.

Prijzen tussen 9-15 euro - enkele cuvées te koop bij de Colruyt groep o.a
Het gaat jullie goed Dames, Juffers , succes !


Combe et Filles Domaine La Fourmone
Rue de Bollène
84190 Vacqueyras

DECA April 2012 copyricht eigendom

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese