Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Côtes De Bourg Château de Viens 2009

Gepost op 07/04/2014 om 16:45 door Carl in de rubriek algemeen.

Wat is er toch aan de hand in Bordeaux ? Vendage 2013 zou het slechtste oogstjaar zijn sedert 30 jaar en dit is reeds in het glas herkenbaar. Verschillende oorzaken zijn er hiervoor . Meer uitleg hierover binnenkort, daarom laten we willigkeurig een fles proeven van de vorige jaren , een onbekende regio.


Tasternota


Cotes De Bourg Château de Viens 2009

Status : Appellation Côtes des Borg Controlée

Wijnbouwer : Eric Merle

Alc : 14 %

Culinair : vleessoorten, kazen

Druivenrassen: Merlot (60 %) , Cabernet Sauvignon (30%) , Malbec (10 %)

Botteling : Delhaize groep

Wijndorp : Mombier (Côtes de Bourg) Bordeaux


Op verkenning : De wijn die we zo dadelijk gaan proeven, is afkomstig van een klein wijndorp met slechts 343 inwoners. In de directe omgeving bezitten ze de buren Château Larouche-Joubert en Château Puybarbe. We situeren ons in het zuiden van Blayais,rechts van de Gironde rivier. De wijnregio algemeen bezit 3920 ha en een productie van 210.000 hl. We zullen een fles proeven uit de regio Blayais en Bourgeais in de grote wijnplas Bordeaux. De appellation kreeg de naam in het jaar 1936, waarbij de regionale wetten met rendement zijn vastgelegd van 54 tot 65 hl voor rode wijnen, 60 à 72 hl voor witte wijnen. Enige afwijking van de toegelaten rassen (Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot) is het ras Malbec. Dit moet een concurrentie zijn voor de andere regio. Moeilijk ! De verkoopsprijs van de wijnen schommelen rond de 5 euro met ten hoogste 11 euro. Goed voor dewijnliefhebbers, maar een assemblage met Malbec (donkere druif) is normaal een zuid-westerverbouwing. Cahors is de enige regio met 100 % Malbec. Zeer wilde smaken en kan de hele wereld veranderen in smaken. Gelukkig vinden we in Côtes des Bourg veel Merlot wijndruiven en ook in de algemene samenstellingen in het glas. Een besluit kunnen we nemen dat de wijnen in hun jeugdigheid harde tannines bezorgen, daarom is een lagering van 3 tot 8 jaar aanbevolen om zachtheid te bekomen.

Wat het klimaat betreft , kunnen we duidelijk zijn met een rivier in de omtrek, maar de klimaatsomstandigen zijn dezelfde dit keer als een Oceaan . Koel, fris, winden en zeelucht. Kunnen we nog afronden met de resultaten van goede wijnkastelen in de omgeving : Château Les Tours Seguy, Viaud, Fougas, Falfas, Rouselle , Mercier , Les vignerons d' Alliance de Bourg en dit is een coöperatieve. De wijnbouwer van onze fles , Eric Merle koos geen eieren voor geld , zodat hij de oogst verkocht aan de supermarktgroep Delhaize , die voor de botteling en verkoop instaat.

Kleur: robijnrood met diep zwarte reflexen , grote tranenband, volledige wijnspiegel

Geuren: rijp rood fruit, braam , cassis, cederhout, kruidnagel

Smaken: volmondige geconcentreerde soepele start van rood fruit, cassis , pruim , zoethout , sterke kaneel , mokka , harde tannines, alcoholprik, hoge aciditeiten en zuren , lange afdronk.

Score : 14,5/20


Deca April 2014 copyricht

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese