Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Tannines in de wijn

Gepost op 05/09/2011 om 17:23 door Carl in de rubriek algemeen.

Terroirs, wingerds of , druivenrassen zijn bepalend wat er in uw glas zal terechtkomen. Smaken zijn dan wel persoonlijk : zuren , suikers, alcohol, en tannines bepalen de kwaliteit van de wijnen.

Een glas vol tannine


Een vrij moeilijke oefening bij het wijnproeven is de inschatting hoe een jonge wijn zal evolueren in smaken , zowel bij witte of rode wijnen. Het begint allemaal bij de schil en pitten van de druiven- gerijpt of niet op houten vaten of langdurige schilinwerking , houtrijping. De wijnbouwer is een belanrijke speler voor dit proces - de toekomst van zijn wijnen. Krachtige tanninerijke wijnen of complexe wijnen , vele rassen zijn er verantwoordelijk voor , en zekerlijk in warme gebieden. Denken we maar aan Malbec - Shiraz - Tempranillo - Sangiovese - flessen uit Argentinië - Italië - Spanje - Nieuw Zeeland. Goed gemaakt hebben ze een overvloed aan extractie en structuur , bourgondische gekruide - specerijenrijke gerechten verdienen dan uw aandacht... een ribstuk op de gril , hazenpeper , rundsvlees , stoofpotten lam horen er dan duidelijk bij.


Hoe tannines te ontdekken ?
Tannines zijn looizuren en kan je ontdekken , wanneer je gaat proeven en de mond droog trekt - dan bezit hij werkelijk van het goede te veel. Het is een normaal verschijnsel , maar mag niet te wrang of groene tannines bevatten. Sommige witte wijnen bevatten looizuren (houtlageringen) - maar belangrijk is het wel in rode wijnen ( bewaren) . De relatie moet evenwichtig zijn met tannines , zuren - jonge wijnen moeten veel sappig fruit bevatten anders loopt het slecht af in uw kelder. Maar er is nog meer ...Tannine zorgt voor de bewaring van rode wijnen en vrij jong kan de oorzaak zijn vrij zuur te zijn- ze breken af met de veroudering. De inschatting en harmonie of zachtheid is een kunst bij het proeven . Een goede wijn die op punt staat , bezit uiteindelijk zuren , en zachtheid met tannines of looizuren in de wijn. We spreken dan ook van krokante tannines. Is dit een moeilijke les ? Om het nog eens god te begrijpen , wat tannines zijn, is ook een glas thee te proeven, dit kan je goed ontdekken. You can't do it - kom eens meeproeven met WIJNTON.BE of de vele degustaties ( zie AGENDA ) ! Succes tasters .

DECA Copyricht AUG 2011

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese