Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Weingut ' Markus Molitor ' (Duitse Moezel) krijgt van Amerikaanse 'wine advokate' Parker 3 X 100 p

Gepost op 12/03/2015 om 21:00 door Carl in de rubriek algemeen.

Robert McDowell Parker, Jr. is een geboren Amerikaan (Baltimore, Maryland, 23 juli 1947) en is een invloedrijke wijnjournalist uit de Verenigde Staten van Amerika, vaak beschouwd als de meest invloedrijke wijnjournalist. De vonk sloeg over naar Europa, waarbij hij meer dan driekwart van het jaar verblijft om domeinen te bezoeken. Vooral in Bordeaux, naast Bourgogne zijn bijzonderste aanwezigheden.

Parker heeft aan de University of Maryland geschiedenis en recht gestudeerd. Tot 1984 werkte hij als advocaat, voordat hij zich volledig toelegde op wijn.

In 1978 startte Parker met The Wine Advocate, omdat toentertijd weinig recensies werden geschreven door personen zonder commercieel belang bij de wijnindustrie. Parker vestigde zijn naam definitief toen hij de Bordeaux jaargang 1982 - in tegenstelling tot de meeste andere wijnjournalisten - de waardering "superb" gaf. In 2012 had The Wine Advocate 50.000 abonnees, waarvan 80% uit de Verenigde Staten.

Eind 2012 kondigde Parker aan een "substantieel belang" in zijn bedrijf te verkopen en zijn functie als hoofdredacteur neer te leggen. Zijn belang wordt overgenomen door een drietal Singaporese hedgefonds investeerders.

Velen zullen hem verguizen, wanneer hij weinig punten bezorgt, andere hemelen hem op met grote scores. Kassa kassa, want voor velen is hij werkelijk de 'GOD' van alle degustaties en puntenverdeling.

Waar een 'PARKER'-wine score op een wijnfles prijkt, is dit over gans de wereld geloofwaardig voor de kopers !

Het is echt niet te geloven, maar vele honderden miljoenen dollars en euro's brengt hij op, met zijn scores van wijnen. Noemt zich 'wine advokate' en 'God' van alle juistheden voor het beoordelen van wijnen. Hij duikt overal op, en wees gerust dat vele eigenaars bij zijn aanmelding 'knikkende' benen bezitten.

Dat men dan alles uitrukt met een goed onthaal is wel aanbevolen. Hem de vinger wijzen (steendure kastelen doen dit soms), is echt niet hoffelijk, want bij de wereldaankondiging van zijn puntenstelsel en namen van kastelen en kelders, is het beter dat men erin staat, of men verliest veel.. veel... geld. (flesprijzen kan men aanpassen).

Maar weinig zal men vernemen tijdens zijn aanwezigheid - neemt zijn tijd, proeft, controleert en verplaatst zich onmiddellijk mijlen ver. Publiciteit, intervieuws met zijn gevolg is niet mogelijk. De uitslag verkrijgt men na een 6 tal maanden van het bezoek. Zijn bureel blijft in Amerika. Vanuit gans de wereld gaat dan een 'big business' aan de gang, in zijn werken. Overal is er feest voor een goede score. Velen aanvaarden het met een mindere score, bij een slecht oogstjaar, of erkennen fouten. Anderen kijken echt bedrukt en zien hun werk van 1 jaar dalen in kwaliteit. Is dit betrouwjaar ? De wijngoeroe heeft alles in zijn handen, weinig aan te doen. Persoonlijk? Ik geef hem 80 % vertrouwbaar, omdat hij werkelijk in zijn puntenstelsel veel marge bezit. (dag temperatuur of plaats van degustatie , al dan niet met een gerecht, eveneens proeft in de morgen, namiddag of avond. Al dan niet met verschillende wijnen/ vergelijking met buurwijnen. Terroirs en klimaatsomstandigheden van de wijnstokken. (langs de kust/hellingen). Ik laat aan jullie over, uw mening. (reageer, zou ik fijn vinden).

Nooit eerder is zijn puntenstelsel vrijgegeven, maar toch is toevallig uitgekomen. Dit bij een vertrek van een medewerker.

Robert Parker proeft meerdere duizenden wijnen per jaar. In een wijnbeoordelingssysteem worden de wijnen ingedeeld op een 100-punten schaal.


Omschrijving


96 - 100 Een uitzonderlijke wijn met een diep en complex karakter die alle eigenschappen weerspiegelt die verwacht mogen worden van een klassieke wijn van deze druif.

90 - 95 Een uitstekende wijn van buitengewone complexiteit en karakter. Kortom, dit zijn geweldige wijnen.

80 - 89 Van net bovengemiddeld tot zeer goede wijnen met verschillende gradaties van finesse, smaak en karakter zonder merkbare fouten.

70 - 79 Een gemiddelde wijn zonder bijzondere kenmerken, buiten dat de wijn degelijk gemaakt is. In wezen een eenvoudige, onopvallende wijn.

60 - 69 Een benedengemiddelde wijn met merkbare fouten, zoals scherpe zuren en/of tannines, het ontbreken van smaak of een vieze geur of smaak.
50 - 59 Een onacceptabele wijn.

Het aantal punten wordt als volgt opgebouwd:


-Algemene kleur en indruk 5 punten.

-Aroma en bouquet (afhankelijk van de intensiteit en kracht van het aroma als van de zuiverheid van de wijn) 15 punten

-Smaak en afdronk (intensiteit van de smaak, balans, zuiverheid en diepte en lengte op het smaakpalet) 20 punten.

-Algemene indruk van het niveau en potentie om verder te ontwikkelen en verbeteren (ouderen) 10 punten

Basispunten 50
Totaal 100

Overigens wijst Parker er wel op, dat er geen vervanging bestaat voor de eigen waarneming. Feit is dat de wijnverkopers veelal het puntentotaal van Parker bij de wijnen in de catalogi vermelden en dat hiermee zich de afzet van de wijn laat verhogen.

Kritiek

Het patroon van scores door de jaren heen, heeft duidelijk laten zien dat Parker veel punten geeft aan krachtige, geconcentreerde wijnen, vooral wijnen die worden gedomineerd door cabernet sauvignon (Bordeaux, Napa Valley), syrah (Rhône, vooral Côte Rôtie) en de wijnen uit Châteauneuf-du-Pape. Omdat het aantal "Parkerpunten" een grote invloed heeft op de prijsontwikkeling, zijn veel wijnmakers overal ter wereld krachtige, geconcentreerde wijnen gaan maken om maar veel Parkerpunten te scoren. Dit heeft geleid tot een vervlakking qua variatie en een onderwaardering van elegante, verfijnde wijnen, zoals die uit Bourgogne.

Sommige critici verwerpen het idee dat wijn op een schaal van 100 punten kan of moet worden gescoord. Parker is een groot pleitbezorger van het "absoluut scoren", hetgeen betekent dat een wijn, los van de context, altijd hetzelfde aantal punten van hem zou krijgen. In een éénmalige interview heeft hij echter toegegeven dat het toekennen van 96, 97, 98, 99 of 100 punten toch afhankelijk is van de emotie van het moment."Een schrale troost voor de wijnmaker die 'slechts' 98 of 99 punten voor zijn of haar wijn krijgt. Het effect op de prijs is immers bekend..."

Boeken

Het is uitgewezen dat de Amerikaan schatrijk is geworden, met zijn Bourgondisch leven, en zijn inmense handel van publiciteit in tijdschriften, pers en boeken, die de grootste oplages bezitten ter wereld.

Robert Parker heeft de volgende boeken over wijn geschreven:
1985: Bordeaux (Simon and Schuster)
1987: Parker's Wine Buyer's Guide en The Wines of the Rhône Valley and Provence
1989: de tweede Wine Buyer's Guide
1990: Burgundy
1991: gereviseerd en uitgebreide versie van Bordeaux
1993: de derde Wine Buyer's Guide
1995: de vierde Wine Buyer's Guide
1997: The Wines of the Rhône Valley
1998: de derde editie van Bordeaux

Nooit eerder kreeg een kelder 100/100 en mag beschouwd worden als de werkelijke wereldtop .

Weingut Markus Molitor

Markus Molitor was nog maar 20 jaar oud toen hij in 1984 al het wijngoed Haus Klosterberg in Bernkastel-Wehlen van zijn ouders overnam. De jonge wijnboer staat bekend om het produceren van een zeer aparte stijl van Moezelriesling: vrij stevig gestructureerd met aanvankelijk zeer sterke gisttonen en veel bodemimpressie.

In zijn wijngaarden staat voor zo'n 94% aan Riesling aangeplant. De rest bestaat uit Weissburgunder (Pinot-Blanc) en Spätburgunder (Pinot-Noir). De oogst gebeurt opmerkelijk laat in het seizoen en uitsluitend met de hand in selectieve plukgangen. Markus Molitor streeft er naar om zijn wijnen voor een aandeel van 60% hout- rijping mee te geven. Hij is van mening dat alle hoge kwaliteits- wijnen ten minste enige tijd op eikenhouten vaten moeten rijpen.

De wijnen van Markus Molitor vallen regelmatig in de prijzen. Het wijnhuis werd begin 2006 verkozen tot beste producent in de categorie Riesling Feinherb & Riesling Spätlese. Tijdens het 21e Proefschrift Wijnconcours 2009 werd zijn Wehlener Klosterberg Weissburgunder Trocken 2007 verkozen tot Overall winnaar in de categorie Boutiquewijnen: witte wijn. In 2010 én in 2011 werd zijn Haus Klosterberg Riesling Trocken tijdens de Nationale Huiswijncompetitie uitgeroepen tot categoriewinnaar "Beste Witte Huiswijn".

Wijnton.be redactie

Al eerder, heb ik al de wijnen van Markus Molitor kunnen degusteren, in een volledige gamma, en het klopt. De wijnbouwer werkt uitzonderlijk goed, en zijn wijnen bezitten een uitzonderlijk kwaliteit. Zijn wijnstokken bezitten een hoge ouderdom, maar vervanging doet hij dikwijls. In Augustus vereren wij dit domein met ons bezoek. Uiteraard zullen jullie niets missen.


Dreimal 100 Parker-Punkte für Markus Molitor

Drei Riesling Auslesen des Steillagenwinzers von der Mosel wurden mit der Höchstnote bedacht.

3 maal diamant of 3 maal 100 op 100 voor zijn Riesling, en dit is hoogwaardig. In 2014 beoordeelde ook de Oostenrijkse Falstaff Wein Trophy 2014 met de beste wijn van het jaar.


- Wehlener Sonnenuhr Riesling Goldkapsel Auslese 2013

-Zeltinger Sonnenuhr Riesling Goldkapsel Auslese 2013

-Ürzger Würzgarten Riesling Goldkapsel Auslese 2013

Alle drie kregen de volledige punten van een ondertekend document van Parkers medewerker en tester die zich volledig anoniem melde, de Heer Stephan Reinhardt, in Mai 2014 als Parkers Mann für Deutschland. Deze flessen zijn ook naar Amerika versleept geweest, voor het eindoordeel van Parker. De wijnstokken staan op een perceel van 38 ha.

Het wijndomein Markus Molitor

Het Weingut Markus Molitor is momenteel met 38 hectare (waarvan 4,5 ha in het Saarland), de grootste wijnmakerij in het Moezeldal. Hij heeft een aandeel van 95% Riesling , 3% Pinot Noir en 2% Pinot slechts drie verbonden, ook op de rivier met de traditie voorgeschreven kwaliteit druiven. De jaarlijkse productie beweegt afhankelijk van het jaar van 200.000 tot 300.000 flessen (meer dan 90% tot 0,75 l). Er zijn ook ongeveer 20.000 flessen in hun eigen wijnmakerij geproduceerde mousserende wijn.

* Bernkasteler Badstube: 2,7 ha

Meest iets meer verheven wijngaarden, uit het midden van de berg en het bos, bestaande uit feinerderreichem leisteen, de zeer goed houden het water. Het resultaat is een zeer frisse, levendige, uitzonderlijk typische Mosel Riesling met een stabiele zuurgraad en zeer goede mogelijkheden voor ontwikkeling, zelfs in lichtere droge wijnen.

* Niedermenniger heer Berg: 4,5 ha

Onze reis naar de Saar. Het hart van de Heer Berg is een van de klassieke toplocaties van de Saar, veruit de beste Konzer in de zogenaamde kleine vallei. Gorgeous fijn versnipperd, fijne aarde rijk, niet te droog leistenen vloer, zuidelijke hellingen en steile hellingen. Zeer frisse, levendige, delicate wijnen met minerale, veel fruit en stof - altijd een beetje zuurder dan onze Moezelwijnen.

* Zeltinger Zonnewijzer: 5,1 ha

Voor het grootste deel oude (vaak meer dan 80 jaar) wijngaarden met een niet geënte wijnstokken. Fijn, maar ook zeer steenachtige, meestal vrij gemakkelijk, blauw Devon leistenen vloer. In de oudste en beste percelen, vaak liggend op kleine terrassen met een laag grond, mini-absoluut rendement (10-20 hl / ha) van topkwaliteit. Hier groeien zowel onze grootste droge en halfdroge lezen als veel van onze edele zoete wijnen. Alle zonnewijzer wijnen hebben de vintage juiste onvergelijkbaar fijne rijpheid en elegantie. Het landgoed is de grootste eigenaar in deze minder dan 20 hectare toplocaties van de Midden-Moezel.

* Erdener podium: 0,7 ha

Een van de meest legendarische en beroemde toplocaties van het Midden-Moezel. Een zeer sterk stijgende klassieke zuiden, gekenmerkt door een niet al te droge blauw en grijs, stenen leistenen vloer. Zeer indrukwekkend volle, delicaat fruitige wijnen met een grote maturiteit en finesse.
Weingut Markus Molitor
Haus Klosterberg 1
54470 Bernkastel-Wehlen.


Info:
www.markusmolitor.com


Deca Maart 2015 eigendomsrechten ©Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese