Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Waratah chardonnay 2014 (Z-O Australia)
Anything but chardonnay, de druif die wereldwijd aanwezig is op braakliggende gronden of minerale kalk-kriitgronden. Sexy of elegant, cru- premier- of grand cru, chardonnay hoort erbij.
Culinair te gebruiken bij vis, kip, gevogelte, oester, schelpdieren. Laten we hem eens proeven uit Australie.

Wijnbouw in Australië vindt hoofdzakelijk plaats in de deelstaten, Nieuw-Zuid-Wales, Victoria, het aansluitende zuidelijke deel van Zuid-Australië en helemaal in het westen de zuidwesthoek van West-Australië.

Australië is een warm tot heet continent. Wijnbouw is alleen mogelijk langs de zuidkust. Daar is het klimaat milder vanwege de zuidelijker breedtegraad, vergelijkbaar met de Middellandse Zee. Koelende invloed van de oceaan door stromingen van de Zuidelijke IJszee dragen hier ook aan bij. Desalniettemin zoeken de wijnproducenten nog steeds naar hogere - dus koelere - gebieden iets meer landinwaarts waar wijnbouw mogelijk zou kunnen zijn. In Australië worden veel wijngaarden geïrrigeerd.

Er is nog geen officieel classificatiesysteem. In 2007 werd ongeveer 10 miljoen hectoliter wijn geproduceerd. Hiervan werd zo’n 40% geëxporteerd. Behalve wijndruiven worden er vooral ook veel tafeldruiven verbouwd.Over chardonnay

Het is niet duidelijk, waar de genen of DNA van deze varieteit naartoe leiden. De meest juiste informatie zou een natuurlijke kruising van pinot noir en gouois blanc zijn. A propos ...het is ook een naam van een wijndorp en Bourgogne. Dit zegt al veel, over zijn geboorte. Dat Chablis die 100 % uitmaakt van dit druivenras, de beste wijnen voorbrengt, toch wil ik benadrukken dit echt eens te onderzoeken. Champagne met zijn uitzonderlijke kalk, Oostenrijk, mineraal, Italie, Australie, en noem maar alle landen ter wereld op. Speciale vermelding voor Savoie & Jura ! oor deze laatste, zal je chardonnay nooit meer herkennen in zijn hoedanigheid.

Tips en ontdek

-Jong : normaal gezien mineraal, citrus, groene appel, bloesem, acacia, grapefruit, witte steenvruchten zoals perzik.

-Warme gebieden : mango, ananas, banaan, room, meloen, honing.

- Houtgerijpt : noten, toast, boter, hout, eik, vanille , brioche.

Synoniemen (andere namen) : Morillon, Feinburgunder (Oostenrijk)
* Gelber weisburgunder (Alto Adige) Italie.

***** Volgens mijzelf zijn de beste chardonnay wijnen te vinden in Oostenrijk.

We proeven !!!!!!

Proefnota


Waratah 2014 (Z-Oost) Australie, een noordwestelijke residentiele voorstad van Newcastle.

Druivenrassen : 100 % CHARDONNAY

Alc : 13.5 %

Kelder : Eigen botteling van Colruyt groep, die sedert 1937 zijn eigen wijnen botteld. Na opvolging, laten ze ter plaatse bij de aankoper de wijnen lageren, pas als die klaar zijn, gaan ze met groot transport naar Ghislinghen, waar een ultramoderne botteling aanwezig is.

Kleur : bleekgeel met gouden fonkeling, loepzuiver, vette tranenband, onvolledige wijnspiegel.

Geuren : frisfruitige neus met exotische vruchten, vanille, groene appeltjes, houterig, groene amandel .

Smaken : aanzet van een aangename ontdekking met exotisch fruit, grapefruit, soepel, met gevolg van een wrange toon, droogtrekkend met een pittig zuurtje van witte perzik en groene stekelbes. Mollig door zijn alcoholgehalte maar niet storend. Afdronk kort.

Score : 15/20

Culinair : vissoorten zoals kabeljauw, zeetong, gerookte zalm, harde kaas.

Te Koop : Colruyt
Prijsklasse : 4,5 €

Deca Jan. 2016 ©

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese