Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Ook in Nederland is er wijnbouw . Wijnton.be ZOMER (bezoeken)

Gepost op 26/06/2015 om 09:58 door Carl in de rubriek algemeen.

Apostelhoeve, in Maastricht is één van de bekendste wijndomeinen, met een bestaansrecht in Nederland. Het betreft hier een domein met een productie van witte wijnen.

In de Romeinse tijd was er al sprake van bloeiende wijngaarden in Limburg. Elke domein had immers recht op een halve liter wijn per dag te maken per inwoner. In de eeuwen daarna was er wel wijnbouw. Maar bier was bezig aan een opmars, en was de volksdrank van de bewoners veel hoger. Wijngaarden raakten zo in verval. Een koudegolf in de 16e eeuw deed ze helemaal de das om. Wijnstokken kwijnden weg, en van wijnbouw bijna geen sprake meer. In begin van de 19 de eeuw, kwam er terug een opflakkering. .

Apostelhoeve bestaat al sinds 1970. Toen keerden de wijnranken weer terug. Op een prachtige plek in het Jekerdal, nog geen 10 minuten van centrum Maastricht. Nu is het wijnbedrijf in handen van de tweede generatie, een familiebedrijf geworden. De jongste zoon van 19 werkt ook al mee. Ze bezitten 9 hectare op de zonnige hellingen van de Louwberg. Veel mergel in de bodem en vooral veel kalk zoals in de Champagne. Dit resulteerd in mooie mineraliteit aan de wijnen. Daarnaast is er ook veel kiezel aanwezig in de bodem, die de afwatering kan regelen, maar ook eeuwenlang voor goede wijnen te produceren.


Druivenrassen

Ze gebruiken alleen maar edele druivenrassen. Geen hybrides of vreemde kruisingen. De Duitse rassen zijn hier het best geschikt zoals muller thurgau, maar ook chardonnay en auxerrois, pinot blanc en pinot gris kunnen er gedeien.
De verkoop is zeer goed, voor de mousserende wijnen , samenstellingen die bovengaande beschreven rassen, een zachtaardige cuvée bezorgen.

Succes ! Deca juni 2015

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese