Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Nieuwigheden op de Franse wijnmarkt ! TOPNIEUWS !

Gepost op 24/10/2009 om 08:55 door Carl in de rubriek algemeen.

Nog maar pas, zijn de nieuwe oorsprongsbenamingen toegekent, en er is al nieuws te vermelden richting Franrijk.

Het franse instituut voor de appelation Controlée (INAO) heeft besloten dat de regio Saint-Pourçain verder gaat als A.O.C. Sinds de eerste aanvraag van de lokale wijnmakers heeft het 27 jaar geduurd voordat het dorp deze kwaliteit verkreeg. In totaal heeft Frankrijk nu 470 A.O.C.'s.

Eerder produceerde de regio wijn onder de vlag van de VDQS (Vin Délimite de Qualité Superieure ). Saint-Pourçain ligt ongeveer 120 kilometer ten zuiden van Sancerre. De wijnboeren verbouwen er op 650 hectare Gamay, Pinot Noir, Chardonnay en Tressallier, streekeigen druivensoort voor de productie van witte wijn.

De nieuwste regio produceert ongeveer 3 miljoen flessen en is de eerste A.O.C. in Auverne


Côtes de Bordeaux nieuwe appelation

Ook de richting van Bordeaux valt er nieuws te rapen. Binnen het wijngebied Bordeaux is ruimte gemaakt voor de Appellation Côtes de Bordeaux Controlée.

De nieuwe appelation bestaat niet zozeer uit nieuwe wijngaarden. Het is een samenvoeging van vier appelations langs de Gironde: Premières Côtes de Blaye, Premières Côtes de Bordeaux, Côtes de Francs et Côtes de Castillon.

De nieuwe eenheid telt in totaal 14.000 hectare. De regio staat bekent om wijn met een goede prijs-kwaliteit verhouding, zowel voor de particuliere markt als voor de handel. Tot dit moment wordt echter maar 10 procent van de totale opbrengst uit de vier deelgebieden geexporteerd. Met de nieuwe naam voor de appelation wordt verwacht dat dit percentage zal stijgen.

Ook de (kleine) appelations Graves de Vayres en Côte de Bourg zouden op termijn tot de grote familie Côtes de Bordeaux kunnen gaan behoren.


copyright WIJNTON.BE

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese