Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Tips & Trucks

Gepost op 10/11/2010 om 10:39 door Carl in de rubriek algemeen.

*Tempranillo (Spanje) is een druifje die vroeg rijp is, bijna de eerste om te oogsten -daarom ook deze benaming.

*Op zoek voor een goede fles , met een culinair gerecht : biefstuk, tomaat en aardappelen ? Een Chileen met als druifje Carmenère of een Franse wijn uit de Médocstreek (Bordeaux) zal het uiterst lekker maken.

* Stoofpotjes in het zicht ? Wat dacht je van een 'Farnese' (Ita) ? Een primitivo IGT (oorsprongsbenaming) uit Puglia , snoepen jongens !

*Een prachtige rode wijn met kersgeuren, - Pinot Noir uit Borgondië , dit op Franse bodem, ook Elzas komt hier in aanmerking. In andere landen , warmere terroirs zullen u mogelijks nog meer bekoren.

* Een karaf kan je goed gebruiken bij een tanninerijke gehalte van wijnen, zodat de wrangheid zal verzachten.

* Een monocépage dit wil zeggen : één druifje in de fles, assemblages zijn meerdere druifjes in de fles.

* Blanc-de-Blancs op het etiket gezien? Meestal te vinden bij schuimers , ook Champagne bvb. d.w.z. dat men uitsluitend witte druiven heeft gebruikt.

* Graag een kruidige wijn? De Rhônevallei zal u schitterend helpen , de peperbus kan je maar liever in de kast laten. Maar ...de ene Rhône is de andere niet : noordelijk een gematigd klimaat en granieten ondergrond - zuiderlijk een warmer mediterraan klimaat (meestal mistralwinden) , het terroir is dan meer zand en klei. Een Côte-de-Ventoux is dan bvb een goede ontdekking. Een keuze genoeg , met een aanplanting van 80.000 ha in deze grote Rhône regio over gans de lijn.

* Een kaasdessert op het oog ? Neem eens een 'Cru' uit de Beaujolais, met het druifje 'Gammay' - Brie , Neufchâtel, Camenbert en ook half harde kazen zullen jullie doen waterbekken.

*Elzas wijnen zijn droger (minder zoet) , dan hun buren uit Duitsland en Moezel.

*De roodblauwe kleur komt voort uit de schil, de contacttijd tussen schil en most bepaalt de kleurintenties. (Rosé heeft een korte maceratie, het juiste woord hiervoor) .

* Een schroefdop wijn , een goedkope wijn ? Helemaal niet, laat ons zeggen jong te genieten, of te verbruiken, met kurk zit het anders , langere rijpingen , gemakkerlijker te openen, maar wat dan met de kurksmaak ? Men is er nog niet uit.

DECA NOV 2010 copyricht

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese