Tips & Trucks Gepost op 10/11/2010 om 10:39 door Carl in de rubriek algemeen. *Tempranillo (Spanje) is een druifje die vroeg rijp is, bijna de eerste om te oogsten -daarom ook deze benaming.
*Op zoek voor een goede fles , met een culinair gerecht : biefstuk, tomaat en aardappelen ? Een Chileen met als druifje Carmenère of een Franse wijn uit de Médocstreek (Bordeaux) zal het uiterst lekker maken.
* Stoofpotjes in het zicht ? Wat dacht je van een 'Farnese' (Ita) ? Een primitivo IGT (oorsprongsbenaming) uit Puglia , snoepen jongens !
*Een prachtige rode wijn met kersgeuren, - Pinot Noir uit Borgondië , dit op Franse bodem, ook Elzas komt hier in aanmerking. In andere landen , warmere terroirs zullen u mogelijks nog meer bekoren.
* Een karaf kan je goed gebruiken bij een tanninerijke gehalte van wijnen, zodat de wrangheid zal verzachten.
* Een monocépage dit wil zeggen : één druifje in de fles, assemblages zijn meerdere druifjes in de fles.
* Blanc-de-Blancs op het etiket gezien? Meestal te vinden bij schuimers , ook Champagne bvb. d.w.z. dat men uitsluitend witte druiven heeft gebruikt.
* Graag een kruidige wijn? De Rhônevallei zal u schitterend helpen , de peperbus kan je maar liever in de kast laten. Maar ...de ene Rhône is de andere niet : noordelijk een gematigd klimaat en granieten ondergrond - zuiderlijk een warmer mediterraan klimaat (meestal mistralwinden) , het terroir is dan meer zand en klei. Een Côte-de-Ventoux is dan bvb een goede ontdekking. Een keuze genoeg , met een aanplanting van 80.000 ha in deze grote Rhône regio over gans de lijn.
* Een kaasdessert op het oog ? Neem eens een 'Cru' uit de Beaujolais, met het druifje 'Gammay' - Brie , Neufchâtel, Camenbert en ook half harde kazen zullen jullie doen waterbekken.
*Elzas wijnen zijn droger (minder zoet) , dan hun buren uit Duitsland en Moezel.
*De roodblauwe kleur komt voort uit de schil, de contacttijd tussen schil en most bepaalt de kleurintenties. (Rosé heeft een korte maceratie, het juiste woord hiervoor) .
* Een schroefdop wijn , een goedkope wijn ? Helemaal niet, laat ons zeggen jong te genieten, of te verbruiken, met kurk zit het anders , langere rijpingen , gemakkerlijker te openen, maar wat dan met de kurksmaak ? Men is er nog niet uit.
DECA NOV 2010 copyricht |