Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Wijnbouw in Slovenië

Gepost op 14/11/2009 om 13:17 door Carl in de rubriek algemeen.

Slovenië mag misschien een kleine nieuwkomer in de Europese Unie zijn, het is wel een veelbelovende nieuwkomer als het over wijn gaat. Het heeft letterlijk en figuurlijk altijd veel meer aangeleund tegen Oostenrijk en Noordoost-Italië dan tegen de deelrepublieken van het voormalige Joegoslavië.

De Sloveense wijnbouw is verspreid over drie sectoren met elk een heel eigen karakter: Primorska ( Kust) , Podravje ( Drava Vallei) . De eerste twee zijn qua volume zijn ongeveer even groot en nemen samen 85% van de totale productie over voor hun rekening.

Primorska is onderverdeeld in vier districten die allemaal in de buurt van het Italiaanse Triëst liggen: Koper ( het noordelijk deel van Istrië ) , Karst, Vipava en Brda. Brda is de directe voortzetting van Collio aan de andere kant van de grens.

De productie is hier overwegend rood, met Italiaanse druivenrrassen als refosco en Barbera en Bordeaurassen als Cabernet en Merlot. Goede witte komen van ondermeer Pinot blancen Rebula ( ribolla)

Podravje, te vinden in het oosten en grenzend aan Oostenrijk en Hongarije , is een in grote meerderheid wit gebied. De betere wijnen uit de omgeving van Ljutomer vertonen de nodige overeenkomsten met die uit Steiermark, d.w.z. dat ze fris en aromatisch zijn. Druivenrrassen zijn o.a. Welschriesling, Pinot Beli (blanc), Riesling en de lokale sipon.

Pasavjetenslotte ligt in het zuidoosten, aan de grens met Kroatië. Ook hier is het vooral witte wijn wat de klok slaat


Met dank PWWIC

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese