Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Witte druivenrassen uit de Mosel (Duitsland)

Gepost op 15/12/2010 om 19:05 door Carl in de rubriek algemeen.

Heerlijk Moselwijnen, en in het bijzonder voor wit, voor blauwe rassen moeten we bij Dornfelder en Blauer Spätburgunder zijn. Ook Elbling , Weiber Burgunder, Müller-Thurgau (rivaner)& Riesling behoren tot Duitse beste wijnen.

Weiber Burgunder

Deze mutatie van de spätburgunder, ook wel weibburgunder of pinot blanc genoemd, geeft soepele en elegante wijnen. Weibburgunder is in trek en voor veel boeren een belangrijke aanvulling op hun aanbod. Naast de Weiberburgunder wordt ook wat verwante grauwer burgunder (pinot gris) geteeld.

Elbling

Slechts 6,4 % is hij tegenwoordig en het was deze druif in de middeleeuwen in heel Duitsland wijd verspreid. Tegenwoordig wordt hij op grote schaal allen nog aan de Moezel geteeld, overwegend op de Mosselkalkbodems van de Obermosel en in de omgeving van Cochem. Elblings zijn spritzig , fris en ongecompliceerd. Ze zijn heel geschikt voor verwerking tot sekt. De roter Elbling is een mutatie waarvan de druiven tot rosé wijn of sekt verwerkt worden.


Müller-Thurgau ( Rivaner 14 % )

De kruising tussen Riesling en Madeleine Royale is de op één na belangrijkste druif van het gebied . Het fruitzuur van dit ras is wat minder sterk gepononceerd, waardoor de druiven zachte wijnen geven. Typertend voor de neus van Müller-Thurgau is een muskaattoon. In moderne, meestal droge of halfdroge versie wordt de wijn ook als Rivaner aangeduid. Hij heeft dan fris-fruitige kruidenaroma's.


Riesling

60 % van de aanplant en meteen de koningin van de witte druiven, wordt sinds de middeleeuwenverbouwd langs de Moezel , Saar en Ruwer. De druiven rijpen laat en geven karaktervolle , elegante wijnen met een fijne fruitigheid die als geen ander de eigenheid van hun herkomst -het terroir-weerspiegelen. Geur en smaak worden vaak bepaald door aroma's van wit fruit, peer en perzik of door die van bloesem en kruiden. Bij heel rijpe druiven zijn aroma's van gele abrikoos, mirabel, ananas en lychee kenmerkend. Edelzoete wijnen doen vaak denken aan exotisch fruit als mango en maracuja of aan rozijnen en honing. De veelzijdige Riesling geeft wijnen in alle smaken en op alle kwaliteitsniveau , van de feinherbe, halfdroge, Qualiteitswein tot aan een mineraal , droog Grosses Gewächs , en van de lichte, fruitige Kabinett tot edelzoete Auslesen , Beerenauslesen en Eiswein. Het bewaarpottentieel van hoogwaardige Riesling is enorm.Ondergeschikt treffen we ook Kerner, Chardonnay, Auxerrois, Bachus, Ortega , Optima, Reichensteiner en Findling aan.

DECA Copyricht November 2010

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese