Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Op stap naar de Loire - Wijnton.be ZOMER (2)

Gepost op 07/07/2012 om 22:11 door in de rubriek algemeen.

Het was een tijdje geleden, dat we onze pen bovenhaalden, voor deze wijnregio in de kijker te zetten. Dit kunnen we nu herstellen- trapsgewijze maken we een rondrit, we genieten, bezorgen informatief alle touristische informatie, genieten van de wijnen, landschap , we geven schitterende adressen mede voor bezoeken van kelders. Een schitterend idee voor WIJNTON.BE Zomer.

Wijnregio Loire, bezitten een grote bekendheid voor meer dan honderd verschillende wijnen & stijlen. In volgorde zijn hun frisse aromatische Crémant de Loire, stille witte en rode wijnen , rose's en honing (zoete) wijnen ook geliefd bij ons. A chaque région ses cépages, zegt de Fransman, we kunnen ze geen ongelijk geven. Ze zijn nog steeds de grote beschermers van hun bekende stokken ' Chenin Blanc' - die voorttreffelijke witte wijnen afleveren. De Loire rivier is met zijn 1012 kilometer, de langste van Frankrijk. Nergens zoveel 'renaissance' en geschiedenis met zoveel kastelen, in 'Le jardin de la France' - bloemenpracht inbegrepen in het Noorwesten en hart van Frankrijk.


Gros - plant - du pays Nantais.

Laten we starten aan hun kuststreek Loire-Atlantique, en dit maakt al veel goed. Deze kleine wijnregio van amper 1372 ha en een productie van 79380 hl. is al een vakantie waard : drie départementen Loire Atlantique , Maine - et - Loire, en de Vendée. Nergens is er zo lekker te smullen, voor de visliefhebbers. Oesters, mosselen (hun kleine ziltige, zoutige) , geurende fruits de mer, schelpdieren, kokkels en strandgapers met harde geel zand & bruinachtige schelpen. Zou men dit kunnen proeven zonder een wijn? Een zonnig terras, en een aperitief, met de plaatselijke hapjes die ze aanbieden - soms een kleine meerprijs : terrines en paté's. Vooral de Gros plant of Folle Blanche komt hier goed in aanmerking.

De karakters, de stijlen, ...

Gros Plant is een aperitief , een drinkwijn , die zo heilzaam droog kan overkomen. Bio-wijnen zijn er in overvloed bij de wijnbouwers- drink ze dan ook jong, niet te koud. De neus zal reeds de ziltigheid, frisse wind, met een korf bloemen bezorgen, ook het geel jong fruit, zuiverheid. Het kan voorkomen dat we wel een strak karakter van geuren vooral stro (halm) in het glas ruiken of proeven en ontdekken, maar de citrus zal er zijn. En de vele zuren- wonderlijk van citrus, tot pompelmousse, kan zalig zijn, én wil men een Sommelier worden. Mineralig , want de grond zit vol kalk , van de krijtrotsen en de geschiedenis . Niet overtuigd in deze wijnen, dan kan men overschakelen naar de andere wijnen, ook zo lekker: MUSCADET . Zonder souvenier kunnen we de regio niet verlaten , met een aankoop van een goede fles Cognac, op basiswijn van de Folle Blanche. Een distillerie in de omgeving zal je er vinden.


Aangeraden domeinen

Dom. de la Bretonnière (3-7 euro) dorp Landreau

Cha de la Jousselnière ( 3-7 euro) dorp Saint Julien-de-laConcelles

Vignoble Poiron-Dabin (3-7 euro) dorp Château - Thébaud

Dom. de la Vrillonnière (3-7 euro) in het dorp Landreau


*Prijzen kunnen iets aangepast zijn- maar grote prijzen zijn er niet !

We zoeken verder, gaan nog verder , hopen de grote toppers tegen te komen- een boeiende lektuur aangeboden door onze blog (exclusief) .


DECA Juni 2012 eigendomsrechten Wijnton.be

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese