Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Een goed glas Bourgondië (2 )

Gepost op 10/06/2010 om 08:53 door Carl in de rubriek algemeen.

Een wijn die tot de meeste beroemdheid behoren in de wereld, is deze van Bourgondië. Over smaken kunnen we helaas niet overeenkomen, maar nooit zal een fles, een glas onthoochelen.

Was er destijds wijsheden van breedtegraad, dit is echter met de opwarming van de aarde verschoven, maar de terroirs bezitten wel de meest unieke grondsoorten.

27680 ha wijngaarden in productie , 1,5 miljoen hl of 203 miljoen flessen , waarvan 61 % witte wijnen , 31 % rode wijnen , 8 % Crémants 100 Appellations d'Orgine Controlées , 4 niveaux's d'appellations : Grand Cru's , Premier Cru's, Villages en Régionales, om echt de bomen in het bos niet meer terug te vinden.

Er is nog méér...

400 domaines , 250 maisons de négoce, 23 caves cooperatieves .

54 % van de wijnen gaan naar 144 landen , waarvan 2/3 in de Europese unie , 46 % in Franse restauratie , bij de cavisten , grootdistributie en directe verkoop , voor een zakencijfer van 1,1 miljard euro's en 550 mil. aan export.


Un caractère inimitable , le style

De Bourguignons hebben met hun laag groeiende kleine Pinot Noir , dewelke 36 % van de productie uitmaken , een opmerkelijke kerskleurig violet wijntje, die de meeste heerlijkheid bezorgen.

Chardonnay, is hun troeteldruif , 46 % in productie, die de meest grote witte wijnen voortbrengen , sedert vele eeuwen , Côte-de-Beaune, Côte Chalonnaise, Mâcon en niet vergeten Chablis. Goudgeel, rijk in 'jus blanc' (wit sap) en een 'délicieuse' in suiker en zuren.

Aligoté : 6 % nog een wittebol, met een ouderdom van ver in de eeuwen , waarbij Bouzeron niet mag vergeten worden, een zuurdrager van wie echt een lekkerbek is, maak dan een Crémant hiervan, en de tasten kan niet op. Een 'kirr' maken met een siroop , er bestaat echt geen betere aperitief, waarbij wij echt de ogen toeknijpen, het natuurlijke gaat ons voor.

Gamay , 11 % maakt de meest lichte wijnen , een bouquet van fruitigheid , waaronder de Beaujolais wijnen behoren , Sauvignon blanc , César, (rood) Pinot Blanc en le Petit Beurot ( wit) zijn toegelaten.

Te onthouden

3 départementen : l' Yonne, la Côte-d'Or en de Sâone-et-Loire goed voor 250 klm paletten van geuren die exceptioneel zijn.

Chablis & Grand Auxerrois , Côte-de-Nuits , Côte-de-Beaune, Côte Chalonnaise, Mâconnais de grote wijngebieden .


DECA Copyright MEI 2010

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese