Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

De geboorteakte van een Duitse terroir wijn (3)

Gepost op 24/03/2010 om 11:27 door Carl in de rubriek algemeen.

Rijpheid - een teken van kwaliteit, zo gaat men redeneren in de Duitse wijnbouw. Reken op circa 100.000 hectare wijnstokken , waarvan overwegend Qualitätsweine (kwaliteitswijnen) gemaakt worden. Ze zijn afkomstig uit een van de 13 Duitse wijnbouwgebieden, en worden gemaakt van volledig rijpe druiven en ondergaan een sensorische kwaliteitscontrole.

De Qualitätsweine bestimmter anbaugebiete ( Q.b.a) en de harmonieus droge Classicwijnen zijn uitstekende wijnen om dagelijks te consumeren. Ze zijn met tal van gerechten te combineren. Hun aroma komt het best tot uiting in hun jonge jaren.

Daarnaast zijn in Duitsland enkele LANDWEINE ( Duitse landwijn ) te vinden zonder specifieke geografische herkomstaanduiding.

De beste Duitse wijnen dragen het label Prädikatswein. Ze worden gemaakt van volledige rijpe en al of niet gebotrytiseerde druiven. Ze zijn elegant, nobel en kunnen lang ouderen op fles. De volgende zes Prädikatvermeldingen duiden in stijgende lijn de kwaliteit en rijpheid van de wijnen aan :

Kabinett : elegante wijnen gemaakt van volledig rijpe druiven. Zacht en in het algemeen met een vrij laag alcoholgehalte.

Spätlese : letterlijk ' late oogst ' . Evenwichtige en brede wijnen met een intense geur en smaak van zeer rijpe druiven.

Auslese : fijne wijnen met een intense geur en smaak, gemaakt van zeer rijpe en streng uitgeselecteerde druiventrossen.

Beerenauslese ( BA ) : Zeldzame en exquise wijnen met uitgesproken honingachtige aroma's van botrytis (edele rotting). Deze wijnen worden gemaakt van overrijpe, verschrompelde druiven, individueel met de hand geselecteerd.

Eiswein : Unieke wijnen , gemaakt van druiven met Beerenauslesekwaliteit, in bevroren toestand geoogst en geperst. Dankzij hun opmerkelijke concentratie aan fruitige zuren en natuurlijke restsuiker, hebben ze waarschijnlijk het grootste bewaarpotentieel van alle wijnen in de wereld. Dit zijn collectors items, want slechts geproduceerd in kleine hoeveelheden met een navenant prijskaartje. Als aperitief , of geserveerd bij een fruitig dessert. Eiswein maakt van elk menu een memorabele belevenis.

Trockenbeerenauslese (TBA) : De parel aan de kroon van de Duitse wijnbouw. Een wijn met een sensationele concentratie aan zoetheid , gemaakt van haast tot rozijnen verschrompelde druiven. Men zegt wel eens dat het een dag duurt vooraleer een plukker genoeg druiven heeft geoogst voor de productie van 1 fles van deze kostbare rariteit. Het is de perfecte wijn voor een jarenlange kelderlagering, om te serveren bij een bijzondere gelegenheid.

We denken in deze reeds 3 deels beschreven eigenaardigheden, te kunnen bewijzen , ongelofelijk voor deze Duitse wijnbouw, uniek in de wereld. Het aankopen, proeven, is dan ook het meest wonderlijke.

Lees mogelijks ook deel 1 & 2

Zal vervolgen .....

Met dank aan de nationale wijnbouw ter promotie van Duitse wijnen.

DECA Maart 2010 copyrightAfdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese