Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Leren proeven met Wijnton.be (kijken)

Gepost op 31/01/2009 om 23:42 door Carl in de rubriek algemeen.

We hebben het beloofd,voor de jonge tasters, een éénvoudige uitleg, hoe leren proeven.
Het kijken... zo belangrijk! En het begint al, met de fles: wit/rood, schuimend, parelend, droog/zoet, rosé een specialiteit enz...

Van welk land, regio, streek?
Welke oorsprongsbenaming: tafelwijn, een A.O.C. - erkenning, een streekwijn, een Premier Cru, Grand Cru, ...?

Welke wijnbouwer, en heeft hij dit op zijn domein gebotteld? Is het een cooperatieve (een samensmelting met meerdere wijnbouwers) OF heeft Uw supermarkt de botteling gedaan ?

Hoeveel graden alcohol heeft deze fles?

Is er een vermelding welke druivensoort(en) men heeft gebruikt? Is het uitsluitend één druifje? En staat dit er niet op, iets mis? Neen hoor, dan is wel vastgelegd voor een wetgeving, eigen aan de streek, land en is het snuffelen in een wijnboek, wel noodzakelijk. En graag helpen we jullie, een mail naar contact, en een prettige mail sturen we terug.

En natuurlijk, het jaartal! Is het echt niet vermeld, bvb voor een Champagne, dan is er een reden voor. Opsnoepen, niet te bewaren. Staat er dit toch op, dan heb je een millésieme, een goed jaar! Kan dan wel verouderen, maar niet eeuwen lang.

Is er een sticker opgekleefd, van een grote prijs, goud, zilver, brons dan ben je goed geslaagd, van deze prijskamp. Natuurlijk zijn er nog die beoordelen, en dan kan dezelfde fles, iets minder krijgen. Allemaal te gek, om het te beschrijven. Sterren, bolletjes enz ...in een dagblad, tijdsschrift geven een goede hint. U bent, de snoeper, en dat het echt lekker is, dan mag je het zeggen. Auteurs, grote Experten, doen het voor U, beter. Een jaarlijkse WIJNAANKOOPGIDS bvb ..., een Franse wijnbijbel, zoveel...

Bavat sulphites, toch geen vergif? Nieks van! Een waarschuwing, welke proevers een raad geven, voor hoofdpijnen enz... proevers die gevoelig zijn. Heeft men gebruikt voor ontsmetting van gistingcellen enz... Alles onder kontrole hoor.

Bezit Uw fles een natuurkurk of een kunstkurk?


Neem maar de kurkentrekker, Uw glas, we kunnen starten ... tot binnenkort!

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese