Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Kort geknipt : het snelste-en beste nieuws voor de wijnliefhebber

Gepost op 09/08/2014 om 15:43 door Carl in de rubriek algemeen.

Bij de Pop-ups programma's van VTM "RESTAURANT" mochten de wijnen niet ontbreken. We kregen bericht dat o.a Château Vini (Brussel) dit leverde ,en we waren ook nieuwsgierig naar welke stijlen. Prosecco Casabianca Asdo D.O.C.G en La Ginestra Sauvignon , Le Ceche en Anais Bianco Liberta voor de Italiaanse wijnen , Talamont rosé en Planeta Segreta Bianco .Terrasses du Larzac nieuwe appellation in Languedoc

Op 26 juni jl. is Terrasses du Larzac officieel erkend als zelfstandige appellation. Het is daarmee na het al in 2013 als zodanig erkende Picpoul de Pinet de tweede uit de groep van deelappellations binnen de voormalige Coteaux du Languedoc en de eerste voor rood. De nieuwe appellation wordt van kracht met ingang van de oogst 2014.


Droevig nieuws

Na een slopende ziekte is op 11 juni l.l wijnmaker Bernhard Huber overleden. Hij is slechts 55 jaar oud geworden. Huber, eigenaar van het wijngoed met zijn naam, gold als een van de beste producenten in Duitsland van Spätburgunder, zo niet als de allerbeste. Zijn handelsmerk: wijnen met de puurheid van grands crus uit de Bourgogne, maar dan afkomstig uit Baden. Wij bieden de familie onze rouwgetuigenissen aan.KnutselaarsAfdronk

Op vele proefnota's - voorstelling van wijnen, zal men het woord AFDRONK lezen en terugvinden. Wat heeft dit, te betekenen ?

De afdronk, is de smaak die blijft "hangen" eenmaal je de wijn doorgeslikt of uitgespuwd hebt.
De kwaliteit van de afdronk is van belang alsook de duur.
Een wijn met een lange afdronk getuigt doorsnee gezien van een grote kwaliteit.
De lengte van de afdronk drukt men uit in seconden.

In technische termen maakt men gebruik van het woordje "caudalie".

Een seconde = één caudalie.


0 - 3 seconden korte afdronk
4 - 6 seconden middellange afdronk
7 - 9 seconden lange afdronk
10 en meer heel lange afdronk

Voor een puntenstelsel, is dit belangrijk, voor bijna 20% van een beoordeelde wijn.


Ook Italie heeft een nieuwe Appelation


Nizza DOCG, nieuwe Italiaanse appelation
die binnenkort in voege gaat, dit kwamen we te weten van een Italiaans perscenter. Het ras Barbera is nu koning te rijk.

The DOCG discipline ("Controlled Designation of Origin") is the highest level of Italian wine certification, and the Nizza DOCG will be the next one to enter the 73 Piemontese wines already in this category. It will be a "super-Barbera," produced in 18 townships around the town of Nizza Monferrato in the southern Asti province.
Champagne oogst 2014

Op geregelde tijdstippen, komen de hoogste organisatie van Champagne samen, om de wetgevingen vast te leggen.
Ook de oogstdatums in de verschillende regio's komen hiervoor in aanmerking. De verlopige toestand van de druivenstokken, hun vruchten worden dan ook nauw opgevolgd. Afwijkingen, worden snel herbekeken, bij grote weersomstandighedn. Hierbij het persbericht, die wij in onze mailbox ontvingen.


L'interprofession champenoise vient de s'accorder sur les rendements 2014, sur un niveau moyen correspondant bien aux ventes. Au vignoble, la vendange s'annonce très belle.

La messe est dite. Comme chaque année fin juillet en Champagne, l'Union des Maisons de Champagne (négoce) et le Syndicat Général des Vignerons (vignoble) se sont réunis quasiment en « conclave » au sein du CIVC pour déterminer les rendements 2014.

Spécificité du vignoble champenois, les quantités autorisées à produire chaque vendange sont en effet décidées en fonction du rendement agronomique certes, mais aussi de l'état des stocks et des prévisions de ventes. Un astucieux système de réserve qualitative, bloquée puis débloquée par tranches successives, permet de palier les écarts de production, les variations brutales de cours, et apporte un véritable tampon qualitatif aux vins clairs. Après quelques années un peu mouvementées, qui avaient créé une certaine tension entre les deux familles de l'interprofession, voici que les accords interprofessionnels retrouvent un chemin beaucoup plus consensuel.

Dans ce contexte, vignerons et maisons se sont accordés sur un rendement commercialisable de 10 500 kilos/hectare dont 400 kilos/hectare sortis de la réserve Champagne. Par ailleurs, si les ventes dépassent 307 millions de bouteilles à la fin de l'nnée, la sortie de la réserve passera à 500 kg/ha. Enfin, une mise en réserve à hauteur de 3 100 kilos/hectare sera possible dans la limite du plafond réglementaire.

A ce jour, le vignoble champenois est très beau et dans un état sanitaire particulièrement satisfaisant en raison d'un printemps chaud et sec ;
la pluviosité ayant été nettement déficitaire de mars à juin. De plus, le vignoble a eu la chance de ne pas connaître d’incidents climatiques marquants. Sans événement majeur, la cueillette pourrait commencer dès les premiers jours de septembre.

Les expéditions de Champagne du premier semestre sont en progression de 1% par rapport à la même période de l'année
dernière. La situation en France reste fragile tandis que l'Union européenne et surtout les pays tiers poursuivent leur croissance.

Wijnton.be volgt dit verder op.


Wijnhuis Laurent-Perrier


Laurent-Perrier is nu ook aanwezig in -Italië , een land dat reeds een belangrijk marktaandeel, in Europa bereikt. Zij zijn de maker van de beroemde labels wereldwijd als Grand Siècle Alexandra, Ultra-cuvée Brut Laurent-Perrier Cuvée Rosé en Laurent-Perrier Brut. Ze versterken hierdoor hun positie in de wereld.


Druivenplukker voor één dagDe wijngaarden van Parijs

Momenteel zijn er in de regio Ile-de-France 132 wijngaarden, waarvan een tiental in Parijs. Een blik op de vier belangrijkste, die onderhouden worden door de stad:

- Wijngaard van het Parc Georges-Brassens
- Wijngaard van Montmartre
- Wijngaard van het Parc de Bercy
- Wijngaard van de Butte-BergeyreDruivenras

Zinfandel is de belangrijkste druivensoort van Californië en is daarnaast ook te vinden in Australië, Zuid-Afrika en Italië. De oorsprong van de Zinfandel ligt in Kroatië en niet in Italië (waar de druif Primitivo heet) zoals altijd gedacht werd. De witte, rode en rosé wijnen van de Zinfandel variëren sterk van jong en fruitig tot sterk en rijp. In het aroma van de wijn zijn bosvruchten en specerijen terug te vinden. Ook wordt de druif vaak gebruikt als blend. Zinfandel groeit het best in een warm klimaat, maar niet te heet en rijpt vrij snel. Het positieve van het ras, is eveneens dat hij weinig alcohol maakt. Jonge wijnen kunnen veel fruitigheid van kleine aalbessen bevatten.
Megavino 2014

Oktober is de wijnmaand bij uitstek, zekerlijk met de komst van Megavino in Brussel. Gastland is deze keer Portugal en een speciaal paviljoen Madeira.
CORSICA

Ook in het Frans eiland Corsica, zijn er bijzondere wijnen te vinden. De wijnbouw is er vooral in het zuiden te vinden. De belangrijkste domeinen zijn Pero Longo - Domaine de Torraccia - Domaine du Clos Canarelli. Wij gaan dit binnenkort nader beschrijven.Deca © Juli 2014 eigendomsrechtenAfdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese