Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

De BODEGAS Sherry Wines (3)

Gepost op 13/07/2009 om 18:15 door Carl in de rubriek algemeen.

De wijnkelders bodegas genoemd,zijn meestal dichtbij de zee verbouwd of op relatief hooggelegen gronden, met een grote invloed van de zee.

De wijnen die in de bodegas liggen opgeslagen ontvangen de zeebries in de ochtend en de westerwind.
De wijnproducenten van Jerez bouwen hun wijnkelders in noordwestelijke en zuidoosterlijke richting, met de bedoeling de invloed van het aantal uren zon te minimaliseren en tegelijkertijd maximaal te profiteren van de luchtvochtigheid.

De flor ontwikkeld zich beter in een donkere en stille ruimte. Daarom worden de wijnkelders gebouwd met hooggelegen liggende ramen, zodat zonnestralen de vaten niet kunnen bereiken.

Bovendien worden de raamopeningen met latwerk of zonneblinden van espartogras bedekt, zodat de zeebries kan binnendringen zonder dat de ruimte verlicht wordt.

De wijnkelders van Jerez zijn hoger gebouwd dan die van andere wijnstreken met Herkomstbenaming. Soms isde centrale boog van de gebouwen 14,5 meter hoog.
De bedoeling hiervan iseen groot luchtvolume per vat te creeeren , want voor de rijping onder de 'flor', is een goede ventilatie noodzakelijk.

De dikte van de zijwanden van de kelder is in geengeval minder dan 60 cm. enerzijds om de hoogte van het gebouw te dragen en anderzijds om een goede isolatie te verkrijgen. De muren zijn vervaardigd met een sterke higrocoiteit om de luchtvochtigheid binnen de wijnkelders op een hoog niveau te houden.

In de sherrywijnkelders zijn de vloeren gewoonlijk gemaakt van zand,kalk en ijzeroxide om de luchtvochtigheid te handhaven binnen de kelder, in de zomer worden ze wel twee maal per week beproeid om binnen fris te houden.

Zal vervolgen

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese