Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Oude Griekse traditie : retsina (beter dan je denkt ....lees maar !)

Gepost op 23/01/2014 om 14:32 door Carl in de rubriek algemeen.

Over Griekenland valt veel te vertellen - zelfs hun economische 'blut'-toestand kwam in de kijker - laten we het daar niet over hebben. Schitterende wijnen bezitten ze, alhoewel weinig niet durven aankopen. We bevinden ons in het Middellands Zeegebied, waarbij de Griekse wijngronden tussen 33° en 40° noorderbreedte in de warmere zonezs bevinden. Klimatologische zitten ze goed , zekerlijk met een windbries , ervaren ze variaties in wijnjaren met de Midellandse Zee. De bodemtypes gaan van rotsen, arme grond , leem , klei , zand , kalk zelfs tot vulkanisch en dit met de vele eilanden. Voor de wijnbouw kunnen ze alle stijlen aan : droge, witte, rode, rosé, zoete , mousserende - jong te verbruiken maar ook gerijpte met o.a een bekend Europees ras Cabernet Sauvignon. Hun inlandse of locale druivenrassen hebben een typische smaak, we spreken hier zelfs van 300 soorten. Bij een blindproef zou men echt goede wijnen vinden voor ieders smaak.

Buitenbeentje

Willen we toch bij ons hoofdthema blijven, dit wil ik niet onthouden te melden. Ze bezitten eveneens een eigen niet mousserende 'CAVA' . Een wettelijke aanduiding van op fust gerijpte rode en stille wijn zonder appellation ! Sommige Belgische-Griekse restaurants bieden ze aan : Cava Hatzimichali of Cava Amethystos Kosta Lazaridi. Vergis u niet : geen bubbels te zien . Bij uw bestelling zal u mogelijks vreemsd kijken , de fles is in gewone vorm - de tafelwijn (!) is van hoge kwaliteit. Meer nog ... in zeer kleine hoeveelheden geproduceerd en kan lang rijpen - voor de restaurants een opsteker. Schaars en zo kan de prijsvork iets duurden zijn, maar lekker is hij alvast. Er zijn natuurlijk nog andere wijnen, maar laten we dit afronden.

Het geval Retsina

Ik hoop dat mijn lange inleiding toch al een positieve imago van Griekenland heeft bezorgt. Ook voor Retsina kan dit in elk geval, met een minder goede faam. Voor alles is er een uitleg : goedkope wijnen kunnen de duurdere meestal niet benaderen. Vermoedelijk was uw eerste kennismaking van Retsina een fles uit de schappen van een supermarkt - die zullen een prijsvork van 25 euro niet uitstallen. Specialiteiten hebben een prijsklasse. Iedereen is vermoedelijk er van bewust dat het over een wijn met harstoetsen aanwezig in samenstelling zal bestaan. Juist ! De Griekse specialiteit heeft al een lange evolutie ondergaan en daar zit het fenijn in de staart. De schade is er echter geweest van een goedkope veniswijn te degusteren die de gootsteen waard was - nooit meer aan te raken. We kunnen dit met dezelfde vergelijking bezorgen zoals Beaujolais Nouveau - olala wat de andere Cru's zijn. De Grieken weten van beter , neem de proef op de som in hun restaurants . Laat dan echt eens weten , of dit klopt . We verduidelijken verder ....

Wat is RETSINA ?

In de strikte zin : een gearomatische wijn (dus mogelijks met toevoegingen) . Juist (!) De toevoeging is met hars van de ALEPPO-DEN. De moderne versies zijn met aromaten van een 'pine' (den) uit Kehris en dit zal vlot , verbazendwekkend lekker worden bevonden. Nu bestaat er ook in de handel een milde versie volgens de oude methode, en dit zal ook al beter klinken. Bij de Grieken zal dit niet in de smaak vallen, maar de markt voor de specialiteit in het buitenland is gestegen en zal altijd populait blijven.

Klassieke tijden, waar de wijn werd getransporteerd in aarden amforen (gebakken kruiken) en verzegeld werden is verleden tijd. Het dichtingsmateriaal bestond uit een mengsel van pleister en hars. Er komt dan gen aanraking van de lucht vanpas, en de wijnen konden bewaren en schonken zelfs een licht aroma. Om deze zekerheid te bezitten , voegde men ook daadwerkelijk hars toe als bewaarmiddel. Hars is een antisepticum. Dit een kleine hoeveelheid , net zoals sulfiet. De huidige methode is erop voorzien dat onschuldige stukjes hars van de ALEPPOPIJNBOOM worden toegevoegd aan de most. Het hars blijft aanwezig tot de eerste klaring van de jonge wijn- daarna uitgefilderd. Is dit niet in vergelijking met een draai aan en pepermolen aan de aromatische wijn Retsina ?


Rassen gebruikt voor Retsina

Wat betreft de wetgeving is er geen bescherming voorzien, maar gebruikelijk zijn de rassen Savatiano en Rhodites (vooral in Centraal-Griekenland) die in aanmerking komen. Er zijn bedrijven die andere rassen gebruiken.

Nog een (natuurlijk) aromatische druivenras met goede aciditeit is het ras ASSYRTICO uit het eiland Santorini. Voila ....en kan ik even uw geheugen opfrissen ? Wijnen lageren op hout , wijnen uit de Lanquedoc met geuren en smaken van kruiden van den, garique .....Wij denken er goed te hebben gedaan een uitleg te bezorgen ...en nu aan jullie voor de proef op de som. Griekenland we keren terug ! Hoepa !!!

Vakmaatschap drinkt men met verstand.

Deca Januari 2014 copyricht eigendom ©

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese