Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Condrieu : het terroir van 'viognier' rassen

Gepost op 05/03/2014 om 12:28 door Carl in de rubriek algemeen.

Vermoedelijk als één van de beste witte druivenrassen ter wereld behoort de monocépage VIOGNIER. Een rasechte 'Grand vin des Côtes du Rhône' en dit maakt het zo eigenaardig tussen de vele rode stokken die deze wijnplas bezit.

Condrieu vinden we terug een 11 km ten zuiden van Vienne - startplaats van la vallée du Rhône septentrionale. Zeven communes in drie departementen , samen 145 ha produceren ze 5265 hl wijnsappen. Zeer weinig zodat de prijsvorken van de flessen dan ook hoog zijn a rato 20 à 50 euro/fles - normaal want de percelen zijn klein. De hoge terrassen (250 meter) hebben een geschiedenis van de 1 ste eeuw na Christus. Vooral harte graniet, kalk, gesteenten, rolkeien maken de mineralen en de klimatologische omstandigheden zijn dan ook zeer goed voor een nectar proefgenot , uniek in zijn soort.

Hoe mooi vigneron Laurent Betton uit Chavanay het mij nog vers in de oren liet klinken om viognier te beoordelen : ' jaune pâle aux reflets dorés, senteurs de violettes, de fleurs d' acacias, d' épices et de fruits sec grillés , arômes de fruits à noyaux. Weinig aan toe te voegen.

Gemeenten rond Condrieu die zekerlijk in het oog moeten gehouden worden zijn : Verin, St Michel sur Rhône, Chavanoy, Malleval , Limony en Ardèche , St Pierre de Boeuf.


Karakters van een goede fles


Behoort Frankrijk met zijn viognier (uitsluitend in de Rhône te vinden tot de wereldtop , ook Chili levert zeer goede resultaten en dit voor de beroemde kelder : Casillero Del Diablo , bij de supermarkten te vinden. Onze proefondervindingen leveren aangename en volmondige goudgele tinten, expressieve neus van witte bloemen, perziken en sappige peren - dikwijls vettig maar fris in de mond met kruidige toetsen. Om echt het ras met optimale omstandigheden te proeven raden wij aan goede jaargangen te zoeken. Reken op bijna een jaarlijkse goed oogstjaar in Frankrijk zoals '09,10 waren, helaas lange lageringen zijn ze niet geschoren. Voor het eerst zal ik persoonlijk geen eikenhout (lageringen) aanraden, ze bezitten veel alcohol en de vinille zou kunnen domineren waarbij de druif al bijzonder veel parfums meebrengt. Voor mij is een stroperige , naar frasia's geurende wijn met frisse ananas , rijpe peer, perzik, nectar in de mond een topfles. Zware alcohol zal weer roet in de mond brengen.

Wat wij echt willen afronden , zijn de kenmerken van de trossen die zeer grillig zijn met veel kleine bessen. Een zeer goede opvolging moet gebeuren voor de oogsttijd want viognier maakt veel suikers (later bij het gisten veel alcohol). De parfums die in de pers gaan zijn werkelijk al een fles reukwater. De druivenstok vraagt ook een 'guyot simple' of een éénvoudige snoeiwijze. Enige negatieve kenmerken zijn de hoge alcoholgehalte (restsuikers) en dit zal aperitief en menu zwaar onder lijden.

Keukengeheimen

Voor een Aziatische keuken is dit een wonderfles , maar ook als aperitief en neem dit ook Aziatisch met hapjes. Geitenkaas zoals 'Rigotte de Condrieu' zal watertanden worden. Maar ook foie gras en terrines , spartelvissen (met nootsauzen) , gevogelte (kruidig) en wie zich in vakantietijd in de omgeving aanwezig is : la grillade des Mariniers du Rhône . Aanraders : Chapoutier ,Guigal, Laurent Betton, Casillero Del Diablo (Delhaize)

eigendomsrecht DECA Mart 2014 ©

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese