Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Ruzie onder oorsprongsbenamingen : A.O.C. Vacqueyras en Gigondas .

Gepost op 06/04/2016 om 12:45 door Carl in de rubriek algemeen.

Er viel een persbericht in ons mailbox, die belangrijk blijkt. Vacqueyras en Gigondas maken ruzie onder elkaar. Het woord 'splitsen' in herkomstbenamingen of plaatsaanduiding nemen we nog niet in achting. Maar waar rook is, kan er vuur zijn. De wijnen die wereldberoemd zijn, in de zuiderlijke Rhône als dichtste buur van de Châteauneuf-du-Pape, waar schitterende wijnbouwers aan het werk zijn. Ook de plaatselijke cooperatie (meer dan 250 wjnbouwers) is een magische verkoopscenter die je als wijnliefhebber moet bezocht hebben, bieden fantastisch materiaal, zelfs van Beaume-de-Venise hun concurent maar wat ze niet bezitten. Meer nog, sommige wijnbouwers hebben uitgestapt uit de cooperatie, om zelfstandig te worden, (bvb Couroulu) zijn nu op wereldvlak indrukwekkend in produceren van wijnen. Nog een geheugensteuntje : de wijnen zijn robuuste, volle peperige wijn op basis van grenache. Directe buur is Gigandas met vroegere, warmere wijngaarden, dus om bij wild te drinken. Volle smaak en goed te verouderden met minstens 10 jaar.

Wat is er aan de hand?

Er is geografische chaos te ontdekken rond 'Les Dentelles' (wijngaardheuvel) waar twee ténors van de Rhône méridional, Gigondas en Vacqueyras, cru's officiel du Festival d'Avignon, samen jaarlijks feest vieren. Maar dit jaar zouden ze dit met een andere schijn kunnen beleven. Ze hebben redenen om te scheiden. Vacqueyras ligt meer noorderlijker, terwijl Gigondas meer zuiderlijker liggen. Warmer dus, veronderstellen ze, maar 'plots' komen nog bijkomende karakters boven.

Gigondas

Zuiderlijke Rhône, die vanaf 1978 tot 2008 buitengewone jaargangen bezitten. Maar ook 2009 was een zeer goede wijnoogst te noteren. De meeest robuuste rode wijnen bevinden zich op wijngaarden en vlakten met klei, zand,stenen , alpiene stenen - kalkstenen hellingen ten oosten van Avignon. Grenache, surah en mourvédre zijn de toelaten druivenrassen. Rokerig, vaak koele wijnen, de beste bieden duidelijk donkerrood fruit. 2010 mag ook beschouwd worden als voortreffelijk. Recent gebruiken ze meer eikenhout met name Amerikaanse. Prijsvorken liggen iets hoger, maar hebben een authentiek lokaal karakter. De wijnen zijn bijna inktzwart te ontdekken.

Ruzie maken over allerhande zaken met Vacqueyras.

Les vieilles vignes de Gigondas (premier des côtes-du-rhône-villages bezitten een rang als cru verkregen in 1971. De 50 -jarigen wijnstokken op de terrassen van de flank situeren een hoogte van 100 tot 500 meter. Dit vergelijken met de buren, op noord/noordwest breedte is al een reden voor een appellation met de buren te herbekijken. Inderdaad, ze bezitten een betere zonligging, een garantie van een frisheid van een windbries en/of de balance met de levendigheid van de wijnen te bewijzen. In dit septentrionaal microklimaat is het druivenras grenache 70-80% aanwezig met syrah en mourvédre. Een Fransman draagt graag de term 'Liberte' in zijn hart - en ook de expressie van chauvinisme met als besluit : meer levediger, complexer wijnen die volgens de berekening 90% bedragen. Dat resulteerd in betere volume, structuur in de mond van de wijnen. Twee stijlen komen zo in aanmerking van de lagere of hogere gelegen wijngaarden. Een grondonderzoek bewijst nog andere zaken, in en rond de aanwezige terroirs - hoogtes en plattegrond. Voor Gigondas bevat de valleé du Crétacé vooral marmer en kalk, met als coteaux wijnen die hun vocabulaire 'puissants, charpentés, chaleureux' bezorgen. De villages echter meer zand (sables), de terrasses van l’Ouvèze (gravier, galets et sable) et le cône (terroir sableux mais riche en argile), livrent une autre facette du Gigondas, plus fine et fraîche. Spitsvondig natuurlijk, om van een veronderstelling van 'onheil' te ontdekken.

Vacqueyras
Gelegen aan de rechterkant van de rivier côtes-du-rhône en van l'Ouvéze, is de appelation Vacqueyras aanwezig tussen de communes Vacqueyras en Serrans. Arrondissement Carpentras, behoort tot de regio Provence- Alpes-Cote d'Azur in de Vaucluse.

Vacqueyras was een objet voor een geologische erkenning in 2013. Zeer prachtige percelen, met eerder een kleine lage snoeiwijze,(mistalwinden) met als coordinaten : le Plateau des Garrigues, la Ponche et les contreforts des Dentelles. Het wijnstokken areaal zijn grenache (50 %), syrah et mourvèdre (20 %), cinsault maar ondergevig aan de zware mistalwinden. De wijnbessen wapenen zich, voor de verdiende cru die vooral kenmerkend zijn voor schitteringen en finesse van het fruit. Vooral elegantie is een garantie. De rode wijnen die 97% uitmaken van de wijngaarden, laten u vooral klein rood fruit ruiken, in hun parfums. Net zoals violette zwarte tonen en réglisse of de zwarte zoethout. Kenmerkend is eveneens 'sous-bois' of boslucht, kruidig met zwarte peper. Lange afdronk of genot van wijn degusteren. De witte wijnen zijn vreemd, net zoals de rosé wijnen. Toch moet men ze niet onderschatten. De witte wijnen zijn vooral in fijne bloemsoorten en froraal, rondheid, soepel en volle wijnen. De rosé's kenmerkend zich met agrume en bosfraise. Wanneer je ze gaat proeven, dan mag je zelf belonen met een belevenis van een Vacqueyras die de enige appellation bezit 'river gauche' de la vallée du Rhône met drie kleurstijlen. De zeer grote cooperatie (zie hoofdfoto) en gulle degustatie die je zal verkrijgen bezit een verkoopsoppervlakte van 500 m2, die een gemiddelde van 500 personen per dag ontvangen. Je kan er ook wijn kopen in bidons van 5 liter, wees er van bewust dat je zeer lang zal genieten- de prijsvorken zijn zeer laag. In de omgeving zijn zeer goede restaurants te vinden, zoals L'Eloge waar bvb bij een kaasschotel truffels op uw bord zullen liggen. Naar gelang de periode uiteraard. Zonder een meerprijs, maar voor de goesting voor ook eens in de nabije toekomst een gerecht te kiezen met deze delicatesse. 60 jaar Vacqueyras, een topwijn met wereldklasse.

DECA April 2016 ©

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese