Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Côtes du Luberon en Côtes du Ventoux

Gepost op 25/07/2016 om 20:47 door Carl in de rubriek algemeen.

In de zuidoosterlijke gedeelte van de Côtes du Rhône, ten oosten van Avignon liggen Côtes du Luberon en Ventoux. Het zijn twee topstreken die een warm zeeklimaat genieten : de zomers zijn er heet en droog. De winters zacht, en de lente en herfst heel regenachtig.

Door de zuiderlijke ligging bevatten de wijnen uit de streek vaak een hoog alcoholgehalte percentage. In de Luberon maakt men zelf een punt van dat de wijnen, zowel witte, rosé minstens 11 % alcohol bevatten.

Wijngronden

In de Côtes du Ventoux heb je een bodem van kalksteen, in de Luberon veeleer een mix van klei en kalk. Dat heeft de wijnen uit beide gebieden een goede mineraliteit.

Mont Ventoux

Te midden van de wijngaarden ligt de 1912 meter hoge Mont Ventoux - danzij de Tour de France een van de bekendste bergen van Europa. Als wielerliefhebber bestaat de kans dat je er ooit belandt, hetzij om je limieten op te zoeken of doordat een weddenschap uit de hand is gelopen. Hoe dan ook kan je jezelf achteraf belonen met een plaatselijke wijn.

Cijfers


Côtes de Ventoux

60% rode wijnen
36% roséwijnen
4% witte wijnen
30.889000 liter wijn/jaar

Côte du Luberon

53% roséwijnen
26% rode wijnen
21% witte wijnen
15.000.000 liter wijn per jaar.

Proefwaarden

Voor de Luberon wijnen mag je ze uiterst droog verwachten met een neus van citrus en noten- andere zullen dilicate aroma's van evenwichtige wijn bezorgen van wit fruit zoals perzik, appel. Deze zullen terug in de smaken voortkomen. Culinair zijn deze wijnen overheerlijk met salades en kip en pasta. Voor een loud buffet of klassieke voorgerechten zijn we ook gewonnen. Koel ze vooral niet te hoog, omdat de mineraliteit bijzonder hoog te ontdekken valt.

Pro en contra


Luberon

Dit kleine wijngebied (4.300 hectare) in het departement Vaucluse ligt rondom de Montagne du Luberon verspreid over 36 gemeenten en produceert voornamelijk (80%) rode en rosé wijnen. Dit gebied maakt onderdeel uit van de Appellations de la Vallée du Rhône. De AOC-status werd in 1988 toegekend, mede door de inspanningen van Jean-Louis Chancel, eigenaar van Château Val-Joanis. De druivenrassen zijn vrijwel gelijk aan de andere wijngebieden in de zuidelijke Rhône. De rode en rosé wijnen zijn een assemblage van minimum 60% grenache noir en syrah (met een verplicht minimum van 10% syrah voor de rode versie). Bij de witte wijnbereiding (eveneens een assemblage) mag maximaal 50% ugni blanc en 20% roussanne en/of marsanne worden verwerkt. Bemerk dat de wijnstokken veel taaier en diep geworteld zijn in de grond, door de vele cipressen, groene eikenbomen en kreupelhout die in de omgeving te vinden is die veel vocht opzuigen. Ook de schroeiende hitte zorgt ervoor dat de wortels diep te vinden zijn.

Net zoals in de Ventoux is hier sprake van grote verschillen in het terroir en microklimaat. Naast druiven teelt men hier ook olijven, granen en groente. Veel van de druiventeelt wordt overigens nog steeds bij de coöperaties ingeleverd.

De rode wijnen uit de Luberon zijn fris en fruitig van karakter, hebben een bewaarpotentie van vijf tot zeven jaar, en zijn de afgelopen jaren in kwaliteit (en prijs) gestegen. De rosé wijnen zijn licht en kruidig en dienen jong gedronken te worden. De witte wijnen zijn zeer divers qua karakter en blijven door het gebrek aan duidelijke richting qua reputatie enigszins achter. Uitzonderingen daargelaten.

DECA JULI '16
Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese