Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Château des Applanats (rood) 2012 Beaume-de-Venise

Gepost op 13/05/2014 om 12:24 door Carl in de rubriek algemeen.

Status : Appellation Beaume-de-Venise Controlée - voor wit Muscat-de-Beaume-de Venise.

Terroir : Pittorekse wijndorp 'Caromb' Beaume-de-Venise

Kelder: Caves Saint-Pierre (coöperatieve) eigenaar: Jean-Paul Meffre

Alc: 14,5 %

Wijnstokken: Grenache 60%, Syrah 30 %, Cinsault 5 %, Mourvédre 5 %

Oppervlakte domein: 6 ha, waarvan 1 ha witte rassen

Algemene oppervlakte wijnregio : 490 ha of 9265 hl productie

Culinair: wit vlees, konijn, pluimwild, geroosterd en gebakken vlees

Kompas : Zuiden Frankrijk , noorden van Carpentras


PROEVERIJ FLES


Kleur: donker kersenrood met paars/zwarte reflexen, dikke tranenband, volle wijnspiegel


Geuren: krachtige renaissance (geuren) van rode- en zwarte vruchten, aarde, humus, sprokkelhout, nat bladgrond , zwarte chocolade, koffie


Smaken: genereuze start van een hoog geconcentreerde confituurjam van zwart fruit , liquerkersen, zwart steenfruit zoals pruim, soepel maar zware structuren , hoge alcoholprik, lange afdronk .

Score : 14,5/20

Op verkenning: In de eerste plaats kunnen wij deze Franse zuiderlijke Rhône-vallei wijnregio met een liefelijke status van benaming belonen. Het is niet duidelijk waar de wijnboeren hun benaming zochten, met een hint naar Noordelijk Italië die geen toepassingen hebben hiervan. (Venetië) Zeer prachtige moderne omgeving voor het toerisme met zelfs veel kleurmonumenten en hemelsmooie prentkaart-foto-gezichten aan de voet van de Pyreneeën en de 'Dentelles de Montmirail'. 490 ha en een productie van 9265 hl , die 80 % witte wijnen uitmaken is niet slecht. Deze beroemde wijnregio (vooral voor witte droge en zoete wijnen) bezitten veel coöperaties en zelfstandige wijnboeren en zijn werkelijk top specialisten voor likoreuze wijnen (stille of mousserend). Een grote concurentie voor Sauternes en Barsac. In de Franse wetgeving behoren ze tot de reeks : les vins doux naturels' . De enige toegelaten wijndruif is Muscat à petit grains een variatie (kloon) van de wereldgekende MUSCAT. De tafeldruif en wijndruif die met een geheugensteuntje zich laat smullen als druif net zoals in de fles met dezelfde geuren en smaken. Maar de Muscat à petit grains behoort dit de beste van de soort. Bij de vinificatie mag slechts 110 gr/liter restsuiker of natuurlijke suikers overblijven.


Moeilijke opdrachten voor de wijnbouwers voor warme zomer, naherfst en koude winters , Atlantische natte periodes . De ondergronden bevatten in gans de regio vooral jurassique oergronden : kalk, marmer, zand, sablo-granuleux (gesteenten) , mineralen en dit resulteert in de wijnen. De bewaartijd is zeer groot, de grote mineralen bezorgen ook de wijndruiven een grote gezondheid. Voor de rode wijnen die in de minderheid zijn, zijn veelvuldige rassen toegelaten nog zonder enige wetgeving, maar in de Rhône aanwezig.


Deca 2014 Mei ©

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese