Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Engelse wijngebieden

Gepost op 10/03/2010 om 18:20 door Carl in de rubriek algemeen.

Engeland en Wales, hebben eveneens wijngebieden, en laat dit géén mopje zijn. Engelsen houden van wijn, en zekerlijk van bubbels. Hun kalkrijke bodems, hebben de statige huizen van Champagne reeds ontdekt, en zelf in de 11 e eeuw was er al sprake van wijn maken, in het noordelijk deel van Yorkhire.

De eerste commerciële wijngaard lag in Hambledon, Hampshire, en de rest volgde.

Veel is er niet ondernomen geweest, om dit te promoten, doch de wijnbouwers hebben dit zelf gedaan, met allerhande proeverijen, en excursies. Kleine Europese 'Pond' stortingen helpen deze Natie voorruit in de wijnbouw.

Van vatlageringen, en lange rijpingen slagen ze nog niet hierin, maar sommige wijnen komen echt in aanmerking , en wat dacht je van aroma's van vlierbloesems, appels en kruisbessen. De stiel is reeds goed overgewaaid, en met de Europese technieken, moet het toch lukken, enerzijds natuurlijk met de gepaste druivenstokken.

Eerder met de paraplu, naar Engeland , dan de zonnebril, de strenge winters, lange regen-lentes, maar ook zonnige dagen zijn er wel, kalkbodems en goede gronden zijn er dan wel.

Druivenstokken die het eveneens goed doen, in Vlaanderen zoals Müller-Thurgau, Reichensteiner en Seyval blanc , Chardonnay, Pinot Blanc, Bachus en Dornfelder voor rood zijn o.a. geschikt. Ook Pinot Noir duikt reeds op, maar daar zal wel véél over geschreven worden.

Foto :
Meerdaeldomein o.a. Mûller-Thurgau te vinden.

Geen afbakingen van wijngebieden, en men mag kleinschalig dit gaan vinden in Wales en Engeland - van Durham in het noorden tot Cornwall in het zuiden. Enkele graafschappen hebben wel wijngaarden, die in het zuiden liggen. Men moet het echt toegeven te weinig zon en te veel regen. Wie weet natuurlijk met de opwarming van de aarde, doch dit kan generaties nog duren.

Quality Wine is reeds in 1992 ingevoerd , en mag je ook 'Psr' ontdekken op een etiket , dan mag je zeggen een specifieke regiowijn.

Laat ons de wijnbouwers succes toewensen, het blijft een mooie stiel.

Lees ook op de wijnblog WIJNTIJD : Engelse bubbels krijgen, nieuwe erkenning.
Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese