Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Zwitserland Zomer '09 WIJNTON.BE * * * * *

Gepost op 26/07/2009 om 20:29 door Carl in de rubriek algemeen.

Dit kleine welvarende natie 'Suise' , zullen jullie zekerlijk in uw harten bewaren. Wie heeft er niet in zijn jeugdjaren met de mutualiteiten 'kampen' er niet geweest? De dorpjes 'Katons' zal je vlot kunnen in herinnering kunnen opnoemen.

Wijntonsurfers, of onze sympathieke wijn site surfers en hun familie hebben het mogelijks met een persoonlijke reis gaan bezoeken, of hebben een vast plan dit in de toekomst te doen. Onnodig te vertellen : het geluid van de bel van de bruine, zwarte, witte vacht geuierde dierlijke melkproducenten in een decor van groene weiden, het kleine edelweissbloempje, wit besneeuwde bergen, Alpenhoorn, bijzonder toch ?

Bern, Luzern, Bazel, Genève, Lugano, de 'kantons' , de rode vlag met het witte kruis middenin die steeds staat te wapperen in een frisse bries.

Zwiterland bezitten eveneens wijngaarden, maar grote binnenlandse wijn verbruikers kan je ze niet noemen. Ongeveer 20-22 liter, en 30-35 liter ingevoerde wijn per Zwitser.

De hoge productiekosten langs zuidwaardse gerichte hellingen, dalen en meren, maken de wijnen duur in aankoop. Kleine grootte is niet meer leefbaar, zodat cooperatieves hier welkom zijn.

De belangrijkste liggen in het 'franstalig' Kantons Wallis en Vaud, met zowel wit of rood in gelijke overeenkomst om jong binnen de 3 jaar te verbruiken.

Chasselas, Riesling-Silvaner en Blauburgunder zijn topdruiven die zich mineralig goed voelen in het Chasselas, Riesling-Silvaner en Blauburgunderbergenland, en het klimaat.

In het warmste gedeelte langs de Italiaanse 'KANTONS' Ticino groeien de beste Merlot / Gamay druivenstokken.

Alles goed voor 15.000 ha verspreid over 17 ' KANTONS'. Ze kunnen wel pronken met de hoogstliggende wijngaarden van 1000 meter boven de zeespiegel.

Wijnbouwers hebben wel de opdracht, alles goed in het oog te houden voor de mist en ziektes. Het vroeg oogsten, het zuurgehalte en structuur is dan wederkerig een dank voor de goede wijnen met bewaarkracht.


Witte 'Ferdant' (Chasselas) en rode 'Dôle' met een mengeling met 'Pinot Noir' en/of andere druiven , kan je best een korte tijd verouderen om een top wijntje te hebben.

Bij een plaatselijke wijnbouwer of een handelaar een ' Oeil de Perdrix' te vinden uit Neuchâtel zal je wel de beste rosé vinden. Spécialité op een etiket zal verwijzen naar uiterst zeldzame druivenstokken , en helaas duurder in de geldbeugel.


Ten oosten van Lausanne liggen de mooiste wijngaarden van Lavaux, de mooiste van Europa met ' Pinot Noir' maar niet met grote complexe wijnen.

Goede producenten zoals 'Association Viticole' Aubonne, Badoux & Chevalley, Louis Bovard, Henri Cruchon, Hammel, Obririst en J & P Testuz echt goed in het oog houden.


Rond Genéve , zijn Bourgondische soorten zoals Aligoté en Chardonnay , Gamay ( Beaujolais)te vinden . De Aligoté met een kleine zonde een siroop van cassis toevoegen, is wel de beste ' Kir' dewelke je kan dromen.

De 'Föhn' of warme wind uit de Alpen helpen Blauburgunder rijpen, of bijna de niet meer te vinden Räusching.

Zürich met een 200 tal wijnboeren leveren aan de 'STAATSKELLE' , veel verbonden met een restaurant .

Rond Italiaans Zwitserland zijn de Sémillion , Sauvignon blanc voor wit, Merlot en Pinot Noir niet verwonderlijk, met dit goed klimaat.

Completter en Räusling (wit), Seyval blanc en Léon Millot (rood) , ook een prima druivenstok voor uw tuin (!) vooral in Engeland te vinden en zal geloofwaardig overkomen. Mogen de prachtige druivenstokken nog een lang leven bezitten, reeds 2000 jaar geleden aangeplant en te vinden rond Coire en Liechtenstein.

*Verdwenen inheemse rassen in het kanton 'Wallis' zijn er ook gegroeid met minder dan 1 ha en helaas verdwenen. Doral, Dorize, Ancelotti, Garanoir, Cornalin.

*AMIGNE: Eveneens een Zwitserse druivensoort, letterlijk beperkt tot de Vétroz-streek in de Valais. Men mag verwachten dat deze wijn een aardse, nootachtige intensiteit gaat afleveren. Hij heeft er alle baat bij voor enkele jaren rijping.


Oliega hohoooooooooo , ik hoor terug de 'Alpenhoorn' om afscheid te nemen . We nemen nog een tussendoortje zoals : Leo en koetjesreep. Zwitserland wij houden van jullie tot binnenkort ?

DECA

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
4 reactie(s)

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese