Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Hoe zit het met de wijnen van Oxfam Fairtrade ?

Gepost op 27/06/2014 om 12:11 door Carl in de rubriek algemeen.

Het is een drietal jaren geleden toen we de wijnen van Oxfam Fairtrade (wereldwinkels) voor het eerst anoniem proefden. Helaas moesten we de dure aankoop aantreffen met een slecht resultaat van proeverij. We zijn nu enkele jaren verder en .........tot grote verbazing moeten we melden van zeer hoge kwaliteiten. Van de aanprijsprijs willen we niet meer melden, lees dit aandachtig en uw mening zal vermoedelijk dezelfde zijn ........wijnen proeven van Fairtrade Oxfam .....dit heeft alle verwachtingen overtroffen. Wij wensen u veel leesgenot en diep eerlijke, vindingrijke informatie.


***Binnenkort proeffles nummer 2


MERLOT ' FAIRTRADE ' 2012 SAGRADA FAMILIA


Druivenrassen : 100 % Merlot

Kelder : wine of sociedad vitivinicola Sagrada familia S.A Chili (coöperatieve)

Terroir : Sagrada Chili

Verkoop : fairtrade certified Oxfam

Alc : 13 % 75 CL vol.

Bijzonderheden: luxe schroefdop , etiket modern disign , voldoet informatief en culinair in 3 landtalen van hoogstaande informatie van de herkomst van de wijn voorzien op de achterzijde van het flesetiket. Eveneens de wettelijke medische voorschriften zijn voorzien van tekens of symbolen : matig gebruik bij zwangerschap , sulfites . Gefeliciteerd !
Kelder bewaring : bewaren 2 tot 4 jaar.


Proefnota : (tasting voetbalwedstrijd België -Noord Korea wereldbeker voetbal Brazilië)Kleur: paarsglanzend robijnrood , volle wijnspiegel , fijne kleurloze glycerinewand (alcohol) , half dikke tranenband , jonge presentatie wijn.

Geuren : in de stilstaande fase bij het openen ontdekken we een rokerige bosrijke natte bladgrond parfum (boisé) , lichte kirr die vrij organisch is ontwikkeld. Aangenaam en kwalitatief voorkomen. Bij het walsen blijven de hoedanigheden van druivenpulp van geconcentreerde zwarte bessen en fruitigheid. Het reukplezier blijft aanhouden , met een vermindering van rokerigheid bij contact van zuurstof. (walsen)

Smaken : aanzet van een zachte soepele structuur met fluweelrijpe zwarte bessengelei, pruimen , bittere koffie , specerijen , kirr , zoethout, versmolten taninnes, zuurkracht voor een tijdelijk knorrend verblijf in een wijnrek, halflange afdronk.

Conclusie : opdrinken en een zeer goed idee o.a voor een barbecue idee.

Score: 18,5/20 (technisch zeer goed gemaakt) geen negatieve invloed alcoholgraad ).

Culinair mogelijkheden : deegwaren, terrines & stoofpotjes, gevogelte met saus, wit vlees met saus, vleesgerechten .
Op ontdekking : de wijnen van de familie Sagrada zijn te vinden in het noordelijk gedeelte van het wijnland Chili. Het wijndorp Sagrada ligt in de provincie Curico in de regio Maule met een bevolkingscijfer van 18.000 inwoners op een oppervlakte van 549 km2. De sympathieke burgemeester is de Heer Francisco Méléndez Rojas in de kieskring X-Maule Norte of het 36 ste district. De Sagrada familie die uiteindelijk de naam van de coöperatie kreeg , is een Chileense droom van 22 families uit de Lontuévallei die deze coöperatie stichten en in 1970 de gronden verworven. Het druivenmateriaal brengen ze naar een privébodega waarmee ze een strategische alliantie hebben aangegaan. Jaarlijks verkoopt de familie 500.000 liter wijn voor Oxfam wereldwinkels of 70 % van de jaarproductie. Door de steun van Oxfam investeren de boeren in kwaliteit en milieu. De kinderen van de families van de wijnboeren en tevens arme inwoners genieten van een fonds voor een studiebeurs die deze fairtrade bieden. Van hongersnood tot blijdschap is een echte droomwens in vervulling gegaan met een lange toekomst. De rechtstreekse verkoop door Oxfam is een eindproduct met een bijzonder boodschap .
Eerlijke prijs

Oxfam Fair trade is een wereld vol kwaliteitsproducten van eerlijke handel van herkomst. Grotendeels zijn de producten bio , maar dit is niet noodzakelijk voor een minder product als dit geen bio betreft. Oneerlijke spelregels van miljoenen mensen die in armoede leven, krijgen zo een kans voor hun werkzaamheden van : wijnen , fruitsap , chocolade, koffie, thee, broodbeleg , snoepjes, koekjes en graanrepen , gedroogd fruit , suiker, deegwaren , oliën , kruiden en ontbijtgranen , bananen , honing ...... De vergelijking van beursgenoteerde supermarkten die wijnen aankopen eveneens in wereldlanden is anders verdeeld. Normaal gezien kopen ze dit aan als 'bulkwijn' die ze dan zelf behandelen voor botteling en opvolging . De aankoopprijs is netto 1 euro met samenvoeging van alle taxen die deze landen vragen. De verdere kosten belopen grotendeels 150 % voor flesmateriaal , personeelskosten, vervoer, plaatsruimte.

Na 2 doorgevoerde taxen van de regering ' DI RUPO ' in 2014 , is de winstmarge van de supermarkten nog een magere 1 euro voor een verkoopsprijs van 5 euro/fles tegenover een 'eigen bottelingwijn' , die in concurentie staan van bedrijven of eigenaars. Voor OXFAM is dit grotendeels anders : flessen komen 'kant en klaar ' naar de verdeelpunten van hun winkels. De werkelijke aankoopprijs ligt hoger tot netto 2,80 euro en dit is zeer veel per fles. Druivenplanten leveren veel trossen die zelfs tot 3 flessen kunnen gaan. Eveneens de hoge taxen per wijnland, vervoer en inheems taxen en btw dwingen tot een hoge kostprijs met hun personeel en verkoopwinkels. Reken hier met een hogere verkoopsprijs , maar dit is ook het enige om de organisatie te kunnen onderhouden . Maar wie ligt daar wakker van ? Is dit niet het beste manier om een gelukkige taster te ontdekken , daarnaast , wijnboeren , families en medewerkers van Oxfam ? Wie denken van wel .

Eigendom en copyricht Deca Juni 2014 - toegelaten voor Oxfam voor proefnota met grote eerlijkheid te verspreiden. ©


Met dank aan Oxfam Roeselare Menensteenweg 210 (nieuwe winkel)

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese