Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Santenay Côte-de-Beaune Bourgondië (1)

Gepost op 26/08/2009 om 21:33 door Carl in de rubriek algemeen.

Op het einde van de route-des-vignes van Côte-de-Beaune na Chassagne-Montrachet ligt het wijndorp Santenay.

Een mogelijks onbekende wijn, maar een 'vivre bien Bourguinon' , zal het jullie wel duidelijk maken.

De Chapitre de la Confrérie des Grumeurs en de Chapitre du Vin,tevens Chapitre de la Saint-Vincent zijn er gevestigd. Op de 3 de weekend van November, en de laatste zaterdag van Januarie , kan het niet op, de geneugden van de wijn te eren, en het proeven zal er ook wel bij zijn. De rode wijnmutsen, de zware rode wijnmantels , en de kettingen met une tasse-du-vin, langs de hals, rond 24 uur zal wel niemand nog hun witte Chardonnay en hun rode Pinot Noir nog kunnen onderscheiden , mijn gedacht , zodat het dorpje s'anderendaags muiststil is. Er zal vermoedelijk gefeest worden a la premier Cru . Mag een kleine bekendmaking op deze site, ook een uitnodiging in mijn bus vallen.

Terecht hun witte wijnen te eren : grassig, rijk met een zéér mooie fraîcheur, de prachtig geflankte heuvelrugfruit, de viscositeit, en de lange afdronk , een wel bijzondere vis-en witvlees wijntje.


Hun rode wijnen zijn zéér robuist , sterk geconcentreerd , karakteristiek met een hemelse diepte van rood fruit tot cassis, framboise. Echte karakters zoals Chassagne-Montrachet en hun grote finesse. Op eik gelagerd tonen ze zéér betere complexiteit wat echt de wereldberoemde wijnen van Bourgogne zijn.


Een 40 tal wijnbouwers bewerken er 460 ha met 120 geklasseerde premier Cru's.

De gereputeerde premier Cru's zijn zeker : Les Gravières, La Comme, Clos de Tavanne, Beauregard, Passetemps, Beaupaire, La Maladière, Clos Rousseau, Clos Faubard, Clos des Mouches.

Het Kasteel

Het 4 de eeuw kasteel bevat dezelfde daken als Hospiches De Beaune en heet nu Château Philippe Le Hardy door hem gereconstrueerd in de 14 de eeuw. Het is uniek in dit wondermooi landschap te ontdekken, tussen de groen bebladerde druivelaars.

Een prachtige molen : Le Moulin Sorine, een steen oude kerk ' Eglise de St Jean de Narosse ' in Romaanse stijl , doch het binnenwerk in Gotische stijl herwerkt in de 15 de eeuw sieren dit wijndorp, met deze kerk. Een houten donker gekleurde 'Vierge' met het kind , met de patroonheilige , van het dorp om echt stil te staan in stilte, jaar in , jaar uit .....

Het panorama van het dorp is buitengewoon, om met de fiets af te rijden,of met de wagen.

Santenay , we vergeten u niet meer.


www.ville-de-santenay.fr Office de Tourisme

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese