Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

De geboorteakte van een Duitse terroir wijn (4) Witte rassen

Gepost op 21/04/2010 om 08:22 door Carl in de rubriek algemeen.

Riesling : Duitslands-en misschien wel s' werelds beste witte druivenras. De eerste schriftelijke vermeldingen over riesling dateren uit de 15 de eeuw. Vandaag is Duitsland nog steeds de thuishaven van meer dan de helft van de wereldaanplantingen van riesling. Geen enkel ander ras kan zo mooi de origine weerspiegelen, of beter gezegd het 'terroir'.

Riesling is vermaard om zijn elegant, complex karakter, zijn hoog zuurgehalte en zijn bijzonder bewaarpotentieel. Rieslingwijnen combineren zeer goed met gerechten, in het bijzonder met pikante en zoetzure bereidingen uit Aziatische en Latijns-Amerikaanse keuken.

In de geur en smaak vinden we aroma's terug van knapperige appels, rijpe perziken, complexe mineralen en een toets van honing, zeker wanneer het om gebotrytiseerde wijnen gaat.Silvaner : Een oud druivenras dat volle en sappige wijnen voortbrengt met een subtiel fruitig aroma en een fijne zuurgraad. Silvanerwijnen zijn voldoende zacht om de delicate aroma's van zeevruchten en blank vlees te beklemtonen.

Rivaner : Van deze kruising van riesling en chasselas maakt men droge en perfect met eten te combineren wijnen. Deze wijnen passen zeer goed bij kruidige gerechten, slaatjes en groentengerechten. Ze zijn froraal, hebben een lichte muskaattoets en een niet te hoog zuurgraad. Hun smaakpalet is eerlijk en niet te complex. Jong drinken. Een synoniem voor rivaner is müller-thurgau.

Grauburgunder (Pinot Gris) : Krachtige , droge volle wijnen met afgeronde zuren. De zoete versie wordt Ruländer genoemd. Probeer Grauburgunder bij smaakvolle gerechten op basis van zeevis, lam en wild. Een rijpe , zoete Ruländer past dan weer beter bij sterke kazen.

Weissburgunder (Pinot Blanc) : Elegant witte wijnen met een frisse zuurgraad, fijn fruit en aroma's die doen denken aan ananas, noten, abrikozen en citrusfruit. Past uitstekend bij blank vlees en zeevruchten. Wijnen met vatrijping doen het ook goed bij lam en wild.

Kerner : De kerner stamt af van de trollinger en de weisser riesling. Hij werd in 1929 gekweekt in Weinsberg, waar hij de naam van de Württembergse dichter Justinus Kerner kreeg. Vooral in de Pfalz viel deze kruising in de smaak bij wijnproducenten. Daarna verbreidde die zich over tal van andere gebieden, met name Rheinhessen, Moesel en Württemberg. De 'kleine neef' van de riesling heeft een fijn aroma en een hoge zuurgraad. Hij past goed bij vis-of groenteterrines, bij salades, gevogelte en kalfsvlees.


Scheurebe : Rijpheid is essentieel voor het verkrijgen van karakteristieke aroma van zwarte bessen of pompelmoes en fijne kruidige ondertoon. Een droge Scheurebe is een heerlijke drinkwijn voor een gezellige avond, waar de zoetere versies opmerkelijk goed harmoniëren met de exotische kruiden en aroma's van de Aziatische keuken.


Zal vervolgen : Rode druivenrassen
Lees eveneens de geboorteakte van een Duitse terroirwijn deel 1 deel 2 deel 3
Met dank aan de promotie voor Duitse wijnbouw

DECA Maart 2010 copyright

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese