Wijntaal spreken (6) Gepost op 29/08/2010 om 09:01 door Carl in de rubriek algemeen. Wat betekend aciditeit ?
Bij (om) beschrijvingen van wijnen veel gebruikt, en het betekend zoveel als de zuurtegraad beschrijven.
Zuren geven een aangenaam sappig gevoel in de mond. Bovendien zorgen de zuren ervoor, in combinatie met andere stoffen dat de wijn kan bewaren.
Wat is een kurksmaak ?
Kurksmaak is een besmetting van de wijn die herkenbaar is vanwege een muffe geur, vergelijkbaar met de geur van een rotte paddenstoel, en dikwijls ook een muffe smaak en scherpe afdronk. De besmetting kan plaatsgrijpen via de natuurkurk maar de wijn kan ook al besmet zijn in de kelder vooraleer hij werd gebotteld. Gelukkig komt het steeds minder voor. Aan het kurk ruiken heeft dus geen uitsluitsel, maar een sterke schimmelgeur afkomstig van het kurk kan wel aanwezig zijn. Draaistoppen en plastiek geven geen aanleiding tot kurksmaak.
Een karaktervolle wijn
Moet je echt in de Médoc zijn, en is de landtong gelegen tussen de brede Gironde en de Atlantische Oceaan. Uit dit gebied komen enkele beroemde wijnen ter wereld. Zelf éénvoudige Médoc wijnen vertonen karakter.
De meeste zijn houtgerijpt, bezitten een prachtig evenwicht tussen zuren, alcohol en bitters. Ze bewaren lang tot 8 jaar voor éénvoudige soorten. Een goede tip is dan ook een karaf te gebruiken, zodat het luchten kan gebeuren, zo zal het echt fruitiger worden en zachter.
Een feestwijn
Saint-Emilion is een echte feestwijn, de klasieke smaak uit Bordeaux, en de soepelheid van de Merlotdruif, die meestal de hoofdrol gaat spelen in een assemblage met Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon, zodat we een ronde karakter hebben van deze echte top feestwijn. Mag ik nog een tipje geven ? Chimay, Camembert, Gouda tot Parmigiano zijn uitstekende kazen hierbij.
Lageren
Lageren van wijn betekend in de stricte zin van het woord : het opslaan van de wijn op een goede plaats om de rijping optimaal te laten verlopen. Op een wijnkasteel heeft lageren een dubbele betekenis. Sommige wijnen ( de betere kwaliteiten) ondergaan eerst een verblijf van enkele maanden tot enkele jaren op een houten vat. In die tijd neemt de wijn heel geleidelijk zuurstof op via de spleten tussen de duigen en via de houtporiën. Zo stabiliseert de kleur en de smaak van de wijn, wat de wijn langer houdbaar maakt.
Op sommige domeinen ondergaat de wijn dan nog een tweede lagering , één op fles. De wijn wordt gebotteld en nadien enkele maanden op constante temperatuur platliggend in de kelder bewaard, vooraleer vervoerd te worden naar de consument. Ook deze tweede lagering kan de bewaring van de wijn ten goede komen.
copyricht AUG 2010 |