Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Het oesterwater van Bourgogne

Gepost op 23/04/2012 om 10:28 door Carl in de rubriek algemeen.

Prima ! We zijn er zeker van, het wijndorp zelf te kunnen raden of in te vullen, waar we het zullen over hebben : Chablis . Wie in zijn wijntaster loopbaan te gulzig geweest is, kan op bedevaart naar dit beroemd dorpje. Het wijndorp is in gans de wereld gekend voor zijn uitzonderlijke witte wijnen. Het ruikt er in en rond het centrum : exotisch, fruitig, citrus geurende Chardonnay. Het moet al van de XIX de eeuw zijn, dat de grootbladerige druivenstokken met de witte variëteit aanwezig zijn.

De kleine rivier ' Le Serein ' zorgt nog voor een kuiergehalte langs de kerk van Ligny-le-Châtel, Maligny, Chablis zelf, Chichée, Chermilly-sur-Serein, Poilly-sur-Serein, om weg te vloeien richting St-Vertu. Het wijndorp bezit echt alles, om te genieten. Culuinair is het echt een hoogstaand wijndorp - vele restaurants bieden zelf een kleine dagprijs schotel aan , om eens te genieten - een glas ' Chablis ' mag dan niet ontbreken. Redenen genoeg om zich eens een 'Chabliesienne' te voelen. Vergeet vooral niet de wijnbouwers, alsook de beroemde Cooperatieve te bezoeken én verval niet in de gulzigheid !

De witte van Chablis

Vier appellations met 19 gemeenten vinden zware kalkstenen bodem en productie met kwaliteitsniveaus : Chablis - Premier Cru - Grand Cru - Petit Chablis. De productie is goed economisch voor 240.000 hl. Verdere cijfers zeggen nog meer : Grand Cr (100 ha) , Premier Cru (750ha) , Chablis zelf 4.400 ha, Petit Chablis 1150 ha goed voor 6800 ha. De romige cru's : Blanchet (13 ha) , Bourgros (13ha), Les Clos (27ha) , Les Grenouilles (10ha) , Preuses (12ha) , Valmur (14ha) , Vaudésir (15ha). We mogen rekenen op een 500 wijnbouwers die hier hun boterham verdienen, daarnaast handelaars, verkopers, restaurants, winkels en ga zo maar door..., de schatkist van de regio. Smelt het water nog niet in de mond : Chablis Vieille Vigne met vis, terrines , escargots, wit vlees , coquillages, gegrilde oesters, fruits de mer , gegrilde vis, langoustines, kaas.
De WIJNTON.BE revelatie fles
Blason de Bourgogne 2010

Kleur: lichtgeel met gouden schitteringen, wijnspiegel met dunne clycerinewand, vettige tranenband aan het glas.

Boeket : frisse frorale neus met witte bloemen, ananas , wit fruit, citroen, lichte vanille, silex

Palet: fris wit fruit, citoen , perzik, pompelmousse , en groene appel , een finesse , délicatesse in de mond , lange afdronk - hemels !

Union Blasons de Bourgogne
Rue du Serein
89800 Chablis


WEDSTRIJD verplaatst naar ANDERE DATUM , wegens deelname kandidaat WWTY 2012


DECA April 2012

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese