Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

De 30 editie van de grootste Franse wijnbijbel is uit : Le Guide HACHETTE des vins 2015 (Fr)

Gepost op 06/10/2014 om 21:00 door Carl in de rubriek algemeen.

De grootste- en best verkochte Franse wijnbijbel ter wereld : Le Guide Hachette des vins 2015 is voor de 30 ste maal verschenen. Hij telt zomaar 1408 blz. 35 kaarten , 40.000 wijnen door professionnels blind gedegusteerd, 10.000 MELDINGEN van wijnen van O tot 3 sterren beoordeeld - 500 COUPS DE COEURS of de lievelingen van wijnen die iets meer betekenen - 2000 wijnen met een goed rapport qualiteit/prijs . Alle regio's en appellations d'Origine controlée , les vins de pays (landwijnen) van zowel Frankrijk, Suisse en Luxemburg. Verkoopsprijs in Belgie van deze wijngids : 33,55 €, gedrukt op kwaliteit papier. Een dikte van 5 cm.

Geen enkel Fransman bezit hem niet.

Zowel wijnliefhebbers, handelaars en alle verkooppunten in gans de wereld volgen deze guide, die aan de grootste populariteit een wereldmerk is geworden. Uiteraard bezit ieder wijnbouwer deze gids. Voor de Belgische wijnhandelaar is deze wijngids eveneens een vertrouwen voor zijn cliënten.

De impact van economische bedrijvigheid is niet te tellen, want een vermelding in deze gids is GOUD waard in commerciele doeleinden. Er is weinig kans dat men een klein domein, kelder, wijnbouwer of cooperatie niet gaat vinden - maar het gaat duidelijk over de 'sterren' die men ontvangt voor een cuvée. Vooral de regio Champagne, Bordeaux, Bourgogne, kijken de wijnboeren naar hun werk die een beoordeling krijgt. Andere regio's maken ook hun oordeel om dit goed in de verf te zetten bij eventuele eigen publicaties. Er is weinig weerstand, bij het verliezen van een goede vermelding (ster) van het vorig oogstjaar, die men jaarlijks kan bijverdienen voor een ander cuvée - algemeen is de juistheid perfect. Meestal zijn weersomstandigheden en de afwerking een gevolg van geen goede vermelding. Meer dan 1000 medewerkers van de Guide HACHETTE, hebben een grote zwijgplicht en met een onverwacht bezoek, gaan de wijnen richting onderzoeken. Reeds meer dan 30 jaar onderzoek ik deze mooie wijnbijbel, met honderden gesprekken en weinig is geweten hoe dit werkelijk in zijn werk gaat. Dit jaar is er een kleine sluier opgelicht met de vermelding van dank voor 60 wijninstituten, labo's en scholen voor hun solidarité - en dit zegt al veel. Mijn eigen persoonlijke wijnboer in de regio Champagne, laat weten .....een onverwachte brief te ontvangen met geen enkele hoofding of adres -alle wijnen op slechts 1 datum op een bepaalde plaats te brengen. Met anonieme wagens worden ze opgeladen, zonder contacten van de ontvangers- na een viertal maanden krijgt men bericht van ontvangst. Dan gaat het snel voor verdere behandeling en gegevens te verkrijgen die men verder moet bezorgen aan de directie van de Guide Hachette gevestigd in Parijs. Voor alle stalen, moet men verplichtend meerdere flessen achter gesloten kassen bewaren, die men ook kan aanspreken. Een kleine bijdrage is aan het onderzoek onderworpen, die aanvaardbaar is voor iedereen. Bijna nooit, is er een voorafgaande melding van bezoek van een jurylid, of dit is uitzonderlijk wegens afwezigheid of gesloten domein. Juryleden hebben een goed getrainde achtergrond met fiches die overeenkomen over het ganse grondgebied. Zelden is hij in de woonachtig in de regio, waar hij gaat keuren.


Zeer goede informatie

De Guide Hachette is uitsluitend verkrijgbaar in het frans, maar wie weinig kennis bezit van deze taal zal snel alles begrijpen. Elke aanduiding van een kelder, Chateau, cooperatie bevat gegevens van het aantal flessen, oppervlakte van de wijngronden. Meestal voorziet men een naam en gegevens van het domein, nu ook alle gegevens van contacten zowel digitaal of ter plaatse. De beschrijving van de wijnen, gebruikte rassen en welke hoedanigheid zijn terug te zoeken in dezelfde regio's. De symbolen van kwaliteit zijn zowel in vette druk, rood of met sterren voorzien. Met een index des producteurs, index des vins, index des communes, index des appellations, kan men met de gegevens die men bezit alles terugvinden.

P.S. Ik bezit alle uitgaven.
Mag men deze Guide vertrouwen : Ja ! Geen speld van wantrouwen van alle gepubliceerde wijnen, en grote ervaring hiervan, moet ik zeggen dat ik de katholieke bijbel minder vertrouw.


Deca Okt 2014


Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese