Schorpion 'zwart' mousserend BESTE Belgische wijn ! Gepost op 13/03/2009 om 12:21 door Carl in de rubriek algemeen. Schorpion zwart, méthode traditionelle Brut 'Belgische mousserende kwaliteitswijn' werd op Megavino 2008 te Brussel onlangs, nu ook door de vereniging van de 'Vlaamse sommeliers' uitgeroepen, tot de beste schuimwijn '09, dit met 90/100.
Meerdael Chardonnay en Uylenberger Regent ontvingen 88/100.
Type bodem: kleiachtige bodem, met kalksteen in de ondergrond.
Druivenrassen: Chardonnay, 2/3 aangeplant, Pinot noir, Pinot blanc.
Snoeiwijze: dubbele Guyot.
Aantal flessen per jaar: 12.000
Schorpion 'Brut' zwart: 7000 flessen
Vinificatie: roestvrije kuipen 800 liter.
Verkrijgbaar: Schorpion Kersendaelstraat 37 3724 Vliermaal
Brugge, Philipstock 41
www.schorpion.com
Eigenaar: Wilfried Schorpion
Zelfgebouwde pers, dewelke dezelfde principes als het traditionele persen, die naast de moderne versies, nog veel in de Champagnestreek gebruikt worden. Het is een verticale korfpers.
De druiventrossen gaan in hun geheel in de pers. De druiven worden dus niet eerst gekneusd. Dit proces brengt de best mogelijke kwaliteit sap op. De rijpste bessen springen door de druk in de pers eerst open. De mindere rijpe bessen worden hierdoor niet geperst, zodat een automatische selectie optreedt. Met deze methode is het ook mogelijk om van blauwe druiven witte wijn te maken, doordat de schillen niet beschadigd worden.
Na het persen laten we het sap bezinken en hevelen het dan over (de voorklaring). Volgens laten we het sap gisten bij een relatief lage temperatuur (15-20 graden). Door de gisting wordt alle suiker die in het sap zit,omgezet tot alcohol. Deze gisting duurd ongeveer twee weken. Wanneer de gist bezonken is, hevelen we weer over. De gisting en de daaropvolgende rijping gebeurt in inox vaten. De wijn wordt niet gefilterd.
Na de winter (maart-april) wordt de wijn gebotteld. Daarbij wordt een kleine hoeveelheid suiker toegevoegd, genoeg voor 1% alcohol extra. De flessen worden afgesloten met een kroonkurk. Door de bijgevoegde suiker ontstaat nu een tweede gisting. Hierdoor wordt de wijn mousserend en ontstaat een druk van 6 bar (6 atm.). Deze tweede gisting in de fles verloopt langzamer dan de eerste vanwege de reeds aanwezige alcohol.
De tweede gisting duurt ongeveer zes weken. Dan sterven de gistcellen af en ontbinden ze langzaam. Hierdoor komen specifieke aroma's van gisting op de fles vrij. Dit zorgt er ook voor dat later de belletjes zeer fijn zijn. Na zes maanden zijn alle gistcellen afgestorven. Het ontbindingsproces kan tot tien jaar duren. Al die tijd zal er een evolutie van de smaak zijn.
Om de benaming Methode Traditionnelle te mogen gebruiken moet de wijn wettelijk minstens negen maanden op de gist zijn gebleven. Hoe langer, hoe beter. Na de rijping op fles worden de flessen gedraaid (remuage) en gedegorgeerd. De wijn is dan klaar vor gebruik.
Enkele cijfers: totale oppervlakte 2 ha = 7000 wijnstokken
Aangeplant in 1994, bijgeplant in 1998 en gaven een eerste oogst in het jaar 2000.
BRUT: 0-15 gr suiker/liter aanwezig
Extra dry of extra sec: 12-15 gr/l
Dry of Sec: 17-35 gr/l
Als de wijn minder dan 6 gr/liter suiker bevat, mag de benaming: Extra Brut gebruikt worden. Brut nature, Pas dosé of dosage zero betekend dat er geen suiker toegevoegd wordt.
Wat is remuage?
Voor het degorgeren moeten de flessen ondersteboven gezet worden, zodat het bezinksel in de hals van de fles komt. Maar als we de fles zonder meer omkeren zullen de zwaarste deeltjes meteen bezinken,terwijl de lichtere deeltjes blijven zweven ofwel tegen het glas blijven hangen. We moeten dus anders te werk gaan: de flessen worden horizontaal in een lessenaar (pupitre) gestoken. Tweemaal per dag worden de flessen een achtste gedraaid en ook langzaam rechtop geplaatst (met de hals naar beneden). Door deze methode schuift het bezinksel in zigzaglijn naar de hals, en schuiven de lichte deeltjes mee met de zwaardere. Dit duurd zo'n twee tot drie weken. Gelukkig bestaan nu tamelijk eenvoudige machienes (gyropalette) om dit werkje te doen. Deze zijn geprogrammeerd om dag en nacht om de drie uur een kleine draaiing te maken. Daardoor wordt de tijd beperkt tot een week.
Wat is DEGORGEREN?
Van het Frans degorger, letterlijk uitbraken.
Bij het degorgeren wordt het bezinksel uit het fles verwijderd, terwijl de wijn in de fles blijft. Dit gaat als volgt: na de remuage (draaiing der flessen) staat de fles ondersteboven en ligt het bezinksel in de hals van de fles, op de kroonkurk. De hals van de fles wordt dan enkele centimer in een vloeistof met een temperatuur van -20 graden gedopeld. Deze vloeistof kan bijvoorbeeld pekel zijn (zout en water). De wijn in de hals bevriest. De fles kan nu gewoon worden rechtgezet worden. Het bezinksel zit nu gevangen in de prop ijs in de hals. Nu openen we de fles en door de druk in de fles wordt het ijs samen met het bezinksel weggeschoten. De fles wordt bijgevuld en afgesloten met het definieve kurk. Over het kurk komt een draadkorfje of muselet om het kurk vast te houden. De fles kan nu rusten, en is klaar ....tot verkoop.
** Dezelfde methode om Champagnes, Crémants te maken. |