Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

De geheimen van de wijngaarden uit Cornas regio (Fr)

Gepost op 09/02/2017 om 22:47 door Carl in de rubriek algemeen.

Cornas is een Franse wijn uit de Noordelijke Rhône (ten noorden van Valence. Net zoals de Hermitage wordt de wijn uitsluitend uit Syrah-druiven verkregen. Cornas betekent verbrande aarde in het oude Keltisch. Door zijn ligging is het vaak de eerst geoogste rode wijn van de Noordelijke-Rhône.

De Cru uit het noorden, kreeg al aandacht van de plaatselijke pastoor Morin in 1763 - niet duidelijk of hij ook de wijn in zijn dagelijkse mis, in zijn kelk goot. Zijn citaat "De berg van het dorp staat bijna helemaal volgestouwd met wijngaarden die een zeer goede wijn voortbrengen. Zijn leur, zijn volheid, zijn architectuur zijn verbluffend. Dit kan men echt een viriele wijn noemen. " Tot op heden heeft hij gelijk-het druivenmateriaal met syrahstokken die graag warme voeten bezitten, veel donkerzwarte bodywijnen voortbrengen met koffie- en chocoladegeuren.

Terroir

Het gebied van de Apellation is beperkt tot de gemeente Cornas in het departement Ardèche op de rechteroever van de Rhône . Bodemgesteldheid zijn enkele afzettingen van graniet en gneus die slib evatten, zeer steile granietterassen die gesteund worden door muurtjes. (450 meter boven de zeespiegel). Klimatologisch is de regio zeer zonnig tot het zuidoosten. Dat resulteert tot een vroege rijping en is zelfs de eerste oogst uit de noordelijke Rhône .

Geschiedenis

Karel de Grote, Lodewijk XIV, Lodewijk IX waren de kenners van Frankrijk die de wijn hoog op tafel plaatsten, maar 10 de eeuw was het al een grote faam. Zelfs in de 19 de eeuw is deze wijn met Chateauneuf-du-Pape gequoteerd. Helaas ik ook de fylloxera of wijngaardloos zwaar de wijngaarden aangetast. Het statuut als AOC is verkregen in 1938.

Productie
De reglementering is streng met een lage productie of basis rendement van 40hl/ha. De verbouwde oppervlakte is 90 ha. De jaarlijkse opbrengst is 4000hl/ha. Voor desnoeiwijze is bij de wijnbouwers algemeen de Guyotmethode in voege. Een lange tak met max. 8 vrije ogen en 1 of 2 uitlopersmet twee vrije ogen en bekervormige snoeiing.

Gisting

Lange gisting in kuipen, natuurlijke alcoholvolume minimaal 10,5 % - bewaring in houten vaten gedurende 2 jaar.

PROEFNOTA

Oog : intense kleur met robijnrode weerschijn

Neus : boeket van donker fruit, aroma's van zwarte bes, viooltjes, kruiden en gebrande chocoladenoten. Proef oudere versies om truffel, gember, jam en zouthout te ontdekken. Kruidig en lange afdronk.

Mond : vermoedelijk de meest tanninerije en krachtigste wijnen uit Frankrijk.

Tip : open ze vanaf 5 jaar rusten en spreekwoordelijk van 15 jaar en meer is een goed idee. Als je natuurlijk in goede omstandigheden bezit- donker- kil, vochtige sfeer met eventueel een emmer water die verdampt. Leg de wijnen plat en raak ze niet aan. In geen geval in houten kisten laten verouderen.

Culinair : jonge wijnen een bijzonder gezel voor rood vlees of een rundslapje. Oudere wijnen is een perfect deal voor wild.

Vineuze groeten DECA Carl Devriese FEB. 17

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese