Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Durven proeven : Spaanse bubbel rosé - een Valentijn idee ?

Gepost op 04/02/2012 om 15:05 door Carl in de rubriek algemeen.

Op het Spaanse Iberisch schiereiland valt echt het één of ander goeds te proeven - dat zal reeds duidelijk zijn, met de hype van Cava bubbels. Maar ook al eens gedacht aan Rosado rosé ? Buurland Portugal, met de vreemde fles, is ook al een beroemdheid : Mateus rosé, de meest verkochte halfzoete gecarboniseerde bubbel in Euroland. Het spijtige hiervan is echter, géén bescherming van kwaliteit, versies uit Frankrijk zijn er ook al op de markt : 1/2 Shiraz 1/2 Tempranillo.


Rosé bubbels

Nog geen kennis van een ander rosé mousserende, zoals ' La Pamelita ' ? Onderschat dit echter ook niet. Afkomstig van de Bodegas ' LOBBAN WINES ' en kreeg de wettelijke naam : Vino Espumospo de Calidad. Druivenstokken zijn uitsluitend Shiraz uit de omgeving van Calatayud worden hier gebruikt. Zoek helemaal niet op het etiket naar de benaming ' CAVA ' - dit mag echter niet. Deze rosé schuimer mag er zijn, rekening houdend met de goede faam van Shiraz - de krachtpanser uit de Rhône (Fr) o.a.
Rosado

Keren we terug naar het hart van Penèdes, zeg maar de rijkdom van de Catalaanse Cava industrie - vinden we indrukwekkende rosé bubbels.

Het ruikt al een korf : aardbeien, rode bes, framboos, confiserie, kers, granaatappel en kan dit vineus beter ? Om nog meer te laten watertanden, melden we dat sommige flessen geuren naar kersen en krieken samen met een witte rosé mousse - brioche (broodkruim) met piepkleine speldbubbels die speels uw glas versieren - Valentijn kan niet meer stuk. En wat wag je verwachten van de smaken ? Prikkelijk , fris , fruitig rood fruit, mineralig, samen met de hemelse zuren en aciditeiten.

Aan jullie de keuze .... van aperitief tot dessert bij een romantische diner, thuis of restauratie. Dit cadeautje doen we er nog erbij , voor onze lieve Dames of Mejuffers : bijna altijd bezorgt een Spaanse Rosado Cava een fijne, korte , elegante suikertoets (restsuiker bvb ) - is dat niet meegenomen voor zoete mondjes ? Mannen weten waarom ...! En als het spijtige zou voorvallen, voor grote zoete mondjes : een witte Cava met cassislikeur, maar dit kunnen we niet promoten : weg zijn de citrus- of pompelmousse-zuren , de grote eetlust ....en de zaligheden.


De stokken

Witte Cava is een mengeling van druivenstokken : Macabeo, Parellada en Xarel.lo voor rosé is dit anders. Lokaal is het gebruik van ' TREPAT ' gebruikelijk voor rosé, de druivenstok is een grote weldoener. Nog explosiever zijn de blends met Monastel en Garnacha met duidelijke karakters. Ook bestaat er een mogelijkheid van een trio : Trepat, Monastrell en Pinot Noir. Dit zal meer een Frans oordeel worden, voor een tevredenheid indien men graag een Champagne of een Bourgondische wijn lust, met de kans de smaken te herkennen. Maak uw keuze, uw wijnhandelaar zal u duidelijk helpen. Uw keuze is heilig, in naam van onze wijnblog Wijnton.be redactie en technische ploeg : een prettige Valentijn !!

Gezellige tasting ! Kunnen we nog een ander tip bezorgen : een ( rosé ) schuimer van onze Vlaamse wijnbouwers, garantie 100 % !


DECA Feb. 2012 copyricht Wijnton.be

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese