Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

LOIRE en hun wijnen!

Gepost op 01/02/2009 om 12:49 door Carl in de rubriek algemeen.

Het is ieders droom, eens de 'LOIRE' te bezoeken, de schattige sprookjesregio, van kastelen, parken, en hun trotsheid van de wijnbouwers: witte finesse wijnen. Ze bezitten ook rode wijnen, die een zacht karakter hebben.

Chinon, Saumur, Vouvray, Monlouis, Bourgeuil, de beroemde Sancerre en Pouilly-fumé en het rosé-wijntje ANJOU,en er moet zekerlijk een lichtje branden, in Uw tastersgeheugen, deze beroemde namen te lezen.

De beroemdste druif, dewelke eveneens de wereld rond te vinden is: Chenin Blanc, en de meest veelzijdige. Zij ligt aan de basis van zowel droge, halfzoete, en zoete wijnen, maar ook schuinwijnen die rijkelijk in de streek geproduceerd worden. Een Crémant de Loire.

De druif heeft een hoge zuurtegraad, maar kan ook veel suiker bevatten als ze voldoende zon krijgt. De aroma's gaan de richting van bloemen, hooi, citrus, honing en exotische vruchten, bijenwas in gerijpte wijnen. Een opvallendheid is eveneens : vuursteen, kalkmineralig, tot harde kalktoetsen.

MUSCADET: een populaire naam voor de 'MELON DE BOURGOGNE', zo genoemd omdat de druif voornamelijk in de wijn voorkomt. Weerstaat aan koude, een aanzienlijke productie, maar zelden 'grootse' wijnen voorbrengt.

GROS PLANT: Officieel 'folle blanche', is op de terugweg: druif met hoge rendementen (opbrengsten) produceert overwegend zure enneutrale wijnen. Druivenstokken veel te vinden aan de Atlantische Oceaan. Zéér grote begeleider voor schaaldieren, vis, is echter een VDQS.

SAUVIGNON BLANC: druif met herkenbaar aroma's van gras, groene appel, kruisbessen, kenmerken die men terugvinden in een droge SANCERRE en Pouilly Fumé. Met aroma's: buxus, asperge, kruisbes, citrus, versgemaaid gras rook bij gerijpte wijnen. Men zegt, dat het rokerigheid te wijten zou zijn, door het jarenlang verbranden van snoeihout, altijd op dezelfde plaats, en het blijvend zou zijn opgenomen in de 'genen' van de druivenstokken. Waar of niet waar, ik laat dit in het midden.

BLAUWE DRUIVEN of RODE WIJNEN

GAMAY: de typische Beaujolaisdruif , geeft in deze regio doorgaans, vergelijkbare maar iets lichtere wijnen. Je kan er echt doorkijken in Uw glas. Veel gebruikt voor rosé wijnen. Aroma's: zurige rode vruchten, drop, banaan, framboos, kers, appel en frorale toetsen. Melkachtig-lactisch is eveneens, iets om in het oog te houden.

PINOT NOIR: geeft doorgaans lichtere wijnen, dan in Bourgondie. Wordt ook gebruikt voor rosé wijnen. Aroma's: viooltjes, aardbei, en kers, braam, rook, tabak, koffie, teer, en animale toetsen bij houtgerijpte wijnen.

CABERNET FRANC: de typische BORDEAUDRUIF, kan goed gedijen in koudere streken. Geeft zachte fruitige wijnen. Gebruikt men ook voor rosé wijnen. Aroma's: groene paprika, aardbei, zwarte bes, zouthout, rijpere wijnen: rokerig.

Een echt snoepertje voor onze Beauty's, Lady's, Vrouwtjes, vriendin .


OP DE FLES REGELMATIG TE VINDEN: Sur lie: een beschermde term, en geeft aan dat de wijn ongefilterd gebeurd pas bij het bottelen en daardoor heeft die wijn in principe een vollere smaak. Kan je een BIO wijn schaken, dan zal het snoepen, tot minutenlang nablijven.

Loire gelegen, boven de Champagnestreek.

Beroemde namen: Centrum Loire: Quincy, Reuilly

Anjou en Saumur: Coteaux du Layon, Savenniéres, Saumur-Champigny, Bonnezeaux.

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese