Wijnen selecteren bij uw gerechten Gepost op 09/05/2011 om 19:38 door Carl in de rubriek algemeen. Het is soms een raadsel, de gepaste wijnen te vinden-bij uw gerechten of desserts.Laten we jullie geruststellen- enkele vuistregels -tip en trucs.Er zijn genoeg uitzonderingen - zodat de kans op juistheid zal terecht komen, de keukenprinces (prins) zal de pluimen wel verdienen.
Smaken
'Witte wijn bij vis , rode wijn bij vlees ' - de meest bekende regel , en toch ! Bepaalde combinaties van voeding en wijn ( bieren) werken beter dan anderen- vullen elkaar aan of botsen. Een aperitief starten met een zoeter Porto of wijn ( wit) is echt niet aan te raden - laat dit echter voor e pousse-café. Een wel vreemde ervaring, ontdekten we in een restaurant in de Elzas. We namen geen aperitief - maar bestelden onze hoofdfles voor een éénmans gerecht ( menu) met vlees en groenten. Onze keuze viel op een 'Pinot Noir' - dewelke in een ijsemmer geserveerd is geworden ( gewoon met koel water) . We keken wel echt vreemd op, de slanke fles zo te behandelen. We hebben er werkelijk van genoten - de geuren en smaken van de mineraliteiten - rode aalbesfruit , kers en fruitigheid. Een bewijs het kan echt ! (rode wijn koelen)
Bereidingswijze gerechten
Gerecht , bereidingswijze als de ingrediënten zij even belangrijk. Stevig gekruid en gebakken vraagt om rode wijn - en waarom ? Doodeenvoudig : dezelfde smaken bvb Côte-du-Rhône (zuiderlijk) . Het tegenovergestelde : vlees lichtjes kruiden , gepocheerd of roerbakken - ben je beter af met een witte of lichte wijn. Laten we verder aanvullen - er bestaan binnen elke type wijn allerhande variëaties. Sappige, soepele rode wijnen passen bijvoorbeeld bij meer gerechten - dan hun tanninerijke rode collega's. De slogan wijnen een feest- allerhande formules - is dit terecht ?
RODE WIJN BIJ EEN VISGERECHT
We veronderstellen dit als een gekheid te aanschouwen , maar het klopt . Verrassend lekker is een fruitige - lichte rosé bij witte vissoorten zoals Kabeljauw! Neem de prof op de som . De combinatie is compleet. Een besluit kan je nemen : rode wijn bij een kruidig visgerecht.
Simpele maaltijden
De formule van pythagoras voor wijnen : eenvoudige maaltijden combineren met eenvoudige wijnen. Complexe wijnen met complexe gerechten. Pittige gerechten met een rijke smaak van een wijn . Zoniet loop je het risico dat je gerecht de smaak van de wijn helemaal overheerst. Oudere wijnen - complexerr en aromatisch zijn bijzonder geschikt voor wild.
Het leven kan eenvoudig zijn
De teksten kunnen het allemaal ' moeilijk' maken - we bezorgen een bijzonder hulpje. De kleuren van het gerecht komen meestal overeen met de wijnen. Lichte vis - witte saus leent zich uitstekend tot een witte wijn. Voor stoofpotje met donkere saus vraagt om een rode wijn. Voor kazer en desserts gaan we het een volgende keer hebben . Rode en witte wijnen zijn hier ook uitzonderingen . Allemaal vreemd !
Op de zoekbalk kan je reeds perfecte combinaties vinden . (raclette bvb)
Copyricht WIJNTON.BE Maart 2011
|