Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Wijnen selecteren bij uw gerechten

Gepost op 09/05/2011 om 19:38 door Carl in de rubriek algemeen.

Het is soms een raadsel, de gepaste wijnen te vinden-bij uw gerechten of desserts.Laten we jullie geruststellen- enkele vuistregels -tip en trucs.Er zijn genoeg uitzonderingen - zodat de kans op juistheid zal terecht komen, de keukenprinces (prins) zal de pluimen wel verdienen.

Smaken


'Witte wijn bij vis , rode wijn bij vlees ' - de meest bekende regel , en toch ! Bepaalde combinaties van voeding en wijn ( bieren) werken beter dan anderen- vullen elkaar aan of botsen. Een aperitief starten met een zoeter Porto of wijn ( wit) is echt niet aan te raden - laat dit echter voor e pousse-café. Een wel vreemde ervaring, ontdekten we in een restaurant in de Elzas. We namen geen aperitief - maar bestelden onze hoofdfles voor een éénmans gerecht ( menu) met vlees en groenten. Onze keuze viel op een 'Pinot Noir' - dewelke in een ijsemmer geserveerd is geworden ( gewoon met koel water) . We keken wel echt vreemd op, de slanke fles zo te behandelen. We hebben er werkelijk van genoten - de geuren en smaken van de mineraliteiten - rode aalbesfruit , kers en fruitigheid. Een bewijs het kan echt ! (rode wijn koelen)
Bereidingswijze gerechten


Gerecht , bereidingswijze als de ingrediënten zij even belangrijk. Stevig gekruid en gebakken vraagt om rode wijn - en waarom ? Doodeenvoudig : dezelfde smaken bvb Côte-du-Rhône (zuiderlijk) . Het tegenovergestelde : vlees lichtjes kruiden , gepocheerd of roerbakken - ben je beter af met een witte of lichte wijn. Laten we verder aanvullen - er bestaan binnen elke type wijn allerhande variëaties. Sappige, soepele rode wijnen passen bijvoorbeeld bij meer gerechten - dan hun tanninerijke rode collega's. De slogan wijnen een feest- allerhande formules - is dit terecht ?

RODE WIJN BIJ EEN VISGERECHT


We veronderstellen dit als een gekheid te aanschouwen , maar het klopt . Verrassend lekker is een fruitige - lichte rosé bij witte vissoorten zoals Kabeljauw! Neem de prof op de som . De combinatie is compleet. Een besluit kan je nemen : rode wijn bij een kruidig visgerecht.
Simpele maaltijden

De formule van pythagoras voor wijnen : eenvoudige maaltijden combineren met eenvoudige wijnen. Complexe wijnen met complexe gerechten. Pittige gerechten met een rijke smaak van een wijn . Zoniet loop je het risico dat je gerecht de smaak van de wijn helemaal overheerst. Oudere wijnen - complexerr en aromatisch zijn bijzonder geschikt voor wild.

Het leven kan eenvoudig zijn

De teksten kunnen het allemaal ' moeilijk' maken - we bezorgen een bijzonder hulpje. De kleuren van het gerecht komen meestal overeen met de wijnen. Lichte vis - witte saus leent zich uitstekend tot een witte wijn. Voor stoofpotje met donkere saus vraagt om een rode wijn. Voor kazer en desserts gaan we het een volgende keer hebben . Rode en witte wijnen zijn hier ook uitzonderingen . Allemaal vreemd !


Op de zoekbalk kan je reeds perfecte combinaties vinden . (raclette bvb)


Copyricht WIJNTON.BE Maart 2011

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese