Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Blauw - zwart druivenras

Gepost op 07/03/2011 om 19:06 door Carl in de rubriek algemeen.

Kennismaken met een goed gestructureerde pyramide-vormige druivenras is deze 'Négrette' . Leuk alvast zo door het wijnleven in een fles- of botteling te geraken. Bij rijping is hij goed te herkennen , met zijn blauw-zwarte ronde knikkerbessen.

Een oude druiverras is hij zekerlijk, reeds een 4 tal eeuwen voor Christus in Cyprus en o.a. ook in Côte du Frontonnais (Fr) en Gascogne , ook in Californië is hij waar te nemen. Het was echter in 1975 toen hij zijn fel beheerde A.O.C. herkenning kreeg in Frankrijk. Zowel rosé of in rood , is deze monocepage een huwelijk waard met Cabernet Franc, Sauvignon , Syrah , Gamay, en Cinsault ( deze laatste in minderheid) .

Négrette is als wingerd waar te nemen rond Toulouse, Montoubon, Fronton en Villaudric. Nog een kleine 2000 ha verbouwen de wijnbouwers nog. Veeleisend is deze druivelaar niet :stenen,grint en droogte kan hij goed doorstaan. Zon en warmte zal hij met een bessenoogst , prachtige wijnen voortbrengen.


Proeven

Roséwijnen : fel licht roze aromatische lichte kleuren, een heerlijkheid in smaken bij vis- en vleesschotels en als aperitief op een zomers terras.

Rode wijnen : veel fruitigheid , aromatisch , droog, fijn , licht en soepel. Zowel bij de geuren of smaken zijn er zwarte bessen, pruimen, en boswoud waar te nemen. Een jonge rijping kan hij duidelijk aan , zodat de smaken forser zullen worden. Deze druivenras is eveneens tanninerijk , maakt ook veel alcohol. Het enige nadeel van dit ras, zou kunnen zijn, uiterst gevoelig voor ziektes.

Culinair

Geroosterd vlees ( eend of gans) en zelf een dampend potje cassoulet is een voltreffer met 'négrette' !
Mogen we nog lang genieten in oenologie van deze prachtige , bijna uitgestorven wingerd !

Extra : in Californië gaat de Négrette door het leven als Pinot Noir of Californië


DECA Maart 2011 copyricht

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese