Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Kunnen wij een Moldavische wijn, als een goede tafelpartner beschouwen ?

Gepost op 20/09/2015 om 12:31 door Carl in de rubriek algemeen.

Wij kunnen al direct, met het antwoord in huis vallen, Moldavie is een goede wijnareaal . Reeds 5000 jaar produceert men wijnen. Er zijn 4 grote wijnregio's . Klimatologisch beschikken ze over goede omstandigheden, de breedtegraad met Bordeaux. Bij de onafhankelijkheid van het land in 1989, zijn buitenlandse investeringen gebeurd, die een goede boost gaven. De Internationale wijnwereld kijkt uit , naar de 10 miljoen liter die de wijnflessen vullen.

Het is al een vijftal jaar dat de wijnen, gemakkelijk te vinden zijn in ons land. Zowel supermarkten, als handelaars hebben ze in hun wijnrekken. Nog vrij onbekend, alhoewel ze de 22 ste plaats bekleedt in de ranglijst van wijnproducerende landen. Op de wijnbeurs Magavino, raad ik u aan, de stand te bezoeken. Wijnsupermarkt Delhaize bieden ze aan in 3 liter versie o.a Sanzienne chardonnay. Florale aroma's van citrusvruchten met toetsen van meloen en pompelmoes. Tijd om stil te staan bij een ontdekking.

Het land

De Republiek Moldavië (Roemeens: Republica Moldova) is een republiek in Oost-Europa, grotendeels gelegen tussen de rivieren Proet en Dnjestr (Nistru). Het land wordt in het westen en het zuiden begrensd door Roemenië en in het noorden en het oosten door Oekraïne. De hoofdstad is Chisinau. Het land geldt als een van de armste landen in Europa. Moldavië behoorde tot 1991 tot de Sovjet-Unie.

Ligging

Het grondgebied van het land komt geheel overeen met dat van de voormalige Sovjetrepubliek Moldavië. Gedeeltelijk komt het huidige Moldavië overeen met dat van het historische Bessarabië, dat tot de Tweede Wereldoorlog Roemeens was. Alleen de meest zuidelijke (de Boedzjak) en meest noordelijke delen van Bessarabië behoren nu tot Oekraïne.

Transnistrië, het gebied ten oosten van de rivier de Dnjestr behoorde nooit tot Bessarabië, maar wel tot de Sovjetrepubliek Moldavië. Transnistrië heeft zich in 1991 eenzijdig onafhankelijk verklaard van het nieuwe onafhankelijke Moldavië. Het door vooral Russen en Oekraïners bewoonde de facto onafhankelijke landje wordt door geen enkele staat erkend en wordt in internationaal verband de jure als onderdeel van Moldavië gezien. Tiraspol is de hoofdstad van Transnistrië.


Moldavische wijngebieden

Mild klimaat door verkoeling Zwarte Zee


Centraal Moldavië: Codru

De bosrijke omgeving van de hoofdstad Chisinau heeft een mild klimaat. Meer dan de helft van de Moldavische wijngaarden bevinden zich hier. Er worden frisse witte wijnen gemaakt maar ook unieke rode wijnen met een bijzondere geschiedenis. Hier bevindt zich bijvoorbeeld de Romanesti wijnmakerij, ooit familiebezit van de Romanovs. Al honderden jaren worden hier mooie wijnen van Cabernet-Sauvignon en Merlot gemaakt van oorspronkelijk Franse wijnstokken. De beste hebben in de loop der tijden verscheidene prestigieuze internationale prijzen gewonnen.

De regio is daarnaast beroemd vanwege de indrukwekkende wijnkelders van Cricova, Milestii Mici en Branesti. Miljoenen flessen liggen hier opgeslagen in ondergrondse steengroeves die zijn uitgehouwen voor de aanleg van Chisinau. Cricova is met ruim 60 kilometer nog altijd de langste wijnkelder ter wereld. Toeristen worden in auto’s rondgeleid. Verschillende historische wijncollecties worden hier bewaard zoals de collectie van Hermann Göring, die na de Tweede Wereldoorlog door de Russen naar Moldavië is gebracht.

Zuidoost Moldavië: Dnistrië

Deze regio wordt ook wel de Purcari regio genoemd vanwege de beroemde wijngaarden rond het gelijknamige stadje. Het gebied strekt zich uit langs de rivier de Dnistr. De omstandigheden zijn uitermate geschikt voor de teelt van rode druivenrassen als de Merlot, Cabernet-Sauvigon, Pinot Noir en de inheemse Rara Neagră. Eind negentiende eeuw werden de wijnen uit deze regio op grote schaal geëxporteerd naar de vorstenhuizen van Engeland en Rusland. Ook in Nederland verscheen de Purcari destijds op de tafels van de gegoede burgerij.

Zuid Moldavië: Cahul

Net als de wijngaarden in Dnistrië profiteren de wijngaarden in het zuiden van het land van de matigende invloed van de Zwarte Zee. Veel beroemde Moldavische zoete rode wijnen worden hier geproduceerd. Beroemde wijnhuizen komen uit Taraklia, Ciumani en Komrat.

Noord Moldavië: Balti

In het Noorden van Moldavië bevinden zich maar weinig wijngaarden. Veel van de oogst wordt gebruikt voor het maken van gedestilleerde dranken zoals Moldavische 'cognac'. De meest voorkomende druivenrassen in deze regio zijn de Aligote, Feteasca Alba en Traminer.


DECA SEPT 2015

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief









Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese