Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Wijnen vertroetelen ! De ideale optimale schenktemperatuur .

Gepost op 18/11/2016 om 10:22 door Carl in de rubriek algemeen.

Wijnen zijn delicate dranken, daarom vragen ze aandacht. Wijnbouwers zijn echt vertrouwd met hun wijnen die ze op de markt brengen, en de schenktemperatuur vermelden op hun etiketten. Vooral witte wijnen zijn belangrijk om op juiste temperatuur te openen en uit te schenken. Vooral de mineraliteiten hebben daarmede te maken - hoe kouder, hoe slechter ze zullen uw fruitglas negatieve afdronk zullen bezorgen.
Naast mousserende rosé zijn ook zoete wijnen erg kwetsend met te koude servering van vooral de honingachtige toetsen.

Rode wijnen
Deze vragen eveneens geen 'soep' temperatuur in uw woonkomer of de zo genaamde 'chambrering' het slechtste woord dat er bestaat. De confort van warmte is gestegen in alle huiskamers, maar wijnen horen niet thuis in warme omgeving. Schenk ze eerder koel. Bij hoge zomer temperaturen zou ik zelf 'pinot noir' gedurende een kwartier in een ijsemmer plaatsen. Geniet dan met volle teugen. Algemene regel : de verfijnde wijnen het koelst - de robuuste wijnen iets warmer en haal de karaf maar erbij. Veel succes !

Een geheugensteuntje

8-10 C grens
-Champagne, musserende wijnen, roséwijnen en frisse lichte wijnen

10-12 C grens
Volle aromatische droge witte wijnen

14-16 C grens
Jonge, lichte rode wijnen

16-18 c grens
Krachtige, robuuste rode wijnen (met veel tannines) .


DECA

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief





Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese