Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Karakters van rode (grote) druivenrassen .

Gepost op 17/07/2015 om 13:59 door Carl in de rubriek algemeen.

Meer dan 5000 druivenrassen zijn er gekend in de wereld, die alles zo boeiend maken. De oplossing is éénvoudig uit te leggen, allemaal kleine percelen zijn voorhanden zijn met lokale rassen. Portugal en Spanje zijn hiervoor zeer bekend. Maar de grote schifting van grote Europese rassen zijn gekend. Merendeel van de wijnbouwers in gans de wereld houden het bij een 3 tal druivenrassen voor hun wijnen te produceren. Voor schuimers of mousserende wijnen echt belangrijk omdat finesse toch een hoofdzaak is geworden. Chardonnay of Riesling bezitten karakters die geen huwelijk wensen, de karakters zijn kompleet om een zalig fles wijn te produceren. En toch.....bij de koningin van chardonnay ras is het edel wit sap van pinot noir noodzakelijk . Boddy en structuur, fruitigheid, soms voor kleurextracten gaat men extra rassen aanplanten. Ook bij een fles Bordeaux was dit vroeger belangrijk, om 'petit verdot' erbij te voegen. Kleuren en tannines zijn nu de hoofrol. Ook de fruitstok 'tannat' is zo'n druivenras, maar wil iedereen dit ? Zeer tanninerijk. Smaken zijn zo veranderd bij wijnen omdat de keuze zo groot is geworden. De rekken van de wijnhandelaars zijn niet meer Frankrijk alleen, ook Zuid-Afrika en Chili leveren zeer goede wijnen af - én betaalbaar. Bij een Rhône wijn, weet men dan men kruidigheden zal ontdekken. Culinair een hoogvlieger.
Tijd om eens nader de rode wijnstokken te leren kennen.

Voorstelling van grote rode druivenrassen.-Cabernet sauvignon : een cépage (ras) die als granaatrood voorkomt met een moyenne intensheid. De parfums zijn gekend : cassis, rijpe groene paprika en rijp fruit. Cabernet sauvignon kan goed gedijen als monocépage of zonder extra druivenmateriaal. De structuur is volledig met volle fruitigheden. De tannines zijn echter gesloten. Daar kunnen ze in Bordeaux niet mee leven en is merlot en cabernet franc de weldoeners. Bewaarmogelijkheden is van cabernet een grote pluspunt, zodat dit ras als een groot ras voorkomt. Zekerlijk te onthouden voor de flessen in de Bordelais aan de rechterkant van Bordeaux en de rivieren in de Médoc regio.

-Merlot : een ras die grote bekendheid geniet - zowel als monocépage als assemblage . Wij geven hem alle rechten om als éen druif te fungeren, en de zaligheid van proeven is duidelijk. Komt nogal inktzwart voor of donkerrode wijnglazen. De aromatische fruitigheden zijn anders bij het ruikvermogen. Hoevelucht of stalmest, is een natuurlijk gegeven, waar helemaal geen slechte fles betekend. Een pittige witte pepertoets is vrij regelmatig te ontdekken. Tweede belangrijk karakter is steeds het zwart fruit en de violette tonen van bloemen. Intens fijne wijnen met soupele tannines maken ze met merlot. Een geheugensteuntje van ons : Bordelais of Bordeaux maar de beste flessen zal men vinden rond Saint-Emilion en Pomerol. Duur, akkoord maar Lalande de Pomerol is eveneens een fantastische tegenspeler. Merlot, merlot, men kan er niet genoeg van genieten.

-Pinot noir : ik steek het niet weg, een boontje te bezitten voor dit wereldras. Ongeacht de streek is dit druivenras een zekerheid van ondekken. Ook in ons land, Luxemburg, Frankrijk en natuurlijk zijn heimat Bourgogne. Bestaansrecht als alleenspeler of een assemblage. Ontdek hem met zijn kleuren in rubis , kersrood, veel doorschijnend rood. Wil ik eerlijk zijn, dan is een tweede ras noodzakelijk voor een goede mondvullig. Wijnbouwers hebben het lastig met dit ras, en moet goed in het oog gehouden worden. Snoeiwijze en ziektes van de kleine zwarte bessen die productief dan positief te noemen zijn. Ontdek hem als een pure kerswijn, elegant van structuur weergave, zacht, fijn, en levensgenieter voor ieder winliefhebber. Een buitengewone ras te gebruiken voor mousserende wijn en rosé. Aanraders : Bourgogne en de streek Côte-de-Nuits) et Sancerre. Jawel dit bestaat in rood.

-Syrah : de allergrootste van alle rode rassen, maar een zonneklopper - moeilijk voor ons land. Een ras die vooral in de Rhone belangrijk is. Men zegt, de meest geneeskrachtige druif ter wereld- om kanker te bestrijden. De wereld rond is hij te vinden, zelfs Spanje. Robijnrood met zwarte reflexen zal je hem altijd leren kennen. Intens , met zwarte bessen , kruidig , levendig en in het Frans uitgedrukt 'puissant' - krokante tannines en violette tonen. Chocolade, bittere koffie zoals mokka, rijp zwart Onze referenties : la vallée du Rhône nord (Côte-Rôtie, Hermitage notamment).

-Grenache : zou normaal u ook bekend in de oren vallen. Is normaal van origine een Spaanse druivenras , met als naam : garnacha . Ken je nog het trucje met de GSM ? Grenache, Syrah en Mourvedre of de rassen van de Rhone. De aanplanting is vooral in Spanje en Frakrijk. Een ras met zeer grote expressies . Karakters ! Ontdek hem in het glas als : hoe mooi ze dit in het Frans zeggen 'une robe rubis'. Intense, wijnen die volumineuse maar vooral alcool opleveren. Zeer mooi, natuurlijk, maar wees daar voorzichtig mede voor flessen aan te kopen boven 13,5 %. Het zal culinair niet goed worden verwerkt. Maar pluspunt is dan wel de fruitigheden, kruidigheden en de bittere zwarte chocolade - zowel in geuren of smaken. Zwart fruit dus. Lange afdronk en is echt een kelder genieter. Meestal in assemblages. De naam van grenache noir is in principe het juiste woord. Aanraders : Rasteau, en Maury. Specifieke regio's : vallée du Rhône méridionale (en zekerlijk Châteauneuf-du-Pape), ook als Franse méditerranée regio , Spanje (Rioja), Australie (Barossa Valley) en de Etats-Unis (zuiderlijk Californie. Ik bezit daar grote ervaring mede, dit is echt wereldklasse. Wijnen hoeven niet duur te zijn, daarom noteren !

- Malbec : fantastische druivenras maar je moet hem kennen. Een ras die als een 'bulldog' overkomt, zelfs zeer harde fruitigheid . Er bestaan 2 versies of types : de Franse met Cahors als bijzonderste regio voor dit ras - of Amerika, Argentinie . Voor deze laatste is dit de lichtste versie. Zekerlijk is hier de beste jaren in het oog te houden - het is een ras als een echte zonneklopper. Rijp fruit dus , tanninerijk , groot gestructureerd met zwarte bessen. Levendig en eerder zware wijnen die een culinaire hulp nodig hebben met een goed stuk vlees. Kleurrijke glazen vallen dan eigenlijk tegen met robijnrood, doorzichtig met donkere reflexen. Het grote verschil is hier dat hij geen jonge verbruiker is, maar een lagering van tientallen jaren aankan. Ontdek ook de bosgeuren, en zeer groot palet van bosvruchten en likeursmaken zoals crème de cassis. Houterig of op eik lagering is geen goede zaak, volgens mijn beoordeling. Te veel, van het goede - natuurlijk is beter. Aanraders :
Regio's van zuid-west Frankrijk (Cahors), ook Lanquedoc voor Frankrijk en Argentinie.

Wij wensen u een mooi proefgenot.

DECA Juli 2015 COPYRIGHT eigendom

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese