Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Verfrissend op een terras : LUBERON (Fr) wit

Gepost op 19/05/2014 om 15:30 door Carl in de rubriek algemeen.

Een party feestje in het verschiet, met een barbecue - dan kunnen de witte- , rosé- en rode wijnen dienen uit Luberon. We bevinden ons in het zuiden van Frankrijk in 'la vallée du Rhône meridionale' of het zuiderlijk Rhônedal. klimatologisch een warme streek , met mooie oogstjaren achter de boeg zoals 2009 tot 2012. Heuvellachtig en voor jonge ontdekkers een nieuw toeristisch gebied. Rode wijnen beheersen de jonge A.O.C statusgebied verkregen in 1988- vrij jong dus , waarvan 80 % rood en rosé , slechts 20 % witte wijnen.


Met druivenrassen zoals Grenache en Syrah noodzakelijk in hun reglementering, kunnen 'variétés secondaires vignobles' zoals Cinsault en Carignan gebruikt worden voor hun land-en streekwijnen. Voor de witte rassen is het gebruik van Grenache Blanc , Clairette , Vermentino en Rousanne welkom. De kenmerken, karakters lopen zo hard uiteen dat het assembleren toch wel een apotheker product oplevert in de neus. Elk ras kan al op zijn eigen een mooi wijntje opleveren, met Chardonnay bvb. maar die is niet beschikbaar. Gewoonlijk mengen ze dit met één van bovengaande rassen. Met hun rosé- persoonlijk ben ik gewonnen en een Provence-stijl herkennen. Het wijngebied bezit 3200 ha in productie waarvan 136.220 hl in botteling. Kalkrijke gronden van een massief ondergrond rond 36 communes. Minerale wijnen te vinden rond Durance en zuiden van Calavan . Naast talentrijke wijnbouwers , zijn er ook enkele coöperaties aan het werk. Een aanrader voor een vakantie bezoek.


We proeven
PROEFNOTA

Status : Appellation Luberon Protégée (landwijn)

Wijnrassen: Grenache Blanc , Clairette, Ugni Blanc

Alc : 13 %

Kelder : Domaine de la Royére (Oppède ) 2 ha

Kleur : citroengeel met grote kleurloze glycerinewand , onvolledige wijnspiegel , vette tranenband.

Geuren: zeer gesloten (-) (!) , met weinig parfums in de stilstaande fase, bij het walsen komen vele vegetale kenmerken van citroenkruid en venkel te ruiken , lichte citrus, witte peper kruidigheden.

Smaken : een fijne aanzet van een frisse zachte aanzet van jong fruit , finesse , knapperig met vooral vegetale technische vinificatie . Horizontale lijn (-) van hoge aciditeiten (zuren) waar terug het citroenkruid , perzik , groene stekelbes , steranijs , knijp citrus en limoen terug te vinden zijn. Tanninevrij en een korte (-) afdronk. Alcohol niet storend maar algemeen 'faible' , waar zonder problemen veel flessen kunnen gedegusteerd worden.


Score : met teveel fouten 12/20

Culinair : aperitief , koude gerechten , koude schotels, visgerechten en schaaldieren, gerechten met sauzen , kip.

Opdienen : kwik op 8 à 10 graden .

Prijsvork : 4,11 pechfles voor landwijn ! Neem een A.O.C met een duurdere prijsvork. Niet algemeen slecht, maar we weten niet de omstandigheden van trasport enz...


DECA MEI copyricht ©

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese