Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Turkije : een weelde van (Wijn) Domeinen ! Deel 1 Kunnen wij U overtuigen ?

Gepost op 16/11/2014 om 11:04 door Carl in de rubriek algemeen.

Turkije een wijnland? Zekerlijk, en wat we reeds eerder meedeelden, neem ze echt ernstig. Het gaat zelfs over meer dan 120 bedrijven - een tiental grote uitschieters. De knowhow leerden ze in Frankrijk en Italie - de goede klimaatstsomstandigheden lenen er zich naar toe. Wij beschikken over een mooie wijnlandkaart, met toerische plaatsen en bijzonderheden die alle verbazing verwekt. De wijndomeinen zijn bijna allemaal gelegen dicht bij de 'hils' en zeeen, die dit wijnland rijk is. Een touristische wijnroute bezitten ze eveneens met een rijkdom van Europese restaurants en bezienswaardigheden van geschiedkundige oorden. Sommmigen liggen dicht bij een vakantiebestemming of kunnen zelfs bereikt worden met een klein vlieghaven of per wagen. Potlooddikke autostrades op de wijnlandkaart leiden naar de wijndomeinen, waarbij enkele rivieren de zeeen voeden, afkomstig van het hooggebergte. Windsurfers, diepzee duikers, sieren deze kaart en de grote blauwe wijntrossen wijzen naar de kelders. De Turkse en Engelse informatie van de wijnlandkaart kunnen wij deze vertaling bezorgen. Spijtig sommige informatie ontbreekt- de websites van sommige domeinen of is een echte nachtmerrie iets te kunnen vertalen. We nemen het echt niet kwalijk, maar willen ze Europees uitvoeren, dat is dit een prioriteit. We kunnen echt zeer mooie en boeiende informatie bezorgen. Ik denk dat het zo voor de hand ligt dat het zeer goede wijnen zijn. Hun prijzen plaatsen we erbij.

Wijnregio Turkije in een notendop

De voornaamste wijnregio's van Turkije

Marmara en Thracië regio
Egeïsche regio (Onder meer Denizli en Izmir)

Regio van centraal Anatolië (Voornamelijk de regio van Ankara)

Verdere wijnregio's
Cappadocië regio rond Nevsehir, Urgup, Kayseri
Zwarte Zee regio (voornamelijk de kustregio)
Regio van Oost-Anatolië
Regio van Zuidoost-Anatolië (Onder meer Gaziantep en Sanliurfa)
Middellandse ZeeregioFotomateriaal van alle foto's is real-echt !

Wijnlandkaart Turkije -(bezitten we haarscherp op groot formaat) - alle vermelde bedrijven zullen we beschrijven. Alles kan je terugvinden op deze foto. We denken dat het duidelijk is ! Wijnen verbouwen in Turkije is mogelijk! Nu nog overtuigen met onze top informatie !


BARBARE Vineyard

Gelegen in Can Topsakel is dit wijndomein 250 HA groot, op een afstand van 1,5 uur van Istanbul. Het domein bezit een bijhorend restaurant midden de wijngaarden en werkplaatsen om te bezoeken. In en rond 'the hills of Barbaros Town' maakte dit bedrijf een start in de jaren 2000. De wijnmaker is de Heer Xavier Vignon als 'consultant for prominent Chateaus in France' - verwijzen ze naar de knowhow die hij bezit van Franse kastelen en de wijnmakerij. De keuze van het bedrijf is gevallen op Europese rassen zoals Cabernet Sauvignon , Merlot, Syrah, Grenache, en Mourvedre. Hun doelstelling is vooral 'organic and biodynamic' methodes toe te passen en staat vermeld. Voor mij een moeilijkheidsgraad vooral voor de 250 ha wijngaard - waar de lonen vermoedelijk laag liggen en is dit haalbaar ? De vermelding van het resultaat is een Chateau-style met rijke (zonovergoten) kleuren, complexe aroma's en een 'soft tannine aflevering'. (letterlijke vertaling).

Vermelden : Certified by ecocert - en dit als private wijndomein. Waarheidsgetrouw kan het allemaal door de klimaatsomstandigheden, waar niet overvloedig vocht en warmte, de ziektes beinvloeden. Maar nog vele zaken moet men in het oog houden. Biologisch verbouwen is echt moeilijk en veel handarbeid is hier aanbevolen - kan men dit blijven houden als een aanvaardbare kostprijs en export. Besluit : succes en mijn grote hoogachting. Kostprijs van de fles onbekend .

Hun cuvée's

Kirmizi Saraplar
Premier Syrah 2007
Premier Blend 2009
Premier Cabernet Sauvignon 2007
Elegance Syrah & Grenache & Mourvedre 2009
Prestige Cabernet Sauvignon & Mourverde 2009
Cabernet Sauvignon & Merlot Cabernet Sauvignon & Merlot 2010
Syrah & Grenache & Mourverde Syrah & Grenache & Mourvedre 2010
Roze Saraplar
Rose Cabernet Sauvignon & Merlot 2013
Beyaz Saraplar
Sauvignon Blanc Sauvignon Blanc 2012Chateau KALPAK

Was voor het eerst aanwezig als Turks bedrijf op het salon MEGAVINO 2014, waarbij wij samen met de verantwoordelijke in het Engels communiceerden. We praten er meer dan 1 1/2 uur met deze talentrijke eigenaar en zeer goed Engels pratend sympathieke persoonlijkhied. Toen was het duidelijk....., samen met de degustatie met zijn wijnen: indrukwekkend goede stijl, alle kenmerken, afwerkingen mag ik zeer hoogwaardig noemen. Zeer jong bedrijf, kon ik noteren, begonnen in het jaar 1993, als ' Single Vineyard Chateau' met een eerste productie in 2010. (wijnstokken hun eerste fruit). De locatie van de verbouwing is gelegen op de top van de 'Hill' omgeven van de sea of Marmara en Golf van Saros (Mediterran Sea) . Dit resulteert wijnen met 'Mountain fruit' en rood JONG & FRIS fruit. Het bedrijf verkiest voor lageringen van 18-24 maanden voor het vertrek naar de cliënten . Bewaartijd is van alle wijnen 10 jaar.

3 x GOUD OP CONCOURS MONDIAL DE BRUXELLES 2014

De juryleden van Concours Mondial De Bruxelles beslisten van volgende cuvées GOUD toe te kennen aan Chateau 'Kalpak'

-Assemblages : Cabernet Sauvignon 55% -Merlot 30% - Cabernet Franc 10%
Prijsklasse 15 € 13,9% Alc.

-Assemblages : Merlot 55% - Cabernet Sauvignon 30 % - Cabernet Franc 9 % - Petit Verdot 4 % - Kalecik Karasi 2 %
Prijsklasse 9 € 13,8 % Alc.

-Assemblages : Cabernet Franc 70 % - Merlot 30 %
Prijsklasse : 22 € 13,10 % Alc.

Voor de liefhebbers : afstand Istanbul 244 km. Domein Melen en Gulor in de onmiddelijke omgeving. GPS instellen op autostrade D555. Bedrijf zoekt verdelers in ons land.


Domein SUVLA

Dit bedrijf gaat eveneens samen met een restaurant en is een familiaal bedrijf van 60 ha. Ze verbouwen verschillende variëteiten , en dit is onbekend welke. Beogen een moderne stijl- rechtstreeks toegankelijk voor hun cliënten. Naast wijnen zijn ook olijven te verkrijgen, naast de olieen. Het meest zuiderlijk gelegen in Turkije, historische sites zijn er te bezichtigen en veel fruit en groenten te verkrijgen in de omgeving. Te bezoeken rechtstreeks via vliegtuig CANAKKALE of de baai van Aegean sea. Het domein bezit een TASTING WINE BAR for visitors and enjoy the tasting menu's. with local dishes and fine cuisine. Er is een feryboot voorzien voor het domein te bereiken en kleine eilandjes in de omgeving.

Hun flessen:

-Chardonnay
-Rosé (Syrah) en een ander met Turkse variëteit.
-Merlot
-Karasakiz
-Cabernet Sauvignon
-Merlot - Cabernet Sauvignon-Grenache Noir-Cabernet Franc en Karasakiz
-Syrah
-Cabernet Sauvignon
-Petit Verdot- Karasakiz
-Rousanne- Marsanne

Hun prijzen behaald op wedstrijden

AWARDS

Gold Medal - AWC Vienna Int.Wine Challange2014
Gold Medal - Mundus Vini 2014
Gold Medal - Concours Mondial du Bruxelles 2013
Gold Medal - Decanter World Wine Awards 2013
Gold Medal - Masters of Wine Istanbul, 2012
Gold Medal - Balkans International Wine Competition 2013
Gold Medal - Best Young Wines of Turkey Istanbul 2012 (Tugrul Savkay Awards)

Nog niet overtuigd ?
Turkey Dinner

Istanbul, September 10, 2014


In the heart of the of the trendy district of Nisantasi the Bailliage of Istanbul opened its 2014 -2015 season with a dinner at the renowned French restaurant, La Brise, attended by some 90 members of wines and guests.

Executive Chef Esin Blake, a Chaîne member and partner in La Brise, with her kitchen brigade welcomed us with a reception of a selection of wines and a variety of cold and warm canapés as a prelude to an elegantly-composed and prepared seven-course dinner.

Wijnen uitsluitend van hun regio's !


MENU

Amuse bouche (geen bruisende wijnen erbij - niet populair bij hen)

Terrine of foie gras with home-made brioche and oven-roasted figs
Arcadia 333 Soylu Kuflu Sauvignon Blanc 2009

Traditional escargots
Kavaklidere Côte d'Avanos Sauvignon Blanc 2013 (grootste wijnbedrijf van Turkije, die wij al eerder berichten)

Bouillabaisse
Kup Epic Chardonnay 2010

Satsuma sorbet

Confit of lamb cutlets served with pumpkin purée and truffle demi-glace
Barbare Elegance 2010 from Tekirdag (zie onze beschrijving)

Cointreau- (Franse distillaat) Turken zijn zoete degustateurs.

flavoured mousse au chocolat
Brooklyn Black Chocolate Stout

Het fotomateriaal erbij was echt indrukwekkend - vrouwen geen tekens van Moslimas. (alcohol verbruiken is zelf niet toegelaten voor deze godsdienst) Volledig Europees getint, tafeldekking en uitvoeringen.DEEL 2 Er zijn nog indrukwekkende informatie voorhanden van de andere bedrijven.

DECA NOVEMBER 2014 copyright © beschermd ! Verboden voor copy en rechten.

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese