Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Te snelle (pers) vermelding : magere oogst voor Franse wijnboeren ?

Gepost op 01/09/2012 om 23:20 door Carl in de rubriek algemeen.

In de laatste week van Augustus, kon je de vet geblotletterde tekst bij alle persagentschappen lezen: magere oogst voor 2012. Het was de Franse minister voor landbouw Stéphane Le Foll die in Parijs met vertegenwoordigers van de branche, de voorspelling meedeelde. Al voegde hij snel toe : de wijnbouwers zijn wel in hun nopjes met de kwaliteit van het vocht -die zou veelbelovend zijn.

Druivenoogst slechtste in twintig jaar ?

Het slechte voorjaar met vorst en hagel, natte lente en prézomer zouden aan de basis liggen: beschadiging en veel te natte maanden. Metro , de dagelijkse gratis station/trein persagentschap liet het echter anders weten : Zomer 2012 was beter dan die van 2011, dat meldt weerman David Dehenouw. De goede Augustusmaand hebben de aanvankelijke balans behoorlijk in evenwicht gebracht, liet de weerman weten. De cijfers van de opbrengst dit jaar zou ongeveer 42,5 miljoen hectoliter bedragen, het laagste peil sinds 1991 - vorig jaar 51 miljoen hectoliter berekende de Franse minister. We kunnen de schuld van veel te vroege prognose niet op de 'komkommertijd' van de kranten schuiven : wie heeft gelijk ? Onze bedenkingen zijn vreemd : wie gaat er nu negatieve reklame maken voor zijn 'winkel' - als de druiven nog niet geplukt zijn, en nog niet onder de wijnpers liggen ? De flessen zijn nog niet gebotteld.


Veel te vroeg

We zagen met onze eigen ogen, we proefden de bessen , de derde week van Augustus in en rond Luxemburg en Duitsland. Een kleine wandeling van 'REMICH' Luxemburg , over de brug van de Moezel, bracht ons aan de overzijde op grondgebied Duitsland. De verwelkoming op de borden was er bijzonder mooi in ééntalig Duitsland : Herlich willkommen im dreiländenreck . Met een kleine moeite stonden we in een klein wijndorp 'NENNIG' , waar ook een kleine heuvelrug van wijngaarden te zijn waren en de 'Schlob berg' en zijn kasteel. Het drielandenpunt : Luxemburg, Duitsland en Frankrijk is nog duidelijker te zien in Schengen. (binnenkort meer hierover, met eveneens informatie over de wijnbouw en bijzondere Caves) Als wijndeskundige waren we koning te rijk : een verkeer (rond)punt met daarop alle druivenrassen van de omgeving : Rivaner, Riesling, Auxerrois, Elbling, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir. Fantastisch de stokken zo dicht bij elkaar te zien, ook de verschillen van blad, groeivorm en hun vruchten.


Vermelden we , dat Duitsland nog andere rassen bezit, die niet in Luxemburg te vinden zijn. Verder was het verkeerpunt een belangrijke knooppunt van gigantische reklame borden voor de komende wijnfeesten. (27 augustus) Wie zal Eva 1 opvolgen, en welke 'freules' - kansen voor Cecilia of andere ' prinzessin' ? Een klein vervallen stationnetje , met een snelle rode 'boemeltreintje' raasde veelvuldig door het Moezellandschap, daarnaast nog een weinstube - het kuieren waard. Eveneens is daar INFO te verkrijgen voor de omgeving.


Champagne (regio) is het eerst

De 'vendage' van de regio Champagne , is het eerst voor Frankrijk, verder volgen de vele Crémant regio's. Elk jaar bepaald de regering of de organisatie wijnbouw , wanneer de data van pluk zal plaatshebben. Metrologisch is dit ook meebepaald. Toestanden van de druiven , zoals zuurkracht en suikers zijn belangrijke gevens.
Keren we terug , wat wij zelf persoonlijk ondervonden, o.a aan het verkeers rondpunt en elke dag rondrijden, en de vele oppervlaktes- de stokken die we bekeken, kunnen we dit besluiten.

-Witte rassen bevatten veel fruit en bessenmassa was een groot handvol. Echter klein en inderdaad niet volgroeid. Het proeven was een vlezige massa met goede karakters en kwaliteiten van het ras. Het kan nog goed komen, met een laattijdige 'Bachus' September- najaars-weertje. Riesling kroont een topper te worden, de Rivaner als zijn grote gezel, blijft een kruidige muskaat. De andere rassen , vooral als tafelwijnen gedegusteerd zijn in hun zuiverste vorm.

-Pinot Noir was schitterend in zijn blauwe vacht, zeer kleine bessendracht. De suikers waren er voldoende , en dit zal de 'goede week' van hoge temperaturen (rond 20-26 augustus) voor een gemidelde van hoogstens 42° C en rond de 36 °C opeenvolgende dagen , goed hebben gedaan. Ook Frankrijk kreeg deze hittegolf , daarom niet panikeren ! Men kan niet beoordelen wanneer de wijnen in de flessen aanwezig zijn - veel klein fruit, kan ook wonderen betekenen. Frankrijk kreeg ook deze hittegolf. Afwachten voor 2012 na 2013-2014 !


De vendage aan het verkeers rondpunt

Wanneer men goed rondkijkt, kan men van alles zien, zekerlijk indien geen vertrouwde omgeving. Alle rassen op een verkeers rondpunt, is niet nieuw - veel ook in Frankrijk te vinden- dit in de wijnregio's, en dit doen ze gewoonlijk nog een met houten mand erbij -of iets dergelijks van kunstbeelden. Wat ik mij eigenlijk afvraag : wat doen zij met deze oogst? Toch niet aan de consument geven ? -besproeien ze ook deze wijnstokken, indien men ziektes aantreft? De vieze gassen van de uitlaat van auto's , camions en bromfieten. De wijnstokken zullen daar ook niet wel bij varen - zullen ze dikwijls niet in 'trance' verkeren en stress ?

Voor de vogels ook al geen goede cuvée : mort subite. En hebben wij ook aan onze reis de 'kozijntjes' of de wellevenheidsziekte aan overgehouden - zou dit ook de oorzaak kunnen geweest zijn ? Grapje natuurlijk !


Bijgaande nog mooie tips :


Vinothek am Moseltor (sommelier Frederik Theis) in die welt der Moselweine

Bahnhofstrabe 100
D 66706 PERL

WEINGUT BOESEN
AUERSTABE 2
54439 PALZEM ( Duitsland)Binnenkort op WIJNTON.BE

-Twee gesprekken met wijnbouwers (één op pensioen) , de andere die zijn grond moest afstaan voor een fietspad langs de Moezel - een merkwaardige vaststelling kwam daar te boven.

-We waren in de kelders van Schengen, we degusteerden en kwamen tot een besluit.


DECA Copyricht september 2012

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese