Een ander bubbel uit Italië ! Gepost op 21/01/2010 om 09:25 door Carl in de rubriek algemeen. Prosecco , het klinkt als goud, en de kleuren in het glas zullen het eveneens weergeven. Neem er dan nog de piepkleine bubbels erbij , en je hebt een buitengewone 'warme terroir' bubbel uit Italië.
Elke dag is het een heerlijkheid bij de 'Laarsbewoners' en houden van zacht bruisend bloemige geuren , fris- en soms een zoete aanleg van smaken ' la dolce vita' de ultieme terras- en aperitiefwijn.
Prosecco is afkomstig van de uitlopers van de Alpen ten noorden van Venezia. Spumonte d'Asti komt dan echter uit Piemonte, en is een ander verhaal.
Houden van de relatief droge Spumonte dewelke wordt gedronken als aperitief ( de Brut daarentegen is te vergelijken met de Franse Champagne en leent zich dus voor alle feestelijkheden waar bubbels zijn gewenst) .
De Spumonte d'Asti met zijn zoete muskaat is het best geschiktst bij dessert en gebak. De Spumonte d'Asti en Procecco worden binnen 12 maanden na de oogst gedronken ; de Brut daarentegen kent een andere en langere bereidingswijze. Dit verklaart ook meteen het prijsverschil.
Antonio Carpené kwam op het idee een mousserende variant te produceren met de Prosecco-druif. We konden hem terug vinden uit het steile heuvellandschap rondom het plaatsje Conegliano , zo'n 50 klm pal ten noorden van Venezia.
Eeuwenlang werden hier stille witte wijntjes geproduceert, en toen de ontdekker met zijn schuimers rondtrok bij de Piazza San Marco ( beroemde plaats in Veneto) , volgde snel de verspreiding , en de beroemdheid.
Prosecco is eigenlijk een DOC zoals Champagne dat ook is : de wijn mag alleen de benaming Procecco dragen, als hij gemaakt is in de regione Veneto. De wijn kan als vino frizzante of als spumante worden gemaakt.
Het verschil zit hem in de bubbels. |
Spumante is een Italiaanse kwaliteitsbenaming voor een mousserende wijn die ten minste 11 % alcohol bevat. |
Frizzante geeft aan dat de wijn half mousserend is. Deze variant bevat weinig koolzuur doordat hij zijn tweede gistingsproces niet op de fles, zoals spumante, maar in roestvrije tanks ondergaat. Daardoor is deze bereidingsmethode minder arbeidsintensief , goedkoper. Spumante zijn er twee versies : droog en halfzoet.
In België is deze schuimer zéér populair , en nam voor de Cava , de tweede plaats in. Echt een ontdekker, en zekerlijk voor de andere vormfles.
* 'Vers getapt' ontdek de eerste proefnota van een schuimer uit Italië !
(klik proefnotities)
|