Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Vino magazine Persnieuws : terug gouden plakken voor Belgische domeinen.

Gepost op 31/08/2015 om 10:38 door Carl in de rubriek algemeen.

Het beste wijnmagazine ' VINO ' van ons land, krijgt binnenkort een nieuwe uitdaging als bijvoegsel van een krant van de Persgroep. Het zal 'DE Morgen' worden voor de Nederlandstaligen, ook voor het franstalig gedeelte zal een voorziening gebeuren. Wij gaan de uitgevers zo snel mogelijk informeren hierover.

Het tweede goede nieuws, kwam ook van hen, met de melding van 2 nieuwe wijndomeinen die gouden plakken binnensleepten. Ziehier het bericht.België gaat met enige 2 gouden plakken lopen op Wijnkeuring.

De Belgische wijndomeinen hebben hoog gescoord op de Wijnkeuring van de Lage Landen, met daarbij zowel Nederlandse als Belgische inzendingen. Na het mooie 2013 volgden overwegend inzendingen van het iets moeilijker oogstjaar 2014 (althans voor de Lage Landen). Opvallend was dat er slechts 2 gouden medailles werd uitgereikt. Goud voor de Brut Nature 2013 van Domein Crutzberg (St-Truiden) en een tweede goud voor de Chardonnay 2014 van Wijndomein Kitsberg (Heers). Hopelijk zien we volgend jaar dus meer Belgische inschrijvingen op de Wijnkeuring. De medailles werden uitgereikt door Frank Jacobs in Buren. Het aantal wijnen bekroond met zegel (+75%) of medaille (+80%) bleef op hetzelfde hoge peil als in 2013, namelijk 88%. Daarbij vallen de witte wijnen en de mousserende wijnen het meest in de smaak. Op 58 ingeschreven wijngaarden deden er slechts 7 Belgische mee. Domein Crutzberg in Sint-Truiden werd ook nog bekroond als beste All Round Wijngaardenier.


Goud voor België

Sinds een paar jaar worden ook Belgische wijnen ingezonden, eigenlijk nog veel te weinig voor een titel als Wijnkeuring van de Lage Landen, maar het begin is er. En het moet niet alleen worden opgemerkt dat de Belgische wijnen relatief beter scoorden dan de Nederlandse, ook viel direct op dat alle Belgische medaillewinnende wijnen gemaakt zijn van klassieke druivenrassen, met chardonnay in de uitblinkende hoofdrol. De grote winnaar van de keuring, Domein Crutzberg uit Sint-Martens-Voeren in de Voerstreek (zie foto boven), won een keer goud (Crutzberg Brut Nature), tweemaal zilver (Chardonnay en Chardonnay Barrique) en een keer brons (Crutzberg Sec). En alle wijnen zijn gebaseerd op chardonnay, aangevuld in de mousserende wijnen met wat pinot noir.

Ook de tweede gouden medaille ging naar een Chardonnay en wel die van Wijndomein Kitsberg in Heers, gelegen in de Haspengouw. Die wijn deed menigeen denken aan een goede witte Bourgogne, ook mijzelf. Ook Domein Pietershof uit Teuven overtuigde met een Chardonnay en een Pinot Blanc.


Zilver van Noord naar Zuid

Onder de Nederlandse wijnbedrijven scoorde Betuws Wijndomein (Erichem, Gelderland), Wijndomein De Planck (Slenaken, Limburg) en Wijngaard Sint-Martinus te Roth bij Vijlen, Limburg, zie foto) als vanouds goed, net als Wijngaard Maronesse (Marknesse, Flevoland), Wijnboerderij 't Heekenbroek (Drempt, Gelderland), Wijngaard Hesselink (Henxel, Gelderland) en Wijngoed Montferland (Gendringen, Gelderland). Een verrassing voor mij was Amsteltuin (Noord-Holland) met dubbel zilver, ondermeer voor hun witte blend Souvignier Adriana 2014, van souvignier gris en johanniter. Maar dé surprise is wat mij betreft Wijngaard Ol Diek uit Nieuwolda (Groningen), met eveneens tweemaal zilver – ondermeer voor hun goede Souvignier Gris 2014 – en eenmaal brons.

Gaat er dan niets boven Groningen, ook niet in de Nederlandse wijnbouw? Dit jaar niet, tenminste wat betreft succes met wijnen van zogenaamde nieuwe rassen met verhoogde schimmelresistentie. Twee Limburgse domeinen toonden nog eens aan dat men niet alleen in België, maar ook in Nederland en zeker in Limburg, heel succesvol kan zijn met klassieke variëteiten. Landgoed Overst Voerendaal bij Nuth (Limburg) kreeg ook tweemaal zilver, voor hun Pinot Gris en hun Müller-Thurgau, en Wijngoed Raarberg bij Maastricht ontving zilver voor hun Brut van chardonnay.

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese