Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Op zoek naar oude druivenrassen : Picolit ! En.....bezit een abortus probleem !

Gepost op 30/10/2013 om 15:55 door Carl in de rubriek algemeen.

We zijn er terug met een nieuwe voorstelling van een bessendruivelaar, die ook wijnen voorbrengt. We zijn al aarder onderweg naar 100 postingen, en is er al veel digitale inkt verbruikt voor elke karakter, eigenschap en grillen van een ras.
We gaan deze 'duivelse' witte Picolit (ras) eveneens voorstellen. Bij de wijnbouwers een troetelkind , maar voor zijn grillen heeft hij slechte papieren. Wij wensen jullie fijne informatie en surfgenot.


De witte PICOLIT is zeer speciaal

We zitten met verschillende problemen met dit ras :

1. Moeilijk vindbaar en bijna alleenstaand op zijn heden terroir (Italië).
2.Peperduur in aankoop voor zijn wijnen, en de reden zullen we zo dadelijk beschrijven.
3. Nog andere zaken ....

Het ras is geboren en vindbaar uitsluitend in Italië en is dus echt een Romein. Picolit bestaat ook in twee stijlen (wit en rood). Voor de rode versie moet men zich op andere terroirs wenden om hem ook moeilijk te vinden , maar in 'Grave Del Fruili' rond Spilimbergo kan het wel. De witte versie is een echte genieter rond het zonnige Friuli. Maar ....hier begint al de miserie : is zeer kieskeurig voor zijn grondsoort, en klimaatsomstandigheden voor een grote regenbui bvb. Is dit niet zo, dan ontbreekt een goed jaar, en we moeten zelf tot 2006 terugkeren voor een briljante oogst. Dan is het nog niet gedaan, want in de vinificatie is hij moeilijk handelbaar en moet alles in de gaten worden gehouden, zelfs een lange gistingsduur kan er een teveel aan zijn. Lukt het wel volgens de wens van het ras , dan mag men spreken van de siebliemste zoete wijnen van deze aardbol. Brengt veel euro's op , want hij is uniek , weinig te vinden in een fles , maaaaaar .....nog een dikke gril staat te verwachten voor het oogsten !


De witte Picolit druivenstok bezit een 'ABORTUS' probleem !

De wijnbouwer moet 'doctoor' (om het grappig te vertalen) en wijnbouwer zijn: stel je voor de 'ziekte' van : 'ABORTUS FRUCTALIS' ! Jawel het bestaat bij de druivelaars !


Er zijn geen pillen voorzien en dus moet de wijnbouwers de opvolging dagelijks gadeslaan. Waar wat is het probleem ? De druivenstokken verliezen spontaan hun druiventrossen en vallen op de grond. Dit is te wijten aan het gewicht van de tros, waar de hoofdstengel is altijd broos en breekt doodgewoon af , en het fruit op de grond valt. Men kan nu glimlachen voor een gemakkelijke 'vendage' of fruitoogst , maar zo zit het niet in elkaar. Uitsluitend de gezonde druiven blijven achter en zijn handelbaar voor zoete wijnen te maken. Hier kan men nu ook nogmaals glimlachen voor een laag rendement en dit mag men nu letterlijk en figuurlijk aannemen. Wat overblijft is zeer weinig en is dus Unicum ! Helaas dit is het enige aan de positieve kant ! Weinig flesjes te bottelen in 1/2-liters en zeer duur te verkopen. Van een duivels ras gesproken ! Akkoord ?

Zeven wijnbouwers brengen deze unieke flessen met wereldfaam.

-Villa Russiz
-Specogna
-Livio Felluga
-Perusini
-Meroi
-Perusini
-Vinae del ' Abbazia '








Wat mag men verwachten ?
Kleuren gaan dikwijls in de richting van goudgeel , vrij geparfumeerd in geuren en smaken vooral bloemig en overrijpe vruchten , geel fruit , mango , banaan , honing, vlier, overrijpe abrikoos, citrus , passievrucht en natuurlijke suikers. Et voila .......snoep hem natuurlijk bij een romerige taart met veel crème fraiche en de zoetigheden van de Italianen.


Deca okt 2013 eigendomsrechten ©

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief









Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese