Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Culinair genieten : Loire en zijn wijngaarden

Gepost op 29/11/2013 om 14:23 door Carl in de rubriek algemeen.

Straks kunnen we rijkelijk genieten van een goedgevulde tafeleuze vawijnen. Het zou nogal zonde zijn, de wijnen van het Loiredal te vergeten. We denken reeds een fantastische voorstelling te hebben gepost van diverse landen, we keren terug in Frankrijk. Net zoals de witte wijnen uit Oostenrijk kunnen de Loire-wijnen goed concureren , sommogen zijn subliem. Tussen Nantes en Pouilly-sur-Loire is qua productieomvang het op vier na grootste wijngebied van Frankrijk. Ze bezitten reputeerde wijnen zoals Sancerre, net zoals een geurige rosé uit Anjou, de sprankelijke Vouvray, de stevige rode wijnen uit Chinon en Bourgueil, de droge méthode champenoise uit Saumur. Voor schelpdieren, oesters zijn de eenvoudige wijnen als Muscat en Gros Plant onvergetelijk voor hun fruit-zuren - zoete wijnen moet men gaan zoeken in Côteau du Layon en Quarts de Chaumes.

Een grote keuze


Muscadet levert een simpele droge wijn op. De Sauvignon Blanc levert daarentegen een vuursteendroge gekenmerkte wijn. Chenin Blanc kan men dan ook vinden in twee stijlen voor droog en halfzoet : Anjou , Vouvray. Persoonlijk hou ik van Savennière en Saumur. De rode wijnverbouwing gaat over de rassen Gamay en Cabernet Franc. Herken de Cabernet als een licht kruidig aroma die een bewaring aankan.

Een kaastafel met Loire (wijnen)

Gezelligheid kent geen grenzen met kazen en daar zijn de regio Sancerrois uitstekend voor. De beroemde wijnregio ligt ten oosten van Berry en ruikt het niet alleen naar wijnstokken, ook geitenkazen : Crottins de Chavignol. Neem er nog een buur erbij Bué en de wijnen van de omgeving van deze 'commune viticole' - ze zullen u verbazen. Sancerre moet niet onderdoen voor Nieuw -Zeeland waar ze zeer beroemd zijn - Sancerre kan een ongewoon beeld bezorgen van wijngaarden op een heuvel. Pouilly-Fumé mag dan een evenbeeld zijn met Sauvignon Blanc , het vreemde en uniek karakter is de rokerigheid. Een legende zou vertellen dat dit afkomstig zou zijn van het jarenlang verbranden van snoeihout op deze plaats en eeuwig in de genen van de stokken zitten en aanwezig zijn. Willen we volledig zijn voor kazen : Saint-Maure de Touraine en vaak bekleed met een zwarte as. Nog een kaassoort in de regio is de afgeknotte piramide Valençay en dit is toch smeurig lekker. Olivét is een copy van Camenbert en dit is voor de koemelk-kaas-liefhebber.


Wat u nog wilde weten over Loire wijnen

Naast licht mousserende wijn (Vouvray pétillant ) kan men ook Saumur champenoise degusturen. Een ander mogelijkheid is een Crémant de Loire.

De Franse wetten voor Loire zijn ingedeeld in vier klassen : Vin de table , Vin de Pays , Vin délimité de Qualité superieure (VDQS) en Appellation d' Origine Contrôlée (AOC) . De hoogste top zijn natuurlijk de verfijnde wijnen.

In November / December is de 'BERNACHE' verkrijgbaar en meestal verkoopt men dit in de winebars. Het groenachtig gegiste sap dat achterblijft nadat de druiven zijn geperst voor het wijnmaken. Wie dit kan aankopen, is dit een ontdekker.

Meestal komen de Loirewijnen in groene fles op de markt, dit voor zonlicht en hun finesses te bewaren.

Deca Dec 2013 eigendomsrecht Wijnton.be ©

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese