Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Schuimende Chardonnay Meerdael (B)

Gepost op 10/03/2009 om 18:55 door Carl in de rubriek algemeen.

We mogen, nu ook eens 'chauvinistisch' zijn, met dit edel product uit Vlaanderen. Een top schuimende Chardonnay uit MEERDAEL. Belgie

100% gemaakt van de Chardonnay druif, de edelste onder de witte druivensoorten, heeft deze mousserende wijn het zachte karakter dat de druif kenmerkt.

Een heldere bleekgele kleur met een rijke en overvloedige belletjesvorming geven hem een feestelijk uitzicht. Zijn geurigheid is fris en fijnzinnig met een delicaat aroma van lentebloesem en rijp fruit. In zijn verfrissende en charmerende smaak wordt het rijp fruit geaccentueerd door een elegante zuurtoon die eveneens zorgt voor een aangename afdronk.

De oudste gegevens over wijnbouw in het Leuvense gaan terug naar 1121 wanneer de toenmalige Hertog Godfried op de zuidhelling van de burcht aan de Mechelsestraat een wijngaard liet aanplanten.

De wijncultuur is onder invloed van hoge graanprijzen, opkomende handel met het buitenland, accijnzen, ziektekiemen ...haast verdwenen na de 2 de helft van de 16 de eeuw.

In 1994 gingen Paul en An Vleminckx-Lefever na overleg van deskundigen uit de Champagnestreek over tot aanplanting van 21.000 stokken Chardonnay op een domein te VAALBEEK met het vooruitzicht een mousserende wijn voort te brengen van het type blanc-de-blancs.

De planttechniek, snoeiwijze en verzorging van de wijngaard gebeuren volgens de laatste hoogtechnologische normen. Tussen 1998 en 2000 werd het domein uitgebreid tot 60.000 stokken.

Tijdens de oogst worden de druiven onmiddellijk geperst door de computergestuurde membraampers. De gisting gebeurd in roestvriestalen kuipen waarvan de temperatuur bestendig onder controle staat.

Na het bottelen is het opslaan in de geklimatiseerde kelders essentieel.

Het klaren gebeurd door draaien van de flessen in een gyropallet, waarvan de flessen nog minstens 3 maanden in de kelders verblijven om daarna het huis te verlaten als CHARDONNAY MEERDAEL BRUT.

We vernemen voor 2008, een slechte zomer, (veel neerslag),goede nazomer, zodat de opbrengst minder zal zijn. Jaarlijks komt een opbrengst van ongeveer 40.000 flessen.

Deze TOP CAVE met een fantastisch bezoek te vinden:

MONARKENWEG 50 3050 Oud-Heverlee
Tel: 016/471022 Fax 016/403202

paul.vlaminckx@skynet.be

www.chardonnaymeerdael.be

N.B. Gyropallet is een computergestuurde verzameling van flessen, dewelke handdraaiing vervangt. Ook in Champagne te vinden.

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese